Asumisoikeusasunto sopii moneen elämänvaiheeseen. Asumisoikeusasunnossa saat asua niin kauan kuin haluat, mutta se on hyvä ratkaisu myös silloin, kun et tiedä missä vuoden tai kahden kuluttua haluat asua. Asumisoikeusasuminen tarjoaa vapauden vaihtaa asuntoa tai paikkakuntaa helpostikin.
Sanna-Kaisa Hakala ja Valtteri Seraste asuivat aiemmin vuokralla pienessä yksiössä Helsingin Töölössä. Tilaa oli vähän ja vuokra oli korkea, myös työmatka oli molemmilla pitkä eikä ruuhkissa istuminen innostanut. Pariskunnalle oli kertynyt säästöjäkin sen verran, että omistusasunnon hankkiminen voisi olla mahdollista, mutta sopivaa omistusasuntoa ei etsinnöistä huolimatta löytynyt. Oli keksittävä toinen ratkaisu.
– Tiesimme asumisoikeusjärjestelmästä jonkin verran, ja kun muutamat kaveritkin kehuivat asumisoikeutta, niin ajattelimme katsoa, jos löytäisimme helpommin asumisoikeusasunnon, Valtteri kertoo. Sopiva asumisoikeusasunto löytyikin nopeasti Espoon Suurpellosta. – Suurpelto on tosi hyvä paikka asua. Täällä on kaikki mitä tarvitsemme: lyhyt matka molempien töihin, luonto lähellä, sopivasti palveluita ja hyvät kulkuyhteydet, Sanna-Kaisa kertoo.
Pienet asumiskulut
– Nyt meillä on melkein 20 neliötä enemmän tilaa ja maksamme asumisesta lähemmäs 200 euroa vähemmän kuukaudessa, Sanna-Kaisa kertoo. Asumisoikeusasunnon vastike on yleistä vuokratasoa edullisempi. Erityisen edulliseksi asumisoikeusasuminen on Sanna-Kaisalle ja Valtterille, koska heillä oli asumisoikeusmaksuun tarvittava summa säästössä eikä heidän tarvitse lyhentää asuntolainaa. – Joiltain kavereilta olen kuullut, että asumiskulut ovat samansuuruiset kuin vuokralla asuessa, koska vastikkeen lisäksi pitää maksaa lainanhoitokulut, Valtteri toteaa. – Tosin silloinhan he samalla säästävät itselleen, koska lainanlyhennys kartuttaa omaa varallisuutta, Sanna-Kaisa pohtii. Asumisoikeusasunto sopiikin hyvin nuorille, jotka haluavat asua mukavasti ja säästää samalla omaa asuntoa varten.
Ei jälleenmyyntiriskiä
Vaikka Sanna-Kaisa ja Valtteri viihtyvätkin hyvin nykyisessä asumisoikeusasunnossaan, on heidän tavoitteenaan kuitenkin jossain vaiheessa löytää unelmiensa omistusasunto. – Siinäkin mielessä aso on hyvä ratkaisu, koska tässä ei ole mitään jälleenmyyntiriskiä eikä tarvitse itse huolehtia asunnon myynnistä, Sanna-Kaisa toteaa. Asumisoikeusasunnossa on kolmen kuukauden irtisanomisaika ja sen jälkeen saa maksamansa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. – Siinä on mahdollisuus saada korkoa omille rahoilleen, Valtteri toteaa.
Lemmikit sallittu
Sanna-Kaisa ja Valtteri haaveilivat pitkään omasta koirasta ja etsiessään uutta asuntoa yksi tärkeä kriteeri oli, että lemmikit ovat sallittuja. – Vuokra-asunnoissa pitää aina erikseen tarkistaa, saako asuntoon tuoda lemmikin. Erityisesti monet yksityiset vuokranantajat eivät halua eläimiä asuntoonsa. Siinäkin mielessä asumisoikeusasunto oli helppo valinta, koska asoihin on aina lemmikit tervetulleita, Sanna-Kaisa toteaa. Muuttaessaan asumisoikeusasuntoon noin vuosi sitten pariskunnalla ei ollut omaa koiraa, mutta tänä syksynä perhe kasvoi, kun 1-vuotias Routa muutti taloon.
Sanna-Kaisan ja Valtterin mielestä asumisoikeusasuntoa voi suositella oikeastaan kenelle vaan. – Erityisesti nuorille, vaikka jo ensiasunnoksi, tai sitten vanhemmille ihmisillekin, kun tässä on niin helppo asua. Huoltoyhtiö huolehtii kaikesta, itse ei tarvitse huolehtia juuri mistään, Sanna-Kaisa vastaa kysymykseen kenelle hän suosittelisi asumisoikeusasuntoa. Valtteri on asumismuotoa kavereille suositellutkin.
Lue lisää:
Teksti ja kuva: Anu Vähäkallio