Koronapandemia voi aiheuttaa taloudellisen tilanteen heikentymistä esimerkiksi lomautuksen tai irtisanomisen vuoksi. Mikäli sinulla ilmenee vaikeuksia vuokran tai vastikkeen maksamisessa, suosittelemme ottamaan viipymättä yhteyttä oman talosi kiinteistösihteeriin mahdollisen maksusuunnitelman tekemiseksi.

Maksuvaikeuksissa apua kannattaa hakea aktiivisesti

Mikäli maksuvaikeuksia ilmenee, kannattaa yhteyttä ottaa jo ennen kuin vuokran tai vastikkeen maksu on myöhässä. Kiinteistösihteerin yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta, asukassivuilta tai hakutoiminnolla TA.fi-sivuilta (hae yhteystietoja osoitteella).

Maksujärjestelyiden tarkoituksena on antaa aikaa sopeuttaa oma talous uuteen tilanteeseen. Maksusuunnitelmaa varten pyydämme toimittamaan työnantajalta todistuksen lomautuksesta tai irtisanomisesta.

Suosittelemme ottamaan samalla yhteyttä Kelaan tai omaan työttömyyskassaan, joista saa ohjeita päivärahan hakemisessa. Päivärahan hakeminen edellyttää ilmoittautumista työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Kelasta saa lisäksi neuvoja muun sosiaaliturvan, kuten asumistuen ja toimeentulotuen hakemisessa. Lisätietoja löytyy Kelan nettisivuilta: www.kela.fi/korona.

Neuvoja esimerkiksi tukien hakemiseen saa tarvittaessa asukasneuvonnastamme. Maksuvaikeuksissa voi kääntyä myös oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnan puoleen, ja esimerkiksi seurakuntien diakoniatyö tarjoaa apua sekä tukea arjen haastaviin tilanteisiin. Jotkut kunnat järjestävät ruokajakoa.

Asumisen kustannusten, kuten vastikkeen tai vuokran ja sähkölaskujen ensisijainen huolehtiminen on tärkeää, sillä näiden kustannusten hoitamisen jälkeen Kela tai kaupungin sosiaalipalvelut voivat paremmin auttaa muissa kustannuksissa, kuten ruokarahan myöntämisessä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn 3.4.2020 antaman ohjeistuksen mukaisesti mahdollisuutemme joustaa käyttövastikkeista tai vuokrista ovat vähäiset erityisesti asumisoikeusasunnoissa sekä sellaisissa valtion tuella rakennetuissa vuokra-asunnoissa, joissa korkotukilain tai aravarajoituslain mukaan vuokrat määritetään omakustannusperiaatteella. Valtaosa asunnoistamme kuuluu tämän ohjeen piiriin.