Sivustomme käyttää evästeitä, jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän. Lue lisää tietoa aiheesta

Mistä löydän vapaat osaomistusasunnot?

Kaikki osaomistusasuntomme löytyvät kohdeluettelosta. Osaomistajat myyvät itse osaomistusasuntonsa ja meillä ei yleensä ole tietoa myynnissä olevista asunnoista. Helpoiten löydät myytävät osaomistusasunnot esimerkiksi Oikotie.fi- ja Etuovi.com -sivustoilta.

Missä päin TA:lla on osaomistusasuntoja?

Olemme rakennuttaneet osaomistusasuntoja 17 eri paikkakunnalle, kaikki osaomistusasuntomme on listattu kohdeluetteloon.

Millä hinnalla voin myydä osaomistusasuntoni?

Osaomistusasunnon kauppahinta on myyjän ja ostajan välinen sopimus. Voit siis myydä osaomistusasuntosi millä hinnalla haluat. Poikkeuksena Pohjois-Suomi, jossa osaomistusasunnot tulee sopimuksen mukaisesti myydä listahinnalla.

Voiko osaomistusasunnon lunastaa omaksi jo aiemmin kuin on ilmoitettu?

Osaomistusasuntoa ei voi lunastaa ennen kuin lunastusaikana, joka on yleensä 20 vuotta asunnon valmistumisesta.

Onko kaupantekohetkellä mahdollista lunastaa enemmän omistusosuutta kuin 10 %?

Kaupantekohetkellä voi lunastaa vain 10 % omistusosuuden.

Kenelle voin myydä osaomistusasuntoni?

Osaomistusasunnon voi myydä asukasvalintaperusteet täyttävälle hakijalle. Hyväksymme hakijat ennen kaupantekoa. Mikäli asukasvalintakriteerejä täyttäviä hakijoita ei ole, voidaan pyytää kaupungilta poikkeuslupaa. 

Miten osaomistusasuntoa voi hakea? Mitä liitteitä tarvitaan hakemuksen liitteiksi?

Myynnissä olevaa asuntoa voi hakea täyttämällä asuntohakemuslomake. Liitteeksi tarvitaan verotuspäätös ja erittelyosa viimeksi vahvistetusta verotuksesta kaikilta asuntoon muuttavilta 18 vuotta täyttäneiltä, tuloselvitys kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä (esim. palkkakuitit viimeiseltä 12 kuukaudelta, päätös kotihoidon tuesta, eläkepäätös tms.), selvitys mahdollisesta varallisuudesta (esim. jäljennös omistusasunnon / kiinteistön kauppakirjasta, luotettava arvio myyntiarvosta, osakkeiden käypä arvo), mahdollinen kirjallinen selvitys asunnon tarpeesta (esim. kirjallinen irtisanominen, häätö, terveysviranomaisen selvitys) sekä luotonantajan todistus mahdollisista veloista. Tarvittavat liitteet voivat vaihdella hakijan elämäntilanteen mukaan. Annamme tarvittaessa lisätietoja hakemuksen ja veropapereiden jätön jälkeen.

Missä vaiheessa kannattaa lähettää asuntohakemus? Voiko hakemuksen lähettää teille ennen kuin myyjä on hyväksynyt tarjouksen ja saada tietoon hyväksyttekö hakemuksen?

Hakemus kannattaa lähettää vasta ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen.

Koska kyseessä on vuokrasopimus loppulunastukseen saakka, voiko TA irtisanoa tai päättää vuokrasopimuksen? Ja mitä silloin tapahtuu eli mikä turva ostajalla on rahallisesti sitä vastaan, että maksaa suuren summan vain 10 % omistusosuudesta?

Koska kyseessä on määräaikainen vuokrasopimus, vuokranantaja ei voi irtisanoa vuokrasopimusta, mutta tietyissä edellytyksissä vuokrasopimuksen purku voi tulla kyseeseen (jos asukas laiminlyö vuokranmaksun tai asunnon hoidon, kts. laki asuinhuoneiston vuokrauksesta). Jos näin tapahtuu, lunastamme 10 % osuuden. Sellaisessa tilanteessa tilitämme osaomistajalle tämän lainanlyhennysrahastoon maksamat lainanlyhennykset siltä osin, kuin vuoden kuluessa lunastuksesta tai purkamisesta mahdollisessa edelleen myynnissä saamamme kauppahinta ylittää 10 %:n omarahoitusosuuden velattomasta hankinta-arvosta.

Mikä laki säätelee osaomistusasumista?

Osaomistusasumista varten ei ole omaa lakia. Sovellettavat lait ovat mm. asuinhuoneiston vuokralaki, asuntokauppalaki ja asunto-osakeyhtiölaki sekä allekirjoitetut sopimukset.