Vastuullisuutta yhteistyöllä

SUOMEN ASUNTOMESSUT

TA-Yhtymä-konserni oli vahvasti mukana Asuntomessut Naantalissa 2022 -hankkeessa

"Naantalin Asuntomessualueen suunnittelun lähtökohdista tärkein oli luonnon kunnioittaminen. Energia-asioissa toivoimme erityisesti aurinkoenergian hyödyntämistä sekä innovatiivisia hybridiratkaisuja korkean energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi.

TA-Yhtymä Oy toteutti Lounatuulen messualueelle hienosti näitä luonto- ja energiateemoja toteuttaneen 21 vuokra-asunnon kokonaisuuden. Talo palkittiinkin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n valitsemana Asuntomessujen mallitalona.

Vuokratalo herätti myös messuvieraissa paljon positiivisia ajatuksia. Muutama totesi, että jos vuokratalot ovat Naantalissa tällaisia, oma asunto pitää laittaa pikaisesti myyntiin ja muuttaa vuokralle. Pidimme yhdessä asunnossa messutoimistoa, ja täytyy sanoa, että viihtyvyys oli korkealla tasolla muun muassa hyvän viilennyksen ansiosta. Sähkölasku oli myös olemattoman pieni, kiitos talojen katoilla olevien aurinkopaneeleiden.

Messujen oheiskohteena oli Naantalin keskustassa sijaitseva TA-Asumisoikeus Oy:n A-energialuokan puupintainen asumisoikeustalo. Myös tässä kohteessa hyödynnetään aurinkoenergiaa asuntomessujen teeman mukaisesti. Kumpaankin TA:n messukohteeseen oli halukkaita asujia jopa ruuhkaksi asti.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat toimintamme keskiössä. Toivomme, että saamme vastaisuudessakin tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, jotka jakavat kanssamme samanlaiset arvot."

Projektipäällikkö Asuntomessut Naantalissa 2022, nyk. projektijohtaja Timo Tirri, Suomen Asuntomessut


IGL, SÄHKÖAUTOJEN LATAUS

Lataustolppa kerrallaan kohti hiilineutraalia Suomea

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja olla samalla ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Tavoitteen toteutumiseksi hallitus on linjannut erilaisia ilmastopoliittisia päätöksiä, kuten liikenteen päästöjen puolittamisen vuoteen 2030 mennessä ja nollapäästöisen liikenteen vuoteen 2045 mennessä.

Sähköistyvä liikenne on keskeisessä asemassa liikenteen päästöjen vähentämisessä. Sekä ladattavien hybridien että täyssähköautojen suosio on kasvanut ennätysmäisesti viimeisten parin vuoden aikana. IGL-Technologies Oy helpottaa eParking-sovelluksellaan sähköautoilijoiden arkea ja tukee siten Suomen ilmastotavoitteita.

"Jotta sähköautoilu nähtäisiin oikeasti hyvänä vaihtoehtona polttomoottoriautoille ja ihmiset siirtyisivät sähköautoilun pariin, latauksen on oltava vaivatonta ja helppoa myös kotona.

TA-Yhtymä tarjoaa yhä useammalle asukkaalle latausmahdollisuuden kodin parkkipaikoilla. Latausjärjestelmän valinnassa he kiinnittivät huomiota arjessa toimivaan ja joustavaan latauskokemukseen. Asukas voi eParking-latausjärjestelmän avulla ohjata lataustolppaansa etänä älypuhelimensa sovelluksella.

Kannammekin lataustolppa kerrallaan yhdessä kortemme kekoon Suomen pyrkimyksissä kohti fossiilivapaata yhteiskuntaa.”

Toimitusjohtaja Alexander Ivaine, IGL-Technologies Oy


SOLARVOIMA OY

Omavaraista energiaa aurinkopaneeleista

TA-Yhtymän tavoitteena on etsiä kokeiluhankkeiden kautta mahdollisuuksia keventää asumisen päästökuormaa ja tukea kestävää asumista. Lähienergian murros on antanut kiinteistön omistajille mahdollisuuden tuottaa itse energiaa. Aurinkosähkö on vastuullista: käytönaikaisia päästöjä ei ole, tekninen käyttöikä on pitkä ja oikein toteutettuna aurinkovoimala on taloudellisesti kannattava.

