Tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia

Naantali tarjoaa lukuisia tapahtumia ja laajan valikoiman harrastusmahdollisuuksia kulttuurista urheiluun.

Kesätapahtumista tunnetuimpia ovat perinteiset Unikeonpäivät ja upeita konsertteja järjestävä Naantalin Musiikkijuhlat. Juhlapäivinä kaupunki kunnioittaa perinteitään: juhannusaattona järjestetään lipunnosto Kaivopuistossa ja tanssit Kuparivuorella, vanhalla torilla julistetaan joulurauha ja vastaanotetaan uusi vuosi. Luostariajalta periytynyt vesper soitetaan trumpetilla kirkon tornista kesäkuukausina joka ilta. Vesper soitetaan ensin presidentille kohti Kultarantaa, seuraavaksi kaupungille ja lopuksi merelle.

Kaupungissa toimii useita seuroja, järjestöjä ja yhdistyksiä, joiden toimintaan kaikki ovat tervetulleita. Naantalin opiston kursseilla voi harjoittaa mm. kädentaitoja ja musiikkia sekä opiskella kieliä. Liikuntaharrastusten valikoima vaihtelee curlingista frisbeegolfiin ja tenniksestä muihin palloilulajeihin. Golfin ystäviä hemmotellaan kahden tasokkaan golfkentän voimin. Kuntoilureiteillä ja luontopoluilla voi ihailla muuttuvaa luontoa eri vuodenaikoina. Ympäri kaupunkia on useita uimarantoja ja pakkasten tultua meren jäälle pääsee kävelemään, luistelemaan ja hiihtämään.

Hyvä sijainti lähellä Turkua

Naantali sijaitsee kätevien kulkuyhteyksien päässä monista suuremmista kaupungeista. Turun keskustaan ajaa viidessätoista ja Raisioon noin kymmenessä minuutissa. Oma auto ei ole välttämätön, sillä bussiyhteydet ovat erittäin hyvät niin päivällä kuin yöaikaankin. Matka Helsinkiin taittuu alle kahdessa tunnissa moottoritietä pitkin. Myös Maarianhaminaan, Kapellskäriin ja Tukholmaan pääsee sujuvan laivaliikenteen avulla vaivattomasti.

Naantalin värikäs historia

Naantalin historia ulottuu vuoteen 1443, jolloin kuningas Kristoffer antoi suostumuksensa birgittalaisluostarin sijoittamiseen Naantalin Ailostenniemeen. Luostarin yhteyteen perustettiin kaupunki, joka sai kauppapaikan erityisoikeudet. Lukuisten pyhiinvaeltajien, maan valtaherrojen, porvareiden ja talonpoikien vierailut vaurastuttivat kaupunkia keskiajan lopulla. Luostarikokonaisuuteen kuulunut Naantalin kirkko on suurin keskiaikainen kirkko maassamme Turun tuomiokirkon jälkeen.

Luostarin sijoituspaikka sai nimen Vallis Gratiae, Armon laakso, joka on keskiaikaisen ruotsinkielen mukaisesti Nadhendaal. Latinankielisen nimen alkukirjaimet vg päätyivät kaupungin sinettiin ja myöhemmin kaupungin vaakunaan.

Uskonpuhdistusta seuranneet kaksi vuosisataa Naantali eli lama-aikaa ja koko kaupungin olemassaolo oli uhattuna. Luostarin toiminta oli loppunut, mutta nunnilta peritystä sukankudonnasta saatiin tuloja. Sukkia kudottiin parhaimmillaan 25 000 paria vuodessa.

1750-luvulla Naantalin tullikamarin portin merkiksi ripustettiin puinen aurinko, josta pikku hiljaa vakiintui kaupungin symboli Naantalin aurinko. Naantali nousi uuteen kukoistukseen vuonna 1863 avatun kylpylän myötä. Kaupungissa oli kylpylätoimintaa sekä vilkasta huvi- ja seuraelämää. Vierailijoita kävi ulkomaita myöten ja suosittuja kotiinviemisiä olivat Naantalin nuket ja piparkakut.

Vuonna 1920 suurliikemies Alfred Kordelinin rakennuttamasta Kultarannan huvilatilasta tehtiin tasavallan presidentin kesäasunto. Tämä auttoi kaupunkia saamaan mantereen ja Luonnonmaan välille sillan, joka nimettiin presidentti Svinhufvudin mukaan Ukko-Pekaksi. Silta oli aikoinaan yksi maamme pisimmistä. Kultarannan puutarha on suosittu vierailukohde.

Kaupungin taloudellinen kukoistus alkoi 1950-luvulla monien teollisuusyritysten aloitettua toimintansa. Suomen ja Ruotsin välisen autolauttaliikenteen käynnistyminen 1960-luvulla korosti Naantalin merkitystä satamakaupunkina entisestään. Tänä päivänä Naantali on edelleen vauras teollisuuskaupunki, jonka satama kuuluu Suomen suurimpien tuontisatamien joukkoon.

Kiinnostuitko?

Asuntomyyntimme palvelee teitä
Tuula Rajamäki
Puh. 045 7734 3793
myynti.turku@ta.fi

TA-Yhtiöt
Linnankatu 45 (sisäpiha)
20100 Turku

Jätä yhteystietosi, niin otamme teihin yhteyttä!

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com