Reform av lagen om bostadsrättsbostäder
Den förnyade lagen om bostadsrättsbostäder trädde gradvis i kraft 1 januari 2022. De sista ändringarna trädde i kraft 1 september 2023. Reformen uppdaterade bostadsrättssystemet så att det bättre motsvarar dagens behov. Valet av invånare till bostadsrättsbostäder har gjorts klarare och invånarnas påverkningsmöjligheter är bättre än tidigare. Med lagen förstärker man även det att bostadsrätten även i fortsättningen bevaras som ett alternativ till rimligt pris för de boende. Syftet är att systemet på ett allt bättre sätt ska betjäna sökande som har ett verkligt behov av bostad.
Reformen har medfört förändringar för såväl sökande av bostadsrättsbostäder som dem som redan bor i bostäderna samt bostadsrättsbostädernas ägarföreningar. Lagreformen har bland annat överfört uppgifter från kommunerna och regionförvaltningsverket till bostadsrättsföreningarna och Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA.
De viktigaste förändringarna för sökande av bostadsrättsbostäder
Ansökan om bostadsrättsbostäder förnyas, så att systemet på ett bättre sätt ska betjäna sökande som har ett verkligt behov av bostad. Reformen förenklar och påskyndar processen för ansökan om bostad.
- I boendeurvalet till bostadsrättsbostäder har man från 1.9.2023 övergått till ett nationellt register för ordningsnummer, som upprätthålls av ARA.
- Ett nytt ordningsnummer kan man i fortsättningen ansöka om via ARA:s ordningsnummertjänst.
- Ett nytt ordningsnummer ansöker du om via det nya systemet oberoende av var i Finland du bor. Med nya ordningsnummer ansöker man om bostadsrättsbostäder överallt i Finland.
- De nya ordningsnumren är giltiga i två år från det att numret utfärdas och en sökande kan ha bara ett nummer till sitt förfogande.
- Under perioden 1.9–31.12.2023 kan sökande ha tillgång till såväl kommunens ordningsnummer som ett ordningsnummer till bostadsrättsbostad som utfärdats av ARA.
- Nummer som ansökts hos kommunen gäller till 31.12.2023. Från 1.1.2024 används endast ARA:s ordningsnummer.
De viktigaste förändringarna för boende i bostadsrättsbostäder
- Den nya bostadsrättslagens regler gällande boendeförvaltning steg i kraft 1.9.2022.
- De boendes rätt till information och möjligheter att påverka har förbättrats.
- Antalet boenderepresentanter i bostadsrättsföreningarnas styrelser har ökats.
- För utveckling av bostadsrättsfrågor har man grundat en nationell delegation, i vilken deltar representanter för såväl bostadsrättsföreningar som boende.
- I fortsättningen sköts frågor på föreningsnivå av ett samarbetsorgan de boende och ägaren av bostadsrättshuset emellan. Exempel på dessa kan vara renoveringsplaner, ordningsregler och principer för jämkning av bruksvederlag.
Om boendeförvaltning har man publicerat en av ARA utarbetad boendeförvaltningsguide, vars syfte är att ge anvisningar om genomförande av boendeförvaltning i bostadsrättsbostäder som stöds av staten.
Vanliga frågor – Den nya lagen om bostadsrättsbostäder
Hur lagändringen påverkar ordningsnumret för bostadsrättsbostäder
Kan jag fortfarande använda ett nummer utfärdat av kommunen och i så fall hur länge?
Ordningsnummer utfärdade av kommuner gäller till 31.12.2023. Ställningen för de ordningsnummer som har sökts från kommunerna är till slutet av året lokalt bättre än de som sökts från ARA. Från och med 1 januari 2024 gäller ordningsnummer som hämtas hos ARA.
När kan jag ansöka om ett nytt ordningsnummer?
Ett nytt nationellt ordningsnummer har man kunnat ansöka om via Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA från 1.9.2023. Ett nytt ordningsnummer kan numera endast ansökas från ARA.
Kommer alla gamla nummer att tas bort?
