Bytesbörs för bostadsrättsbostäder

I bytesbörsen för bostadsrättsbostäder kan våra boende anmäla intresse för att byta bostadsrättsbostad med en annan bostadsrättsboende. Bläddra bland andras annonser eller skriv din egen bytesannons.

Du kan anmäla ditt intresse för att byta bostadsrättsbostad i bytesbörsen, det vill säga asovaihtopörssi, eller söka bland inlämnade annonser efter en lämplig bostadsbytespartner.

Annonser i bostadsbytesbörsen kan lämnas in av alla boende i bostadsrättsbostäder. Annonsen finns publicerad på vår webbplats i tre månader, varefter den tas bort automatiskt.

När du hittar en lämplig bostadsbytespartner, kommer ni överens om praktiska saker tillsammans med objektets försäljningsförhandlare. Läs mer om detta längre ned på den här sidan.

Bläddra bland andras annonser

Behöver jag ett ordningsnummer när jag byter bostadsrättsbostad?

De två nedan nämnda situationerna är så kallade förmånsalternativ, varvid du inte behöver ett nytt ordningsnummer. I andra bytessituationer gällande bostadsrättsbostäder behöver du ett oanvänt ordningsnummer.

  1. Bostadsrättsinnehavare som sinsemellan byter bostadsrättsbostäder behöver inte ett ordningsnummer.
  2. Om du är intresserad av en bostad som blir ledig i samma hus, kan du ansöka om den utan ett ordningsnummer och du har förtur i boendeurvalet. Om det finns flera sökande från samma hus, avgörs frågan i enlighet med upprättade avtal: bostaden erbjuds först till den sökande som har det äldsta bostadsrättsavtalet, det vill säga som har haft ett giltigt bostadsrättsavtal längst. Om avtalen har undertecknats på samma dag, avgörs prioriteringen i enlighet med ordningsnumret som antecknats på avtalet.

Med andra ord, om du byter bostad till ett hus som ägs av ett annat bolag eller samma ägares andra objekt, behöver du ett oanvänt ordningsnummer. Du kan ansöka om ordningsnummer här.

Vad ska göras när man har hittat en bostadsbytespartner?

  1. Kontakta försäljningsförhandlaren för ditt objekt. Se kontaktuppgifterna här.
  2. Av försäljningsförhandlaren får ni en blankett som ni ska fylla i för bytet er emellan.
  3. Om du har pantförskrivit ditt bostadsrättsavtal hos banken som garanti för ett lån, ska du i god tid innan det nya bostadsrättsavtalet undertecknas kontakta din bank och kontrollera att banken godkänner bytet.
  4. Ni kommer tillsammans med bostadsbytespartnern överens om inflyttningsdatumet och byte av nycklar.
  5. Ni kommer även överens om flyttbesiktning tillsammans med fastighetsförvaltaren.
  6. Båda parterna underteckna det nya bostadsrättsavtalet före flytten.
  7. Bostadsrättsavgiften och garantiavgiften överförs från det gamla avtalet till det nya. Mellanskillnaden återbetalas till den som flyttar in i den billigare bostaden. Fakturor skickas till den som flyttar in i den dyrare bostaden och dessa måste vara betalda innan nycklarna byts.

Mer information och närmare detaljer om byte av bostad får du av försäljningsförhandlaren för ditt objekt.

Sivu päivitetty viimeksi: 7.12.2023