Hankolainen Barbro Lagerstam katselee kiinnostuneena ympärilleen vielä keskeneräisessä kaksiossaan Lohjalla. – Kyllä tästä minun koti tulee, hän huokaa onnellisena. Juuri eläkkeelle jäänyt Barbro pääsi kurkistamaan tulevaan kotiinsa kuukautta ennen valmistumista ja piti näkemästään.

barbro3 edited

Hankolainen Barbro Lagerstam katselee kiinnostuneena ympärilleen vielä keskeneräisessä kaksiossaan Lohjalla. - Kyllä tästä minun koti tulee, hän huomaa onnellisena. Juuri eläkkeelle jäänyt Barbro pääsi kurkistamaan tulevaan kotiinsa kuukautta ennen valmistumista ja piti näkemästään. Vaikka talon valmistumiseen on aikaa enää kuukausi, joutuu Barbro ja muut Sahapiha 6:n asukkaat odottamaan muuttoa vielä elokuun loppuun saakka. Uusi kotitalo on nimittäin yksi tulevien Asuntomessujen 2021 esittelykohde. TA on kuudetta kertaa mukana Suomen Asuntomessuilla ja tänä kesänä esittelemme Lohjan Hiidensalmeen rakennettavan 43 asunnon asumisoikeuskerrostalon kahta asuntoa, upeaa kattoterassia ja kattosaunaa. Myös talon alakerran kerhohuoneeseen pääsee tutustumaan.

Barbron tuleva asunto ei ole messuilla esillä, mutta siinä on samanlainen pohjaratkaisu kuin toisessa esittelyasunnossa. - Aika hyvinhän tässä on tilaa, Barbro toteaa mittaillessaan asuntoa katseellaan. Tilaa on tarkalleen ottaen 41 neliömetriä sekä lasitettu parveke, mutta hyvän suunnittelun ansiosta hukkaneliöitä ei ole. – Eteinen on suurempi kuin ajattelin ja on hyvä, että eteisestä pääsee suoraan kylpyhuoneeseen, Barbro pohtii. Tämä onkin tarpeen, sillä Barbron mukana uuteen kotiin muuttaa kaksi koiraa: Milli ja Sentti, joiden kanssa Barbo harrastaa aktiivisesti agilityä ja lenkkeilyä.

Oman näköinen koti

Uusi asunto on 20 neliötä pienempi kuin nykyinen Hangon keskustassa sijaitseva kerrostaloasunto, ja paljon pienempi kuin sitä edellinen itse remontoitu omakotitalo. Tämä ei kuitenkaan Barbrota huoleta. – Tuohon mahtuu sohva, ja tuohon ruokapöytä. Lasivitriinin voisi laittaa vaikka keittiön seinälle. Makuuhuoneeseen sänky ja tietokonepöytä eikä paljon muuta tarvitakaan, hän pohtii tulevaa kalustusta. – Minulla on paljon vanhoja antiikkihuonekaluja eikä ne kaikki tänne mahdu. Olen niitä jo aika paljon myynyt ja esimerkiksi vanhan matka-arkun annan tyttärelleni, sillä ei se tänne sovi. Teen tästä minun oman kodin enkä tuo liikaa tavaraa, Barbro jatkaa pohdintojaan.

Barbro osti asumisoikeuden jo rakentamisen varhaisessa vaiheessa ja pääsi näin vaikuttamaan oman asuntonsa pintamateriaaleihin. – Nämä ovat juuri sellaiset keittiönkaapit, joita olen halunnut, Barbro huokaa. Myös laminaatti ja kylpyhuoneen laatat ovat asukkaan itse valitsemia. – Viihdyn täällä varmasti, ja kun en enää pärjää yksin, voin muuttaa naapurin senioritaloon, Barbro nauraa.

barbro edited

Yhteisöllisyys tuo lisää tilaa

Asunnon kompakti koko ei haittaa, koska elämä Hiidensalmessa jatkuu helposti oman kodin seinien ulkopuolelle. Alakerran kerhohuonetta voi varata omaan käyttöön vaikka syntymäpäiväjuhlien viettoa varten, pyykkihuolto hoituu tilavassa pesutuvassa ja lakanat saa helposti kuivumaan erilliseen kuivaushuoneeseen. Ylimmässä kerroksessa voi saunoa, grillata ja viljellä omaa pientä laatikkoviljelmää. Naapuritalon kuntosali on myös Sahapiha 6:n asukkaiden käytössä ja vastapäisessä kortteliravintolassa voi ehkäpä nauttia lounaan.

- Kuivaushuonetta tulen varmasti käyttämään, vaikka minulle tuleekin oma pyykkikone, Barbro suunnittelee. Myös naapuritalon kuntosali houkuttelee aktiivista eläkeläistä. – En ole niin saunaihminen, joten omaa saunavuoroa en ainakaan alkuun ota, mutta lenkkisaunassa voisin joskus käydä. Ja tuossa lähellähän on uimahalli, siellä tulen varmasti käymään ja sielläkin pääsee saunomaan, Barbro pohtii.

Myös kattoterassin viljelymahdollisuudet kiinnostavat Barbrota. – Ehdottomasti haluan kokeilla viljelyä! Voisin kasvattaa ainakin ruohosipulia ja yrttejä, hän pohtii. Kattoterassin upeat viljelylaatikot ovat TA:n oman puusepän Johannes Simosen käsityötä. Messukesäksi TA:n puutarhatiimi loihtii laatikoihin istutukset. Ensi keväästä alkaen asukkaat pääsevät itse viljelemään istutuksia.

barbo2 edited

Lue lisää messuvalmisteluista Asuntomessu -blogistamme

Katso messuvideooitamme Youtubesta

Tutustu tarkemmin Sahapiha 6:n asumisoikeustaloon

 

Asukastarinoita