Vuoden 2021 alussa valmistunut uusi asumisoikeusasunto Jyväskylän Kuokkalassa valikoitui Anne ja Tapio Mårdin uudeksi asunnoksi vuosien omakoti- ja rivitaloasumisen jälkeen. Uudessa kolmiossa kokonaisuus on täydellinen ja he ovatkin suositelleet asuntoja myös läheisilleen.

Kajaanista kotoisin olevan eläkeläispariskunnan yhteinen matka alkoi kerrostalosta jo vuosikymmeniä sitten. He halusivat muuttaa silloiseen aravataloon yhdessä, mutta aravalainan ehtona oli, että he olisivat naimisissa. Niinpä Mårdit joutuivat hieman pakon edessä menemään naimisiin, jotta pääsivät haluamaansa kerrostalokaksioon. Kerrostalokaksion jälkeen he muuttivat perheen kasvaessa omaan rivitalokolmioon ja asuivatkin Kajaanissa vuoteen 89 saakka. Tällöin miehen työ vei heidät Äänekoskelle, josta he ostivat omakotitalon. Tämän jälkeen Mårdit ehtivät asua vielä Jyväskylässä omassa rivitaloasunnossakin, ennen kuin päätyivät nykyiseen TA:n asumisoikeusasuntoonsa Jyväskylän Kuokkalaan.

ASO-järjestelmä on erinomainen moneen elämänvaiheeseen

Viimeisin muutto Pellonreunan asumisoikeusasuntoon kypsyi pariskunnan mielessä muutamien eläkevuosien jälkeen. He halusivat takaisin kerrostaloon eivätkä halunneet enää ostaa omaa asuntoa, joten he päätyivät etsimään asumisoikeusasuntoa. – Meillä oli positiivinen käsitys asumisoikeusasunnoista ja koko järjestelmästä. Monet tuttumme asuvat asossa, joten senkin kautta se oli meille jo tuttua. Eniten meitä viehätti se, että asuminen on helppoa ja riskitöntä. Sijoitetun pääoman saa takaisin poismuuton yhteydessä, kertoo Anne ja Tapio.

Pellonreunan asunnot kiinnostivat heti

Hakuvaiheessa Pellonreunan asunnot olivat vasta rakenteilla. Asunnot kuitenkin herättivät Mårdien kiinnostuksen nopeasti, sillä ne olivat juuri sitä mitä he hakivat. – Kriteereinä meillä oli asuntoon liittyen se, että se olisi uusi, Tapio halusi ehdottomasti oman saunan, saisimme oman autopaikan ja tietenkin se, että meidän 14-vuotias Bichon Frisé  -koiramme Hani saisi muuttaa mukana, listaa Anne. - Pellonreunan asunnoissa meitä viehätti myös asunnon sijainti: alue on tosi rauhallista, lenkkimaastot ovat lähellä, mutta keskustaan ei ole kovin pitkä matka, uimarannalle on lyhyt matka ja koirapuistokin sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä. Tosin koiramme on jo sen verran iäkäs, että koirapuistoilut on jääneet vähän vähemmälle, naurahtaa pariskunta. Myös kaupoille pääsee nopeasti, lähikauppa on vieressä ja isommat marketit löytyvät Kuokkalan ja Keljon keskustoista.

Pohjaratkaisu asunnossa tuntui heti pariskunnalle omalta. – Pohjaratkaisu on älyttömän hyvä, keittiö on puoliavonainen, kuitenkin samaa tilaa olohuoneen kanssa, joten esimerkiksi vieraiden kanssa on helppo seurustella. Isolle parvekkeelle pääsee sekä olohuoneesta että makuuhuoneesta, mikä sekin tuo mielestämme lisäarvoa asunnolle, kertoo pariskunta. Asunnossa on lisäksi iso, 9 metrinen lasitettu parveke, joka toimii yhtenä lisähuoneena aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn asti. – Parvekkeelta on kiva meidän ja koiran katsella liikennettä ja hyvä puoli on se, että eteen ei tulla koskaan rakentamaan toista taloa.

Mukava naapurusto auttoi kotiutumaan

Naapureissa asuu paljon muitakin koiria, ja uusia koiraystäviä on jo saatu. Asukkaat ovat mukavanoloista porukkaa ja talossa on yhteisöllinen meno.Pariskunta ei ole kuullut kenenkään puhuvan pahaa asunnoista tai alueesta. Tämä on helpottanut kotiutumista eikä vanhaa asuntoa ole ollut yhtään ikävä.

Alueelle rakennetaan uusia taloja edelleen, mutta se ei ole pariskuntaa haitannut. Asunnoissa on erinomainen äänieristys, eikä naapureiden tai liikenteen melua kuulu asuntoon yhtään. - Naapuriin syntyi juuri vauvakin, mutta itkua ei ole kuulunut. Samoin meidän koiran haukkuminen ei ole kuulemma kuulunut naapuriin, joten tosi rauhassa täällä saa elellä, kertoo Anne.

Muutamia asuntoja on vielä vapaana Pellonreunassa, mikä ihmetyttää pariskuntaa suuresti. – Asumisoikeus järjestelmänä on erinomainen esimerkiksi nuorille, sillä siinä saa säästettyä myös itselle säästöön rahaa. Jos asumisoikeus on vieras järjestelmä, kannattaa ehdottomasti tutustua. Hakeminen ei ole hankalaa, kehottaa pariskunta.

Katso lisätitoja Pellonreunan vapaista asunnoista täältä.

Asukastarinoita