Ordningsnummer utfärdade av kommuner gäller till 31.12.2023. Därefter föråldras ordningsnummer som har utfärdats av kommuner.
Kan jag samtidigt ha en ansökan med flera nummer (det gamla och det nya)?
Under övergångsperioden 1.9–31.12.2023 kan bostäder ansökas med ordningsnummer från såväl kommunen som ARA. Kommunernas ordningsnummer gäller till 31.12.2023. Från 1.1.2024 kan bostäder ansökas endast med ordningsnummer från ARA.
Är det nya numret personligt eller kan man ha ett gemensamt nummer med sin partner?
Om ni är flera som tillsammans ansöker om bostadsrätt, till exempel ett hushåll, får ni ett gemensamt ordningsnummer från ARA. Ett ordningsnummer får dock inte överlåtas vidare. Om till exempel en familj med två personer vill ansöka om en bostad tillsammans och båda ha separat ansökta ordningsnummer, kan de ansöka om en bostad med den ena partnerns ordningsnummer och då kan den andra avsäga sig sitt ordningsnummer.
Varför är ordningsnummer tidsbestämda?
Syftet med tidsbestämt ordningsnummer är att bättre rikta utbudet av bostadsrättsbostäder till sådana personer som har ett omedelbart behov av bostad jämfört med personer som har ansökt om ordningsnummer tidigare, men vars behov av bostad inte nödvändigtvis är aktuellt.
Hur lagändringen påverkar överlåtande av en bostad till make/maka eller familjemedlem
Kan jag ansöka om en bostad och genast överlåta den till min far?
En förutsättning för överlåtelsen är att bostadsrättsinnehavaren har bott i bostaden i minst två år. Du kan med andra ord inte överlåta bostaden till din far genast när du får bostaden.
Jag vill överlåta min bostad till mitt barn och min fråga är om det tidsbestämda boendet på två år för överlåtelsens del även gäller en boende, om avtalet har ingåtts före lagreformen?
Den nya lagen om bostadsrättsbostäder träder i kraft 1.1.2022. Det tidsbestämda boendet på två år gäller med andra ord alla överlåtelser från 1.1.2022.
Den nya lagen underlättar byte av bostad till en annan bostadsrättsbostad
Hur förenklas bytet av bostadsrättsbostad?
Du kan byta bostadsrättsbostad genom att ansöka om en bostad med ett oanvänt ordningsnummer eller genom att göra ett byte sinsemellan med en annan bostadsrättsinnehavare. Precis som tidigare är fortfarande möjligt att göra byten av bostadsrättsbostad sinsemellan utan ordningsnummer.
När kan jag/lönar det sig att ansöka om jag vill byta till en annan bostad i samma hus?
I ditt eget bostadsrättsobjekt kan du byta bostadsrättsbostad utan ordningsnummer från 1.9.2023. Om du funderar på att byta bostad, lönar det sig att bekanta sig med våra bostäder som kommer att bli lediga eller är lediga samt de bostäder som finns i bostadsbytesbörsen och för säkerhets skull även skicka in en ansökan gällande en bostad i samma objekt som intresserar dig, men som den nuvarande boende inte är på väg att lämna. Om situationen gällande den ifrågavarande bostaden förändras, står du färdigt i kö till den.
Om jag vid ett senare tillfälle vill byta från min nuvarande höghusbostad till en radhusbostad i samma objekt, har jag fortfarande förtur jämfört med andra sökande?
Du kan ansöka om en ledig bostad i samma hus/objekt utan ordningsnummer. I en ordning i enlighet med ordningsnummer och avvikande från behovsprövningen, innehas förtur i boendeurvalet i följande ordning:
- bostadsrättsinnehavare som frivilligt avsäger sig bostadsrätten för att i enlighet med lagen om bostadsrättsbostäder frigöras från begränsningar gällande bostadsrättshus;
- bostadsrättsinnehavare som sinsemellan byter bostadsrättsbostäder;
- bostadsrättsinnehavare som bor i samma bostadsrättsobjekt i vilket bostadsrättsbostaden som är föremål för ansökan finns.
Sivu päivitetty viimeksi: 7.12.2023