Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Erään kirjoituspöydän tarina

Paras sisustus saadaan aikaan yhdistämällä uutta ja vanhaa. Uusikin koti tuntuu omalta, kun siellä on tuttuja tavaroita. Messujen oheiskohteen toinen esittelyasunto on sisustettu yhdessä tulevien asukkaiden, Anneli ja Jukka Siikosen kanssa. Koti Tuulensuusta voitkin bongata huonekaluja, joilla on historiaa ja oma tarinansa.

Yksi Siikosten tulevan kodin helmistä on vanha kirjoituspöytä, jonka TA:n puuseppä Johannes Simonen entisöi asukkaiden toiveen mukaisesti. Annetaan Annelin kertoa Reinhold-ukin vanhan pöydän tarina:

”Minulla on ilo omistaa vanha Reinhold-ukkini kirjoituspöytä, joka on kulkenut paikkakunnalta toiselle ja kokenut monenmoista matkallaan. Reinhold-ukki toimi Kuopiossa puhelinmestarina ja hän oli mm. Valtion Viestiteknikot ry:n Kuopion osaston puheenjohtaja. Ukkini oli syntyperäinen karjalainen Karjalan Kannaksen Sakkolan pitäjästä. Vilkkaan karjalaisen luonteensa ansiosta hänestä pidettiin kovasti. Me neljä lastenlasta olimme hänelle hyvin tärkeitä ja läheisiä. Valitettavasti jouduimme luopumaan ukista aivan liian aikaisin, sillä hän menehtyi sairauskohtaukseen vain 54-vuotiaana.

Kirjoituspöydän ukki hankki Kuopiossa 50-luvulla, sillä hän tarvitsi sitä järjestötoiminnan paperitöissä. Ukilta pöytä siirtyi kansakoulunopettaja äidilleni Pieksämäelle. Sen ääressä on äitini korjannut lukemattomia kokeita ja ainekirjoituksia. Itsekin osallistuin arviointiin piirtämällä punakynällä ainevihkoon punaisia aurinkoja, kun äidin silmä vältti. Minulle kirjoituspöydän jalkatila oli mukava leikkipaikka. Leikin siellä majaleikkejä monet kerrat ja se oli hyvä piilopaikka, jonne livahtaa, jos minut yllätettiin pahanteosta.

Isoveljeni sai kirjoituspöydän käyttöönsä 70-luvulla. Ajattelemattomuuttaan hän käytti pöytää vieraskirjanaan ja koristeli linkkuveitsellä sen pintaa kavereittensa kanssa. Isäni oli jo valmis heittämään turmeltuneen rumiluksen menemään, mutta minä anelin häntä sen säästämään ja kunnostamaan, sillä lukiolaiselle kirjoituspöytä oli säilytystiloineen täydellinen. Pöytä sai valkoisen maalipinnan 80-luvun tyyliin. Alkuperäisenä pöytä oli ruskeaksi petsattu ja kiiltävän lakkapintainen. Kirjoituspöytä kulki mukanani Vantaalle, Kuopioon, Mikkeliin, Turkuun ja nyt tänne Naantaliin. Se on nähnyt elämää: lemmikkikani Emppu jätti sen takareunaan omat järsimisjälkensä, se on ollut lasteni majaleikeissä, saanut kokea kahisevien papereiden muuttuvan tietokoneiden näpyttelyksi ja onpa sen äärellä suoritettu myös maisterin opinnot

Vuosia harmittelin kirjoituspöydän maalattua pintaa. Nyt voin onnellisena todeta, että Reinhold-ukin kirjoituspöytä on saanut arvoisensa kohtelun. Kiitos puuseppä-Johanneksen, joka halusi ottaa kunnostustyöt taitaviin käsiinsä, ja kirjoituspöydän tarina voi jatkua.”

Tällä pöydällä onkin melkoinen matka jo takana – toivottavasti yhtä pitkä vielä edessä. Koti Tuulensuussa pöytä pääsi arvopaikalle työhuoneen perälle. Pöydän kaveriksi Johannes teki myös seinähyllyn koivusta. Tämän kesän aikana pöytä pääsee parrasvaloihin ja syksyllä työt sen ääressä voivat jatkua.

Oheiskohde on auki 1.6. alkaen päivittäin klo 10–18, tervetuloa tutustumaan! Oheiskohteeseen ei tarvitse messulippua.