Erkki Hietala asuu vaimonsa Railin kanssa Senja-seniorikorttelissa Jyväskylän Kortepohjassa. Eläkkeellä oleva pariskunta nauttii siitä, että yhteistiloissa on monenlaista toimintaa ja juttuseuraa, ja että
valmiiseen ruokapöytään pääsee halutessaan vaikka kolmesti päivässä.

Asumisoikeusasunto Senja-seniorikorttelissa on ollut Erkki Hietalan ja hänen vaimonsa Railin koti nyt neljättä vuotta. He asuivat ennen sitäkin TA:n asumisoikeusasunnossa, mutta seniorikortteli alkoi kiehtoa eläkkeelle jäänyttä pariskuntaa. TA:n asumisoikeusasunnot Pehtorintie 2:ssa ovat suunnattu yli 55-vuotiaille.


– Haluttiin seniorikortteliin, eläkeläisiä kun ollaan. Hakijoita oli paljon, joten oli onni, että saimme asunnon. Tykättiin edellisestä asunnostakin, mutta nyt päästiin pykälää parempaan ja isompaan asuntoon. Saman korttelin palvelutalossa asuu myös vaimon 92-vuotias äiti, joten olemme lähempänä häntä, Erkki kertoo. Pariskunnan asunto on 75-neliöinen kolmio, jossa on parveke ja sauna.


– Asunto on ylimmässä kerroksessa, piha-alueelle on kiva näkymä, huoneet ovat tilavat ja huonejärjestys hyvä. Autopaikkoja ja jopa vieraspaikkoja löytyy yllättävän paljon. Meilläkin on oma autopaikka kellarissa, Erkki sanoo. Aikoinaan omakotitalossa asunut pariskunta arvostaa nyt sitä, ettei asumisoikeusasunnossa ole huolto- tai pihatöitä tehtävänä.


– Saa asua mukavasti kivassa asunnossa ja käyttää säästyvät rahat vaikka matkusteluun, eikä tarvitse huolehtia onko talo kunnossa ja ehjänä kun palaa kotiin. Huoltoyhtiö on hyvä ja sieltä saa tarpeen mukaan nopeaa palvelua, Erkki sanoo.

Oma ruokala ja muita palveluja

Senja-seniorikorttelissa on TA:n asumisoikeusasuntojen lisäksi TA:n vuokra-asuntoja, jotka ovat myös suunnattu yli 55-vuotiaille. Lisäksi alueella on muiden toimijoiden palvelu- ja seniori-asuntoja.

Erkki kertoo, että kortteli on hyvin suosittu asuinpaikka, ja siellä on saatavilla monipuolisia palveluja.


– Palveluasuntojen puolella on korttelin yhteinen ruokala, jossa voi syödä vaikka kolmekin kertaa päivässä: aamupalan, lounaan ja päivällisen. Kyllä me aika usein käytetään ruokalaa itsekin, etenkin päivällistä. Hyvät leivät, salaatit, keitto sekä kahvi ja tee maksavat yhteensä vain viisi euroa, Erkki kehuu.

Palveluohjaajan järjestämä toiminta on kaikkien korttelin asukkaiden käytössä ilman lisämaksua. Palvelutalosta voi myös tarvittaessa ja halutessaan ostaa palveluja, kuten kotisairaanhoitoa.
Asumisoikeustalossa on kuivaushuone ja mankeli. Korttelissa on myös maksullinen pesutupa. Osassa asunnoista on omat saunat, mutta asukkaiden käytössä on myös yhteissauna. Löytyypä viereisestä liikekeskuksesta myös pieni ruokakauppa, pizzeria ja partureitakin.


– Keskustaan ja kaupoille pääsee bussilla. Lähellä on hyvät mahdollisuudet lenkkeilyyn ja ulkoiluun, Erkki kertoo.

Juttukavereita kaikille halukkaille

Seniorikorttelin asukkaille on tarjolla yhteisöllistä toimintaa.
– On monenlaista järjestettyä kerhotoimintaa, ja yhden talon kellarissa on kuntosali. Yhteistiloja voi käyttää vapaasti kahvitteluun tai muuhun. Ennen koronaa meillä olikin kerran viikossa porukalla yhteinen kahvihetki, jolloin hoidimme itse kahvit ja pullat kahvihuoneeseen. Näin tulee oltua yhdessä ja vaihdettua kuulumisia, ja osallistujia on ollut yllättävänkin paljon, Erkki kertoo.


Erkki sanoo, että pariskunnan kavereistakin monet haluaisivat muuttaa Senja-seniorikortteliin ja ovat hakeneet sieltä asuntoa.
– Varmasti yksi syy siihen, miksi näihin asuntoihin on paljon tulijoita, on yhteisöllisyys. Etenkin vanhemmat ihmiset ovat usein kotonaan yksin, eikä ehkä ole ketään ketä tavata. Täällä jos haluaa seuraa, niin sitä löytyy helposti. Aina on pihalla joku istumassa kuuntelemassa tai kertomassa tarinoita. Löytyy myös kaveri vaikkapa lenkille, mikä kasvattaa halua liikkua. Täällä huolehditaan ihmisistä ja palveluista.

 Lue lisää Pehtorintie 2:sta tästä!

Asukastarinoita