Mikä olisi se omalta tuntuva asuinalue, entä haluttaisiinko rivitalo- vai kerrostaloasunto? Oma vai asumisoikeus? Näitä kysymyksiä Mirjami Makkonen kävi läpi vaimonsa Elinan kanssa, kun pariskunta etsi väliaikaisen vuokrakaksion jälkeen pysyvämpää yhteistä kotia. Sopiva asuinalue ja upouusi asumisoikeuskoti löytyivät lopulta Tampereen Härmälänrannasta, Konttilukinkadulta.

Väliaikainen vuokrakaksio oli hankittu kiireellä, sillä Mirjami ja Elina olivat halunneet löytää nopeasti yhteisen kodin ja asettua sitten miettimään pidempiaikaista ratkaisua. Pariskunnalla oli perheenperustamishaaveita sekä toive isommasta asunnosta, joten he alkoivat pohtia sopivaa asumismuotoa.

– Emme halunneet jatkaa vuokralla, mutta emme myöskään halunneet tinkiä asunnon koosta, kunnosta tai sijainnista. Ostamalla oman olisimme joutuneet tekemään kompromisseja, joita ei tarvinnut aso-asunnon kanssa tehdä. Saimme unelmiemme kodin pienellä lainalla ja toivomme että voimme asua tässä kodissa pitkään, Mirjami sanoo.

Urbaani Härmälänranta tuntuu kotoisalta

Sopivan alueen löytäminen vaati hieman vaivannäköä. Tamperelaiset Mirjami ja Elina tekivät kävelyretkiä eri alueille selvittääkseen millainen paikka heistä tuntuisi hyvältä. – Piti miettiä, kuuluisiko meidän haaveilla rivitalosta ja omasta pihasta, mutta tuntui, ettei se ollut meidännäköistä elämää. Piti käydä aistimassa asuinalueita paikan päällä, Mirjami sanoo.

Mieluinen asuinalue löytyi lopulta alkuvuodesta 2020 Tampereen Härmälänrannasta, Pyhäjärven etelärannalta. – Kaveriperhe oli hakenut asumisoikeusasuntoa TA:n rakenteilla olevasta talosta Konttilukinkadulta, ja suosittelivat sitä meillekin. Asuimme parin kilometrin päässä ja kävimme alueella samanlaisen fiilistelykierroksen. Se tuntui omannäköiseltä paikalta, ja palaset alkoivat loksahdella kohdilleen sitä kautta, Mirjami muistelee.

Mikä sitten sai juuri Härmälänrannan tuntumaan omalta paikalta? – Alue on urbaani, nuorekas ja moderni, mutta kuitenkin rauhallinen. Keskustaan on viitisen kilometriä kaunista rantareittiä, ja ranta on lähellä. Lähikaupan lisäksi Pirkkalan puolella on iso kauppakeskus kilometrin päässä, jossa olemme käyneet kävelemälläkin, Mirjami kertoo.

Härmälänrannan alue valmistuu kokonaisuudessaan arviolta 2025. TA:n asumisoikeustalo Konttilukinkadun ja Siivekkeenkadun risteyksessä oli korttelinsa ensimmäinen valmis talo. – Alusta asti oli tiedossa, että tämä on työmaa vielä jonkin aikaa, mutta suhtauduimme siihen positiivisin mielin. Täällä voi seurata mielenkiinnolla alueen rakentumista.

Alueelle on suunnitteilla päiväkoti ja uimaranta. Mirjami kertoo, että bussiyhteydet ovat hyvät, ja niitä päivitetään koko ajan. Ratikkakin saattaa tulevina vuosina kulkea Härmälänrantaan, joskin siitä ei ole vielä tehty päätöstä. – Toistaiseksi olemme bussin varassa, sillä omaa autoa ei ole vielä hankittu. Varasimme kuitenkin jo autohallipaikan viereisestä parkkihallista, jossa talon autopaikat ovat, Mirjami kertoo.

Parveke on kissojen lempipaikka

Mirjami ja Elina tekivät asuntohakemuksen helmikuussa 2020. – Katsottiin vapaista asunnoista mieluisuusjärjestykseen muutama asunto ja saatiin se, joka ensisijaisesti haluttiinkin. Hakeminen ja sopimusten tekeminen sujuivat helposti, vaikein osuus oli talon valmistumisen odottaminen, Mirjami muistelee ja kertoo, että työmaan ohi tuli käveltyä lukuisia kertoja muuttoa odotellessa.

Kodiksi valikoitui 69-neliöinen kolmio, jossa on oma sauna ja parveke. Parvekkeelle hankittiin rakennusaikana myös parvekelasit sekä matto, ja olohuoneeseen maalautettiin tehosteseinä.
Elokuu 2020 oli tärkeä kuukausi Mirjamille ja Elinalle monessa mielessä: he menivät naimisiin ja pääsivät loppukuusta muuttamaan uuteen kotiinsa. –  Asumisoikeusasunto on ollut meille täydellinen ratkaisu ja viihdymme uudessa kodissamme oikein hyvin, Mirjami kertoo reilun puolen vuoden asumisen jälkeen.

Perhe on kasvamassa tulevana kesänä, kun pariskunnan esikoislapsen on määrä syntyä. Perheeseen kuuluu myös kaksi kissaa, jotka ovat löytäneet lempipaikkansa uudesta kodista.

 – Ihan paras juttu meidän ja kahden kissamme mielestä on ollut koko asunnon levyinen 11-metrinen parveke, jolla kissat ovat käyneet talvellakin pakkasesta huolimatta. Odotetaan kevättä ja kesää kovasti, ja että saadaan parveke taas käyttöön, Mirjami kertoo.

Uudessa talossa on pesula kuivausrumpuineen, joita pariskunta onkin käyttänyt paljon. Lisäksi maininnan saivat hyvät pyörävarastotilat, joiden yhteydessä on vaikkapa koiran tassujen tai lastenvaunujen pesemiseen tarkoitettu suihku.

Asuntoa suositellut ystäväpariskunta asuu kahden lapsensa kanssa naapurirapussa, joten kyläilemään pääsee kellarin kautta astumatta ulos. – Heillä on myös kaksi kissaa, joten voimme auttaa tarvittaessa kissojen hoidossa toisiamme. Vara-avaimet on vaihdettu, Mirjami kertoo.

ASO-asumisen parhaat puolet Mirjamin ja Elinan mielestä

  • Mieleinen asunto uudesta talosta pienellä asuntolainalla
  • Ei tarvinnut tehdä kompromisseja asunnon sijainnissa ja koossa
  • Samalla voi kerryttää omaa varallisuutta maksamalla asuntolainaa
  • Yhdistyy vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet
  • Turvallinen ja riskitön
  • Enemmän oman kodin tuntu kuin vuokralla
  • Asuntoon voi halutessaan tehdä joitain muutoksia
  • Huolettomuus (voi kääntyä omistajan ja huoltoyhtiön puoleen)

Lue lisää Konttilukinkatu 15 A:n ja Siivekkeenkatu 1 B:n -asumisoikeusasunnoista täältä!

Pääset katsomaan Tampereen kohteemme tästä!

 

Asukastarinoita