Sivustomme käyttää evästeitä, jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän. Lue lisää tietoa aiheesta

Jaakko Antinlaakso on toiminut TA:lla isännöitsijänä vuodesta 2014 saakka. Isännöitsijän tehtävistä hänellä on 16 vuoden kokemus, joten ala on hänelle hyvinkin tuttu. Jututimme Tampereen toimistolla työskentelevää isännöitsijäämme ja selvitimme, mitä hänen työpäiviinsä kuuluu. TA:n toimistoilla työskentelee lähes kolmekymmentä isännöitsijää, jotka huolehtivat taloistamme yhdessä huoltoyhtiöiden kanssa.

DSC03220 web

Isännöitsijän työhön kuuluu yhteistyö asukkaiden kanssa. Tässä isännöitsijä Jaakko Antinlaakso (oik.) Kannaksenkatu 2:n grillipaikan avajaisissa.


Monipuolinen ja laaja työnkuva


– Isännöitsijän tehtäväkenttää voi pitää verraten laajana ja monipuolisena – kahta samanlaista päivää ei ole, Jaakko kertoo. Toistuvia työtehtäviä ovat mm. asiakaspalvelu, laskujen hyväksyntä sekä asuntotarkastusten tekeminen. – Työhön kuuluu paljon opastamista arkisissa asioissa, tiedottamista, asuntoremonttien suunnittelua yhdessä myynnin ja usein myös tulevien asukkaiden kanssa sekä remonttien teettämistä. Remonttien teettämiseen kuuluu mm. remonttimateriaalien sekä uusien kodinkoneiden hankkiminen.

Taloushallinnon tehtävät kuten budjetointi, budjetin seuranta ja tilinpäätökset ovat puolestaan kausiluonteisia töitä. Kausittaisia ovat myös esimerkiksi kulutusseuranta veden osalta sekä kiinteistöjen elinkaarihallinta. – Niiden lisäksi isännöitsijöiden tehtäviin kuuluvat rakennettavien uudiskohteiden asioiden hoitaminen, jätehuoltoon ja lukitukseen liittyvät asiat sekä palotarkastuksiin osallistuminen tai niiden tekeminen.

Asumisoikeuskohteissa työn painopiste on teknisellä puolella, koska hallinto muodostaa melko pienen osan kokonaistyöajasta.
– Tämä selittyy sillä, että asumisoikeuskohteissa ei ole yhtiökokouksia, eikä hallituksen kokouksia, vaan kerran vuodessa pidettävä asukaskokous.


Helposti lähestyttävä ja aktiivinen isännöitsijä


Asukkaat ovat kuvailleet Jaakkoa helposti lähestyttäväksi isännöitsijäksi, joka tarttuu aktiivisesti asioihin ja hoitaa ne. – Se on erityisen palkitsevaa, kun asukas on tyytyväinen remontoituun kotiinsa tai muutoin asioiden hoitoon – silloin tietää onnistuneensa, Jaakko kertoo.

Jaakko pitää työssään myös siitä, että työt voi hoitaa itsenäisesti ja isännöitsijällä on vapaus tehdä päätöksiä. – Työssä saa lisäksi olla tekemisissä paljon erilaisten ihmisten, kuten asukkaiden, TA:n muun henkilökunnan ja urakoitsijoiden kanssa. Hyvää on myös se, että työssä pääsee liikkumaan, eikä koko työpäivä vierähdä tietokoneen äärellä.

– Myös uudiskohteen valmistuminen ja etenkin avaintenjakotilaisuus ovat aina mieleenpainuvia kokemuksia isännöitsijänkin näkökulmasta. Aukoton tiedonkulku ennen valmistumista isännöitsijän, myynnin, rakennuttajapuolen ja urakoitsijan kesken varmistaa onnistuneen lopputuloksen asukkaille ilman suurempia yllätyksiä.

Asukkailta Jaakko toivoo entistäkin enemmän aktiivisuutta ja kehitysideoita. – Näin isännöitsijä voi puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin jo varhaisessa vaiheessa ja hoitaa ne kuntoon. Toisaalta isännöitsijän näkökulmasta asiat lienevät mallillaan, kun kehitysideoita esitetään harvakseltaan, Jaakko miettii.

 

Empatiakykyä ja järjestelmällisyyttä tarvitaan


Isännöitsijän työhön kuuluu asiakaspalvelua puhelimitse, sähköpostitse sekä kasvokkain. Työssä vaaditaan hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, kykyä asettua asukkaan asemaan ja ymmärtää empaattisesti eri elämäntilanteita.

– Isännöitsijälle hyödyllisiä ominaisuuksia ovat lisäksi hyvät neuvottelu- ja organisointitaidot, kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja järjestelmällisyys. Isännöitsijän täytyy hoitaa useita asioita yhtä aikaa ja varmistaa, että ne myös tulevat hoidetuksi. Se vaatii myös kykyä johtaa itseään, sillä kukaan ei ole sanomassa, mitä milloinkin pitää tehdä. Hyvästä värisilmästä on iso apu remonttien teettämisessä.

Isännöitsijän tehtävään ei ole yhtä ainoaa koulutusta. – Itse näen parhaana rakennusteknisen tai muun teknisen koulutuksen. Olen koulutukseltani rakennusmestari (teknikko). Lisäksi minulla on kaksi isännöintialan tutkintoa ITS-TEK (teknisen isännöitsijän tutkinto) ja IAT (isännöinnin ammattitutkinto). Toki tämän työn oppii tekemällä, mutta etenkin tekninen tietämys helpottaa suuresti työssä menestymistä ja asioiden omaksumista.