Kulunut vuosi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen. Pandemian vuoksi perheet ovat olleet entistä enemmän kotona ja isompien asuntojen sekä oman pihan arvostus on noussut. Myös Espoon Kalajärvellä asuva Rautajärven perhe on yhä kiitollisempi omasta pihasta ja isosta asunnostaan.

Rautajärvet muuttivat Kalajärven Örkkiniittyyn valmistuneeseen asumisoikeustaloon heti sen valmistuttua syksyllä 2017. Olemme seuranneet Rautajärvien elämää muutosta saakka, edelliset haastattelu voit lukea täältä ja täältä.  

Rautajärvien perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi 6-, 9-, 14- ja 16-vuotiaat lapset sekä kaksi pientä Chihuahuaa: Dani ja Venla. Reilu kolme vuotta sitten noin sadan neliön paritaloasunto tuntui isolta, mutta viimeisen vuoden aikana Rautajärvet ovat kaivanneet tilaa jo enemmänkin. – Vaikka meillä on paljon tilaa, olisi yksi lisähuone hyvä. Kävimme syksyllä katsomassakin toista TA:n asumisoikeusasuntoa, mutta ainakaan vielä ei ole löytynyt tämän parempaa, Timo Rautajärvi kertoo. 

Etätöitä ja karanteeneja

Timo on sairaseläkkeellä ja hänen vaimonsa on tehnyt keväästä saakka pääasiassa etätöitä. – Kaikki lapset käyvät eri kouluja ja karanteeneja on ollut altistumisten vuoksi useita. Paljon olemme olleet kaikki kotona ja aika kaoottinen vuosi tämä on ollut, Timo summaa. Etätöiden takia lisätila tai hieman erilainen pohjaratkaisu olisi Rautajärville tarpeen. – Olisi hyvä, jos vaimolla olisi työhuone tai jostain huoneesta saisi rajattua helposti tilaa työpisteelle, Timo haaveilee. Nyt etätöitä on tehty makuuhuoneessa. 

Örkkiniityn koti on edelleen Rautajärvien mieleen eikä mahdollinen muutto isompaan asuntoon olisi helppo. – Aivan ihana paikka tämä on asua etenkin nyt, kun pihat on saatu kuntoon. Ottaisi kyllä päähän lähteä, kun kaikki on toisaalta niin hyvin. Uskon kuitenkin, että korona ja etätyöt eivät kovin nopeasti pääty ja kauhulla odotan, että koulut taas suljetaan, Timo pohtii. 

Monipuolinen rinnetontti

Timo kuuluu sairautensa vuoksi koronan riskiryhmään, joten perhe on viettänyt paljon aikaa omissa oloissaan. – Oma piha on ollut ihan korvaamaton. Olemme nauttineet vuodenaikojen vaihtelusta, kun ne näkyvät täällä niin hyvin, Timo kertoo.

Rautajärvien paritalo on rinnetontilla, jonka takapihalla on tilava terassi sekä metsän reunaan rajautuva sopivan kokoinen nurmikkopiha. Etupihalla on asfalttia ja lapset viihtyvätkin siinä skeittaillessa. – Juuri nyt rinnetontti pääsee todella oikeuksiinsa, kun on paljon lunta. Lapset nauttivat. Lapsi- ja eläinperheelle tämä on aivan unelma. Parempaa vaihtoehtoa ei olekaan. Koiratkin voi laskea suoraan pihalle, Timo kehuu. 

Turvallinen ja rauhallinen ympäristö ja tilava terassi ovat mahdollistaneet myös erilaisia seikkailuja. – Viime kesänä laitoimme teltan terassille ja pienemmät lapset nukkuivat siellä monta yötä, Timo kertoo. Myös lähistön monet uimarannat ja pyöräreitit tulivat tutuiksi. 

Upeat pyöräilyreitit veivät mennessään

Koronan vuoksi kuntosaliharrastus jäi Rautajärven pariskunnalla keväällä tauolla. Jotain piti keksiä tilalle ja Timo osti itselleen maantiepyörän. Pyöräily Pohjois-Espoon monia pyöräteitä pitkin veikin Timon täysin mennessään. – Keväällä hankin ekan pyörän ja kaikkiaan viime vuonna tuli poljettua 3500 kilometriä, Timo kertoo. Nyt pyöriä on kaikkiaan jo kolme, joista sisällä oleva spinning-pyörä mahdollistaa polkemisen säällä kuin säällä. – Tammikuussa poljin spinning-pyörällä 572 kilometriä. Olen siihen ihan hurahtanut, Timo naurahtaa. 

Aina kelin salliessa Timo suuntaa kuitenkin ulos pyöräretkille, myös talvipyöräily onnistuu nastarenkailla. – Odotan kovasti jo kevättä, jotta pääse taas ottamaan käyttöön kevyemmän kesäpyörän, Timo haaveilee. 

 

Asukastarinoita