Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Energiaomavarainen rivitalo saa energiaa maasta ja auringosta

Toinen messukohteemme, Lounatuuli 13 ja 15 on lähes energiaomavarainen eli valtaosa talojen tarvitsemasta energiasta tuotetaan omalla tontilla. Mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaa?


Lyhyesti se tarkoittaa sitä, että lämpöä otetaan maasta ja sähköä auringosta. Jopa 87 % Lounatuuli 13 ja 15 tarvitsemasta energiasta tuotetaan omavaraisesti maalämmön ja aurinkopaneeleiden kautta.  Talojen lämmitysmuotona on maalämpö. Tontilla on kymmenen 250 metriä syvää maalämpökaivoa, joista pumpattavaa energiaa käytetään talvella asuntojen lämmittämiseen ja kesällä myös niiden viilentämiseen. Pumput siis pyörivät ympäri vuoden.  Maalämpö johdetaan asuntoihin lattialämmitysjärjestelmän kautta, joten asuntojen sisustus on helppoa, kun lämmityspatterit eivät vie seiniltä tilaa. Viilennys tapahtuu huoneistoihin asennettujen konvektorien avulla.


Sähköä saadaan talojen katoille asennettavista aurinkopaneeleista. Aurinkopaneeleita tulee talojen katolle kaikkiaan 106 kappaletta, ja niistä saatava nimellisteho on yhteensä noin 48 000 kilowattia (kWp). Aurinkosähkö kuluu tässä kohteessa pääasiassa maalämpöpumppujen pyörittämiseen. Jos kuitenkaan kesällä kaikkea aurinkosähköä ei saada käytettyä pumppuihin ja asuntokohtaisiin ilmanvaihtokoneisiin, niin sitä voidaan varastoida A-talon teknisissä tiloissa oleviin akkuihin.


Turun AMK on ollut mukana suunnittelemassa Lounatuuli 13:n ja 15:n omaa aurinkovoimalaa, ja heidän simulaatioiden mukaan aurinkovoimalan vuosituotanto tulee olemaan noin 35 000 kWh (kilowattituntia), jolla katetaan suunnilleen viidesosa koko kohteen vuosittaisesta kiinteistösähkön tarpeesta.


Kaikissa asunnoissa on myös näyttö, josta asukkaat voivat tarkkailla omaa veden kulutustaan ja ehkä tehdä sen avulla fiksuja valintoja. Vesilaskutus tulee olemaan kulutukseen perustuva, joten ehkä myös se kannustaa tulevia asukkaita ympäristöä säästäviin valintoihin.


Asunnoissa on Fidelix Easyliving -järjestelmä. Järjestelmään saadaan yhdistettyä asunnon tekniikat kootusti, joita voidaan hallita yhden näyttöpaneelin kautta. Asunnon huoneistosäätökeskukseen kootaan vesimittarit, palovaroittimet, viilennyskonvektori, ilmanvaihtokone ja lattialämmitystermostaatit. Lisänä on vuotovahtihälytys lattialämmitysjakotukeille ja keittiön allaskaapille. Huoltoyhtiöllä on mahdollisuus nähdä valvonta-alakeskuksesta etänä, jos esimerkiksi asunnon lämpötila laskee alle hälytysrajan. Asukas voi myös liittää puhelimeensa maksullisen sovelluksen, jolla voi seurata asunnon eri tekniikan toimintoja.