As. Oy Naantalin Estelle – Om Nådendal

Det omfattande bostadsutbudet har lämpliga alternativ för olika livssituationer.

Idyllisk och aktiv kuststad

Det populära resmålet Nådendal är också en trivsam plats att bo och en ekonomiskt framgångsrik stad som växer och utvecklas i snabb takt. Nådendal ligger femton minuter med bil från Åbo och är en av Finlands äldsta städer. Den historiska kuststaden är en kombination av stämningsfullt småstadsliv och livlig turism.

Gamla stan med sina trähus och små gränder samt kyrkan från klostertiden andas den idyll som Nådendal är känd för. Staden har intressanta butiker och gallerier samt otaliga kaféer och restauranger. Till exempel restaurant Kaivohuone som inledde sin verksamhet år 1868 är fortfarande populär.

Havet och skärgården med fler än tusen öar är en viktig del av Nådendal. Båthamnarna fylls av både invånarnas och besökarnas båtar från tidig vår till sen höst. I unikt vackra Nådendal med dess otaliga möjligheter bor redan cirka 19 000 nöjda fast bosatta och cirka 16 000 deltidsboende invånare.

Bra läge nära Åbo

Nådendal är praktiskt belägen invid förbindelser till många större städer. Med bil är du i Åbo på femton minuter och i Reso på cirka tio minuter. En egen bil är ingen nödvändighet, eftersom bussförbindelserna är mycket goda både på dagen och på natten. Längs motorvägen tar det knappt två timmar att köra till Helsingfors. Till Mariehamn, Kapellskär och Stockholm reser du också lätt tack vare den välfungerande båttrafiken.

Nådendals färgstarka historia

Nådendals historia sträcker sig till år 1443, när kung Kristoffer gav sitt samtycke till att placera ett birgittinkloster i Ailostenniemi i Nådendal. Intill klostret grundades staden, som fick särskilda friheter som handelsplats. Besök av otaliga pilgrimer, landets mäktiga män, borgare och bönder gjorde att stadens välstånd ökade i slutet av medeltiden. Nådendal kyrka som tillhörde klostret är den största medeltida kyrkan i vårt land efter Åbo domkyrka.

Platsen där klostret byggdes fick namnet Vallis Gratiae, Nådens dal, som enligt medeltida svenska är Nadhendaal. Det latinska namnets initialer användes på stadens sigill och senare på stadens vapen.

Under tvåhundra år efter reformationen rådde ekonomisk nedgång i Nådendal och hela stadens existens var hotad. Klostrets verksamhet hade upphört, men strumpstickningen som man ärvt av nunnorna gav inkomster. Som bäst stickade man 25 000 par strumpor om året.

På 1750-talet hängde man en sol av trä vid porten till Nådendals tullkammare, som så småningom blev en symbol för staden, Nådendals sol. Nådendal upplevde en ny blomstring år 1863 när badet öppnades. Staden idkade kurortsverksamhet och hade ett livligt nöjes- och sällskapsliv. Besökarna kom till och med från utlandet och Nådendals dockor och pepparkakor var populära souvenirer.

År 1920 blev affärsmannen Alfred Kordelins gård Gullranda sommarresidens för republikens president. Detta hjälpte staden att få en bro mellan fastlandet och Luonnonmaa, som fick namnet Ukko-Pekka efter president Svinhufvud. Bron var en gång i tiden en av landets längsta. Gullranda trädgård är en populär besöksplats.

Stadens ekonomiska blomstring började på 1950-talet i takt med att många industriföretag inledde sin verksamhet. Bilfärjorna som började gå mellan Finland och Sverige på 1960-talet betonade ytterligare Nådendals betydelse som hamnstad. Idag är Nådendal fortfarande en välmående industristad, vars hamn är en av Finlands största importhamnar.

Vill du ha mer information om As. Oy Naantalin Estelles bostäder eller boka en privatvisning?