Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Lohjan messutalon kattoterassin viljelylaatikot valmistuvat käsityönä

Lohjan Sahapiha 6:n kattoterassilla tulee maisemien lisäksi olemaan muutakin ihailtavaa. Ison tilan kattoterassilta valtaavat asukkaiden käyttöön tulevat viljelylaatikot. Noin neliömetrin kokoisia laatikoita rakennetaan kaikkiaan 34, yhtä paljon kuin asuntojakin. Eivätkä nämä laatikot ole mitä tahansa massatuotantoa, vaan ainutlaatuisia ja upeita, pääosin kierrätysmateriaaleista valmistettuja käsityön taidonnäytteitä.

johannes edited

Viljelylaatikot syntyvät yksi kerrallaan TA:n oman puusepän, Johannes Simosen, käsissä. Keväällä 2010 Vallillan puuseppäkoulusta valmistunut Johannes aloitti TA:lla työskentelyn vuonna 2011. Aluksi Johannes toimi huoltomiehenä, jonka tehtäviin kuului myös mm. laminaattilattioiden asennus. Pikkuhiljaa työt muuttuivat yhä enemmän koulutusta vastaaviksi ja nykyisin Johanneksen työpäivät kuluvat pitkälti verstaalla.

leikkaus

liitosmalli

Sahapiha 6:n kattoterassi tulee olemaan upeassa kukka- ja hyötykasviloistossaan jo messujen aikana ennen asukkaiden muuttamista, joten ensimmäisen kesän viljelyksistä vastaavat TA:n vihertyövastaava Iiro Mäkelä sekä viheralueiden hoitaja Jonas Finnilä. Iiro ja Jonas ovat yhdessä Johanneksen sekä TA:n arkkitehti Jaakko Peltosen kanssa suunnitelleet laatikot siten, että ne ovat paitsi näyttäviä, myös toimivia.

Laatikoiden puutavara on rakennustyömaiden jätelautaa, joka ehti ennen uutta elämäänsä lojua toista vuotta ulkona. Nyt Johannes on hionut laudat uudenveroiseksi.

Mallipalatvalmis lähi

Tällä hetkellä valmiina on yksi laatikko ja lähes kaikki laudat on hiottu ja sahattu oikeaan mittaan. Seuraava työvaihe on kulmien leikkaus. Kun laatikot on kasattu, asennetaan niihin reunasuojus sekä pohjalle rautaverkko ja suojakangas. Laatikot täytetään lekasoralla ja puutarhamullalla. Valmiit laatikot käsitellään puunsuoja-aineella eivätkä ne sen jälkeen juurikaan huoltoa kaipaa.

valmis sisältä

valmis kokonaan

Viljelylaatikoiden lisäksi messutalossa tullaan näkemään myös muita Johanneksen tekemiä upeita huonekaluja, niistä kerromme lisää myöhemmin!