Antero Komaron rivitalokaksiossa on tehty vuosien mittaan pesuhuoneremontti ja keittiöremontti. Molemmat remontit toteutettiin niin, että asuminen huoneistossa oli mahdollista koko ajan. Asunto on myös maalattu ja kohteen pihaa on kunnostettu. Nyt yli 20 vuotta vanha asunto on persoonallisesti sisustettu ja tyylikäs koti viihtyisässä ympäristössä. Ja mikä parasta, asumisoikeusasukkaana Anteron ei ole tarvinnut murehtia remontoinnin kustannuksista, sillä yhtiö huolehtii remonteista. 

Antero Komaro muutti Äijä-kissansa ja nyt jo edesmenneen koiransa kanssa vuonna 1998 valmistuneeseen asumisoikeusrivitaloon viisi vuotta sitten. – Pieniä rivitaloasuntoja vapautuu aika harvoin, joten tartuin heti tilausuuteen, kun tämä vapautui, Antero kertoo. Asunto oli jo silloin lähes 20 vuotta vanha ja kaipasi pientä päivitystä. Pohjaratkaisu ja sijainti olivat sopivat, joten ajan patinasta huolimatta Antero ihastui asuntoon. Ennen muuttoa asunnon seinät saivat uuden maalikerroksen, mutta muu remontointi jäi myöhemmäksi.

Kemikaalikäymälä eteisessä ja salille suihkuun

- Muutin lokakuussa 2015 ja seuraavan maaliskuun aikana remontoitiin kylpyhuone ja sauna. Kylppärissä uusittiin kaikki paitsi saunan seinäpaneelit. Remontti kesti muutaman viikon, Antero muistelee. Anteron kaksiossa on vain yksi vessa, joten remontin keskellä asumisessa oli omat haasteensa. – Suihkussa kävin salilla ja TA toi minulle kemikaalikäymälän eteiseen. Hyvin pärjäsin, kun asun yksin, Antero nauraa. 

Pienessä yhtiössä kylpyhuoneita on remontoitu porrastetusti vuosien 2013–2016 aikana. Osin asukasvaihtojen yhteydessä, osin asukkaiden lomaillessa ja osin erityisjärjestelyin. – Kun isompien asuntojen kylpyhuoneita remontoitiin, oli pihalla kontti, jossa oli vessa ja suihku, Antero kertoo. 

Keittiön face-lift

Viime syksynä oli keittiön vuoro kokea muodonmuutos. – Anteron keittiöön tehtiin ns. face-lift eli vaihdettiin kaapin ovet, mutta jätettiin vanhat rungot. Tämä oli koeluontoinen remontti, jolla haluttiin kartoittaa kustannusvaikutuksia verrattuna koko keittiön uusimiseen, kertoo kiinteistömanageri Pirkko Vuorinen. Kevyempi remontti voidaan myös helpommin toteuttaa asumisen aikana. 

- Kaappien rungot olivat hyvässä kunnossa, en olisi niitä itsekään vaihtanut, Antero toteaa. Remontti kesti viisi päivää ja Antero asui jälleen remontin keskellä. – Olin tehnyt viikon ruuat etukäteen, joten hyvin pärjäsin. Remonttimiehet olivat täällä päivät ja lähtivät samoihin aikoihin, kun tulin töistä. Eli ei ollut mitään häiriötä, Antero kertoo. Kevyemmän remontin etuina oli myös pienempi pölyn määrä. – Jos kaappien rungotkin olisi vaihdettu, olisi pölyn määrä ollut huomattava, nyt ei ollut, Antero toteaa. 

Remontin myötä keittiöstä tuli paitsi moderni, myös toimiva. – Vanha uuni oli niin pieni, että sinne ei mahtunut edes joulukinkku, nyt mahtuu! Ja uusi liesi on helppo pitää puhtaana, Antero iloitsee. Yhden hengen taloudessa tiskikonetta ei Anteron mielestä tarvita, joten tiskikoneen paikalle tehtiin hänen ehdotuksestaan kätevä pyörillä liikkuva työtaso. 

Sisustusta tavara kerrallaan

Anteron koti on siisti ja tyylikäs. Jokaisella esineellä on tarkoin harkittu paikkansa ja tavaroilla on oma tarinansa. Makuuhuoneen katseenvangitsijoina on molemmin puolin sänkyä olevat kreikkalaistyyliset, lähes huoneen korkuiset pylväät sekä upea kipsitaulu. – Taulun löysin Kreikasta. Se painaa 21 kiloa. Onnekseni sain sen tuotua mukanani Suomeen ja vielä ilman lisäkuluja, Antero muistelee. Pylväilläkin on oma tarinasta, mutta sen tarinan yksityiskohtia Antero ei paljasta. 

Olohuoneen tasot ja sohvapöytä ovat itse tehtyjä ja myös olohuonetta koristaa toinen toistaan upeampia esineitä. Vanhasta karusellista peräisin oleva puuhevonen, useaan kertaan korjattu patsas ja kunniapaikalla valokuvasuurennuksia rakkaasta koirasta. 

– Sisustus on muotoutunut pikkuhiljaa. Tykkään, että on mahdollisimman selkeää ja helppoa, mutta silti jotain erityistä. Jos ei olisi mitään omaa, olisi hirveän kylmä tunnelma, kotonaan viihtyvä Antero pohtii sisutusfilosofiaansa. 

Piha siistiksi

Rautellinkuja 3 on pieni ja hyvin hoidettu talo, jossa naapurit tuntevat toisensa. Kuuden asunnon rivitalossa asukkaat ovat omalla aktiivisuudellaan saaneet paljon aikaan. – Viime kesänä maalasimme kaikki pihojen väliaidat itse, Antero kertoo. Asukkaiden toiveesta tontin takametsää myös kaadettiin viime kesänä.

Edellisenä kesänä taloyhtiön leikki- ja oleskelualue uusittiin. - Piha on nyt tosi kiva, siihen paistaa illallakin aurinko. Siinä on hyvä olla. 

Rautellinkujalta Antero on löytänyt itselleen kodin, jossa viihtyy luultavasti loppuelämänsä. - Kyllä mä olen tässä. Tämä on mun paikka. 

Rautellinkuja 3, Kohmo, Turku

Mitä? Kuuden asunnon pieni asumisoikeusrivitalo, jossa naapurit tuntevat toisensa ja viihtyvät hyvin. 

Missä? Noin kuuden kilometrin päässä Turun keskustasta, Kohmon kaupunginosassa, viihtyisällä paikalla metsäkaistaleen keskellä.  

Kenelle? Rauhallisesta asumisesta, ulkoilusta ja luonnonläheisyydestä nauttivalle. 

Asunnot

1h+tupak+s 42,5 m2

2h+k+s 49 m2

4h+k+s 101-102 m2

Asukastarinoita