Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Vieraskynä: Mirkan iso urakka

Asuntomessujen järjestämiseen tarvitaan iso joukko ammattilaisia. Ja jollain täytyy olla kaikki langat käsissään. Lohjan asuntomessuilla se joku on projektipäällikkö Mirka Härkönen. Alla Mirkan mietteitä messuvuoden alkuun.

 mirka harkonen

 

"Mirkan iso urakka"


Näin otsikoi paikallislehti työni alkuvaiheessa. Tosiasiassa tämä urakka on kymmenien, jopa usean sadan ammattilaisen yhteinen ponnistus, johon itse osallistun yhtenä linkkinä. Mukana eri vaiheissa on iso porukka kaavoittajista rakennuslupaviranomaisiin, rakentajista asuntomessutiimiin, puistosuunnittelijoista näytteilleasettajiin, taiteilijoista lipunmyyjiin. Eikä vähäisimpinä perheet, joiden koteja alueelle rakentuu.


Minulle tämä on unelmatyö ja samaan aikaan ehkä rankin rutistus työurallani. Työni muodostuu monien erilaisten asioiden yhteensovittamisesta. Tärkeää työssäni on asioiden koordinointi sekä vuorovaikutus monien eri tahojen ja toimijoiden kanssa. Viikkoihini mahtuu asioita messukohteiden sisällöstä ilmastoystävällisten ratkaisujen pohdintaan, taidesioista pysäköintialueisiin, messutoiminnoista katujen yksityiskohtiin, kehitysrahan käytön suunnittelusta messujen aikaiseen ohjelmaan. Ja monenmoista muuta.


Projekti käynnistyi kaavan laatimisella sekä puiston ja kunnallistekniikan suunnittelulla. Alueella sahateollisuuden jäljiltä olleet pilaantuneet maat tutkittiin ja poistettiin, ja infran rakentaminen käynnistyi. Tonttihaun jälkeen päästiin tontinluovutus- ja rakennuslupavaiheeseen ja vihdoin rakentaminen pääsi käyntiin. Nyt alue on jo pitkälle rakentunut ja on hienoa nähdä, miten pitkään valmistellut asiat konkretisoituvat. Tällä hetkellä katseemme ovat jo pitkälti tulevassa messutapahtumassa ja sen vaatimissa toimenpiteissä.
Hienointa työssäni on se, että pääsee vaikuttamaan isoihin asioihin, kokonaisen asuinalueen rakentumiseen, ja näkee lopputuloksessa oman tiimin työn jäljen. Raskaimpia ovat hetket, kun negatiivinen ilmapiiri leviää ja syö monilta energiaa. Monenlaisia haasteita on matkan varrelle mahtunut, mutta niin kauan kuin puhalletaan yhteen hiileen yhteisen päämäärän vuoksi, haasteet ovat ratkaistavissa.


TA:n kanssa olemme päässeet tekemään tiivistä yhteistyötä kumppanuuskorttelissa. Kortteli suunniteltiin kumppanuuskaavoituksena useissa tapaamisissa ja työpajoissa rakennuttajien ja suunnittelijoiden kanssa, minkä lopputuloksena on nyt rakentumassa upea kortteli yhteispihoineen ja -tiloineen sekä kattoterasseineen. Korttelissa on kohtaamisten lisäksi panostettu ilmastoystävällisyyteen ja taiteeseen. Taloissa tullaan näkemään viherkattoja ja aurinkopaneeleita, ja jokaiseen taloon sijoittuu upea taideteos. TA:n vahvojen ammattilaisten Arin, Eijan ja Anun kanssa on ollut todella mukava tehdä yhteistyötä eikä ole voinut kuin ihailla tämän porukan ammattitaitoa. TA:n asumisoikeustalon lisäksi kortteliin rakentuu Lohjan Vuokra-asuntojen vuokrakerrostalo ja Hoivatilojen hoivakiinteistö, johon tulee Attendon hoivayksikkö ja Pilke-päiväkotien päiväkoti.


Messualueelle on upean kumppanuuskorttelin lisäksi kovaa vauhtia rakentumassa 15 kiinnostavaa, erilaista, omannäköistään omakotitalokotia sekä uudenlaista omistusmuotoa edustava kolmen paritalon asunto-osuuskunta. Lisäksi vanhaa sahanjohtajan taloa kunnostetaan messukohteeksi. Messualue tulee tarjoamaan uudenlaisia ratkaisuja, huikeita järvinäkymiä, upeita puistoalueita ja ainutlaatuisia koteja.

Tervetuloa ensi kesänä järven lumoon Lohjalle! 💙

Mirka Härkönen
projektipäällikkö, Asuntomessut Lohjalla 2021
Lohjan kaupunki

koko alue järven suuntaan elo 20