Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Vihreää energiaa messualueen asukkaille omasta aurinkovoimalasta

Kirjoittanut: Johanna Sipola

Kaunis kesäkaupunki Naantali on kuuluisa siitä, että siellä paistaa aina aurinko. Aurinko tulee näyttelemään merkittävää roolia kesän asuntomessuillakin eikä ainoastaan siksi, että toivotaan lämpimiä, aurinkoisia messupäiviä vaan siksi, että Naantalin asuntomessualueelle rakennetaan oma aurinkovoimala!

 

Messualueelle tuleva Naantalin Energian rakentama aurinkoenergiapuisto on yksi tämän vuoden asuntomessujen pilottihankkeista ja toimii erinomaisesti suunnannäyttäjänä aurinkoenergian hyödyntämisen kehittämisessä. Hanke on tehty yhteistyössä Turun AMK:n kanssa, josta saatujen simulointien avulla voimalan kapasiteetti on mitoitettu alueen tarpeisiin sopivaksi.

Messualueelle tulee aurinkopaneelin peittämää pintaa rannan kävelylaiturin katteisiin, huoltorakennuksen kattoon ja maa-alueelle. Myös valtaosaan yksityisistä taloista asennetaan aurinkopaneelit kuten myös TA:n Lounatuulen messukohteen kaikkien kuuden rivitalon katoille.
Kennoilla kerättävä auringonsäteily ohjataan älymuuntamoon, jossa se muutetaan yleiseen sähköverkkoon sopivaksi sähköksi ja on näin käytettävissä sekä kiinteistö-, että huoneistosähkönä.

Aurinkoenergiaa tullaan sekä keräämään että varastoimaan alueella, sillä voimalan sähkövarastoon asennetaan akkuja, joiden sähkövarausta voidaan käyttää esim. yöaikaan. Akkujen avulla saadaan käyttöön järjestelmän maksimaalinen hyöty.
Voimalaan kerättävää aurinkoenergiaa käytetään kiinteistösähkönä muun muassa maalämpöön ja ilmanvaihtokojeisiin, sähköautojen lataukseen ja jopa sähkökatkoksen sattuessa voimalan kapasiteetti pitää yllä alueen ulkovalaistusta.

Lounatuulen aurinkovoimala tulee olemaan merkittävä, sillä se on Suomen ensimmäisiä asuinalueita, jossa optimaalisissa sääolosuhteissa alueen sähköntuotto voi olla jopa suurempaa kuin asukkaiden kulutus. Voimalan vuosituotto on n. 88 000 kWh eli noin 35 kerrostaloasunnon vuoden sähköt.

Älykkäät energiaratkaisut ovat yksi tämän vuoden messuteemoista ja Lounatuulen aurinkovoimala tulee olemaan ennen kaikkea älykästä ja uutta teknologiaa esittelevä kokonaisuus. Ehtymättömän luonnonvaran valjastaminen osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää on myös ekologinen teko ja luonnon voimaa kunnioittava, mitä tämän vuoden asuntomessuilla halutaankin korostaa.

 

Lue lisäämessualueen aurinkovoimalasta.

Lue lisää asuntomessujen tämän kesän teemoista.