"Kokeiluhankkeessa Solarvoima Oy:n aurinkovoimaloiden avulla Espoossa ja Vantaalla sijaitsevassa neljässä asumisoikeuskohteessa on saatu tuotettua yli 73 MWh aurinkosähköä. Voimalat vastaavat noin kymmenen omakotitaloasenteisen voimalan kapasiteettia.

TA-Yhtymä on lähtenyt rakentamaan aurinkovoimaloita eturintimassa: voimalat valmistuivat jo ennen kuin kerrostaloihin asennetusta aurinkosähköstä tuli ns. tavallista teknologiaa. Tulokset kokeiluhankkeesta ovat olleet niin hyviä, että yhteistyötä jatketaan ja aurinkosähkön käyttöä laajennetaan uusiin kohteisiin. On ilo jatkaa vastuullisuutta edistävää yhteistyötä.”

Kehitysjohtaja Janne Käpylehto, Solarvoima Oy


QHEAT

Puhdasta lämmitysenergiaa syvältä maan uumenista

TA-Yhtymä toimii edelläkävijänä syvien maalämpökaivojen käyttöönotossa. Finnoon kohteille rakennettu lämpölaitos on Suomen ensimmäinen aluelämpöverkko, jonka energia tuotetaan yli kilometrin syvillä lämpökaivoilla.

"QHeatin tehtävä on vauhdittaa rakennetun ympäristön ilmastotavoitteiden toteutumista puhtaalla lämmitysenergialla. Näin olemme toimineet yhdessä TA-Yhtymän kanssa Espoon Finnoossa.

Suomen hiilidioksidipäästöistä noin viidesosa on lähtöisin lämmityksestä. QHeatin syviin lämpökaivoihin suunniteltu ratkaisu on lähes päästötön energian tuotantotapa, joka soveltuu erityisesti suurille kiinteistöille ja kortteleille. Syvillä lämpökaivoilla parannetaan paitsi kohteen myös Suomen energiaomavaraisuutta. Ympäristövaikutusten lisäksi tämä lisää talon vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Maaperästä tuotettu energia on päästöttömyyden lisäksi turvallista ja taloudellista.”

Toimitusjohtaja Erika Salmenvaara, Quantitative Heat Oy – QHEAT


Vantaan Energia

TA-Yhtymä ja Vantaan Energia parantavat kiinteistöjen energiatehokkuutta kaukolämmön kysyntäjoustoilla

"TA-Yhtymä ja Vantaan Energia aloittivat vuonna 2022 yhteistyön kiinteistöjen lämmityskustannusten pienentämiseksi leikkaamalla kulutuspiikkejä kaukolämmön kysyntäjoustoilla. Kaukolämmön kysyntäjousto tarkoittaa lämmön varaamista rakennuksen rakenteisiin hetkinä, jolloin lämpöenergia on edullisempaa ja hyödyntämistä esimerkiksi pakkaspäivinä, jolloin energian tuottaminen on kalliimpaa. Kaiken takana on tekoäly, joka opettelee kiinteistön kulutusprofiilin ja ennakoi lämmitystarvetta. Jatkossa tekoälypohjainen pilvipalvelu ohjaa lämpöenergian varaamista ja purkamista kiinteistöissä Vantaan Energian laatiman tuntipohjaisen ohjaussignaalin perusteella.

Kaukolämmön optimointi mahdollistaa pienemmät lämmityskulut ja lisää asumismukavuutta tasaisemman sisälämpötilan avulla sekä pienentää lämmityksen ympäristövaikutuksia. Hankkeessa on mukana yli 2400 huoneistoa yli 50 TA-Yhtymän asuinkohteesta Vantaalla ja Vantaan Energia Keski-Uusimaan alueella Järvenpäässä ja Tuusulassa.”

Myyntipäällikkö Aksel Danielson, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy