Bostadsrättsbostad – ditt drömhem utan ett stort bostadslån
En bostadsrättsbostad förverkligar din önskan om ett drömhem även då du inte kan eller vill köpa en ägarbostad med ett stort bostadslån. Genom att betala högst 15 procent av bostadens köpeskilling i form av bostadsrättsavgift, får du en livslång bostadsrätt till ditt hem, som du kan förfoga över på samma sätt som en ägarbostad. I en bostadsrättsbostad kombineras det bästa sidorna med hyres- och ägarbostäder.
När du bor i en bostadsrättsbostad, betalar du ett månatligt bruksvederlag, som vanligen är förmånligare än områdets hyresnivå. Du kan även avstå bostaden när som helst. Du får tillbaka bostadsrättsavgiften reviderad med byggnadskostnadsindexet när överlämningsperioden har löpt ut.
Så här ansöker du om en bostadsrättsbostad
1
Ett ordningsnummer som berättigar till att ansöka om bostadsrättsbostad
2
Lägg på ansökan om bostadsrätt till de områden i vilka du ansöker om bostadsrättsbostad och precisera dina önskemål gällande bostaden
3
Skicka in ansökan och börja vänta på bostadserbjudanden
Varför lönar det sig att skaffa en bostadsrättsbostad?
Det finns många positiva fördelar med bostadsrättsbostäder som gör boendet med förmånligt, tryggare och enklare. En bostadsrättsbostad erbjuder dig även en möjlighet att få mer utrymme för ditt liv.
Vem passar bostadsrättsbostäder för?
En bostadsrättsbostad är en lysande lösning i synnerhet när du söker en bostad till rimligt pris och inte vill binda dig vid en ägarbostad eller ta ett stort bostadslån. En bostadsrättsbostad passar extremt bra för livets olika vändpunkter. Exempel på sådana livssituationer kan vara inledning av studier, utförande av militärtjänst, äktenskapsskillnad, familjeökning, utflyttande barn, arbetslöshet eller åldrande.
Fördelar med bostadsrättsbostäder
Du bor mer förmånligt i bostadsrättsbostäder.
Du betalar ett månatligt bruksvederlag, som vanligen är förmånligare än områdets hyresnivå.
Du behöver inget stort bostadslån.
Du betalar högst 15 procent av bostadens köpeskilling i bostadsrättsavgift, det vill säga cirka 18 000–70 000 euro beroende på bostaden.
Du får tillbaka den erlagda bostadsrättsavgiften.
När du överlåter bostaden får du tillbaka bostadsrättsavgiften som du har betalat reviderad med byggnadskostnadsindexet efter en överlåtelseperiod på tre månader.
Du blir inte fast med två bostäder.
Du behöver inte bekymra dig för återförsäljningen av bostaden, vi sköter den uppgiften åt dig. Du kan lugnt flytta till en bostadsrättsbostad, även om du samtidigt söker efter en ägarbostad.
Du behöver inte betala överlåtelseskatt.
Du behöver inte betala överlåtelseskatt för bostadsrättsbostaden.
Du bor så länge du vill.
Du får en livslång bostadsrätt, men du kan även avstå bostaden när som helst.
Du får ett hem som är ditt.
Du kan ansöka om en bostad i vilken storlek som helst och den kan se ut hur som helst. Du kan även göra rimliga ändringsarbeten i bostaden.
Du bor utan renoveringsbekymmer.
Vi ombesörjer bostadens underhållsrenoveringar och skötseln av gemensamma gårdsområden.
Du kan även få FPA:s bostadsbidrag.
För bostadsrättsbostäder kan du vid behov ansöka om FPA:s bostadsbidrag på samma sätt som för hyresbostäder.
Bostadsrättsbostaden är flexibel efter dina behov.
Med goda skäl kan du hyra ut din bostad i maximalt två år åt gången. Du kan även överlåta bostaden till din partner, en familjemedlem som vid överlåtelsetidpunkten bor stadigvarande i bostaden eller en släkting i rakt stigande eller sjunkande led. Du kan även lämna bostaden i arv.
Vem kan få en bostadsrättsbostad?
Du kan ansöka om en bostadsrättsbostäder om du är en myndig finsk medborgare och du har ett behov av bostadsrättsbostad.
Behov av en bostadsrättsbostad finns inte om du eller en myndig familjemedlem i ansökningsområdet har en ägarbostad som motsvarar ansökningen eller så mycket förmögenhet att ni kan finansiera minst 50 procent av det gängse värdet på en motsvarande bostad eller renovera en ägarbostad inom ansökningsområdet så att den motsvarar ansökningen.
Ansökningsbegränsningarna gäller dock inte dig om du är en sökande som har fyllt 55 år. Dina inkomster påverkar inte möjligheten att få bostadsrättsbostad, oberoende av om du har fyllt 55 år eller inte.
En väsentlig förutsättning för ansökan om bostadsrättsbostad är ordningsnumret till bostadsrätt. Du kan endast få en bostad om du har ett ordningsnummer som berättigar dig till den.
Hur ansöker jag om ett ordningsnummer till bostadsrätt?
Ordningsnumret får du via Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s nationella ordningsnummertjänst. Med ett ordningsnummer utfärdat av ARA kan du ansöka om en bostadsrättsbostad på vilken ort som helst. Ordningsnumret är giltigt i två år och du kan endast ha ett nummer åt gången. De gamla kommunspecifika ordningsnumren är giltiga till 31.12.2023, varefter de inte längre kan användas.
Ansökan om ordningsnummer till bostadsrätt förbinder dig inte till någonting, men du behöver numret när du ansöker om bostadsrättsbostad.
Läs mer om att ansöka om ordningsnummer och om giltighetstider.
Varför lönar det sig för just oss att ansöka om en bostadsrättsbostad?
Du kan välja bland 15 500 bostäder. Vi är den näst största tillhandahållaren av bostadsrättsbostäder i Finland. Du kan bland våra fler än 15 500 bostäder välja en höghus-, radhus- eller parhusbostad eller ett fristående hus som passar dina behov. Du hittar våra bostäder på hela 38 orter.
Hos oss betalar du mindre. I enlighet med ARA:s bostadsmarknadsöversikt 2022 var bruksvederlagen för våra bostadsrättsbostäder mer förmånliga än hos andra aktörer i Esbo, Vanda och Åbo. De var även bland de mest förmånliga i Jyväskylä och Kuopio. Våra bostäder är i genomsnitt 12 år gamla, vilket innebär att du bor trivsamt och modernt hos oss. ARA:s bostadsmarknadsöversikt 2/2022 (på finska)
Du kan flytta in med dina husdjur. Husdjur är viktiga familjemedlemmar och därför önskar vi dig välkommen att bo i våra bostadsrättsbostäder med dina husdjur.
Hos oss kan du renovera. Bostadsrättsbostäderna är inflyttningsklara, men du kan göra din bostaden till ett hem som ser ut som du. Du kan utföra rimliga ändringsarbeten och till och med få ett materialpaket helt utan kostnad. I anslutning till vårt huvudkontor i Esbo finns ett omfattande TA-Showroom, där du kan bekanta dig med olika renoveringsmöjligheter och materialalternativ för ditt hem.
Vi hjälper dig gärna. Hos oss får du personlig service av våra försäljningsförhandlare på flera olika orter. Vi hjälper dig att hitta en bostadsrättsbostad som motsvarar dina önskemål. Fråga mer av våra försäljningsförhandlare eller vår kundservice.
Processen för ansökan om bostadsrättsbostad
1.
Ansök om ordningsnummer till bostadsrätt, se här för anvisningar om hur du ansökar om ordningsnummer till bostadsrätt.
2.
Lägg på bostadsrättsansökan till de ansökningsområden i vilka du ansöker om bostad. På ansökans önskelista kan du även lägga till objekt baserat på gatuadress.
3.
Du kan även ansöka om bostad i objekt som för närvarande inte är lediga. Du erbjuds en bostad i enlighet med dina önskemål utgående från ditt ordningsnummer när bostäder blir lediga.
4.
Skicka in ansökan och börja vänta på bostadserbjudanden, vi skickar erbjudanden till de bostadssökande som har lägst ordningsnummer.
5.
Tacka antingen ja eller nej till bostadserbjudandet som vi skickar till dig. Under erbjudandets giltighetstid kan du titta närmare på bostaden.
6.
Om du har det lägsta ordningsnumret och accepterar bostadserbjudandet efter att du har tittat på och fått en visning av bostaden, reserverar vi bostaden åt dig och ber dig lämna in de nödvändiga dokumenten på basis av vilka boendegodkännandet görs.
7.
Efter godkännandet kommer vi överens med dig om en tidpunkt för undertecknande av bostadsrättsavtalet. Avtalet kan undertecknas elektroniskt eller på TA:s kontor.
Läs mer om ansökningsprocessen för bostadsrättsbostäder.
Ansökningsprocessen för nyproduktioner avviker något från ansökan om övriga bostadsrättsbostäder. Läs mer om ansökningsprocessen för bostadsrättsbostäder i nyproduktioner.
Hur byter man en bostadsrättsbostad mot en annan?
Du har några alternativ när det gäller att byta en bostadsrättsbostad till en annan.
- Du kan ansöka om vilken ny bostadsrättsbostad som helst med ett oanvänt ordningsnummer var som helst i Finland. Du kan ansöka om våra såväl lediga som kommande lediga och upptagna bostadsrättsobjekt.
- Om det i objektet som du för närvarande bor i är på väg att bli en ledig bostadsrättsbostad, kan du ansöka om den utan ordningsnummer. Till övriga delar sker ansökan på motsvarande sätt som vid ansökan om också andra bostadsrättsbostäder. Som boende i samma hus har du förtur i boendeurvalet.
- I bytesbörsen för bostadsrättsbostäder kan du byta bostadsrättsbostad sinsemellan med en annan boende i en bostadsrättsbostad, även över föreningsgränserna. Om du byter bostad sinsemellan med en annan boende i bostadsrätt behöver du inte ett ordningsnummer.
Vanliga frågor om bostadsrättsbostäder
Vad innebär bostadsrättsbostad?
Bostadsrätt är en boendeform i vilken den boende äger bostadsrätten till en bostad som byggföretaget äger. En bostadsrätt får man genom att betala bostadsrättsavgiften, som är högst 15 procent av bostadens köpeskilling.
Bostadsrättsavgiften återbetalas inom tre månader från att bostaden har överlåtits. Du betalar ett månatligt bruksvederlag för bostaden som vanligen är lägre än områdets hyresnivå. Du kan inte köpa loss bostaden, men du kan bo i den så länge du vill.
Vem kan ansöka om en bostadsrättsbostad?
Bostadsrättsbostäder kan ansökas av myndiga personer som är finska medborgare och som inte har förmögenhet att skaffa en ägarbostad som motsvarar deras behov i ett motsvarande område. Om den sökande har så mycket förmögenhet att hen kan finansiera minst 50 procent av det fria marknadsvärdet för bostadsrättsbostaden som hen ansöker om eller en motsvarande bostad, finns det ingen möjlighet att få en bostadsrättsbostad. Förmögenhetsgränserna gäller inte sökande som har fyllt 55 år. Inkomsterna påverkar inte möjligheten att få en bostadsrättsbostad.
Hur ansöker man om en bostadsrättsbostad?
Till ansökan om bostadsrättsbostad behöver du ett ordningsnummer till bostadsrätt. När du ansöker om en bostad hos oss, kan du först bekanta dig med bostadsalternativen på vår webbplats. Du kan ansöka om bostäder i olika bostadsområden och i din ansökan lägga till närmare ansökningskriterier gällande bostaden och önskemål om var exakt du vill ha bostaden. Observera att vi endast erbjuder bostäder som motsvarar dina ansökningskriterier.
I ansökan lönar det sig att lägga till flera alternativ, för att öka dina möjligheter att få bostadserbjudanden. En del av de bostäder som visas som lediga på vår webbplats kan redan ha erbjudits till sökande som redan tidigare har lämnat in ansökan. I ansökan kan du även lägga till sådana objekt i vilka det för närvarande inte finns lediga bostäder.
Vi erbjuder en bostad utgående från ditt ordningsnummer då en bostad som motsvarar dina ansökningskriterier blir ledig. Om antalet sökande till bostaden är särskilt stort, skickar vi inte erbjudanden till alla. Vi skickar erbjudanden till dem som har lägst ordningsnummer. Bostadsrättsbostaden går till den sökande som under erbjudandeomgången har accepterat den ifrågavarande bostaden och har det lägsta ordningsnumret.
Hur snabbt kan man få en bostadsrättsbostad?
I bästa fall kan du få en bostadsrättsbostad inom några dagar. Om du har ett ordningsnummer färdigt och en lämplig bostad är ledig, kan inflyttningen ske till och med samma vecka. Om du har ett brådskande behov av bostad lönar det sig att ringa direkt till försäljningsförhandlaren. Försäljningsförhandlaren kan se vilken bostad som skulle kunna erbjudas till dig snabbt. Du kan få en visning av bostaden redan samma vardag.
Hur ansöker man om ordningsnummer till bostadsrätt?
Ordningsnummer ansöker du om via Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s nationella ordningsnummertjänst. Med ett ordningsnummer utfärdat av ARA kan du ansöka om en bostadsrättsbostad på vilken ort som helst. Det nya ordningsnumret är giltigt i två år och du kan endast ha ett nummer åt gången. De gamla kommunspecifika ordningsnumren är giltiga till 31.12.2023, varefter de inte längre kan användas.
Vad innebär en bostadsrättsavgift som reviderats med byggnadskostnadsindexet?
När du överlåter bostadsrätten, beräknas ett byggkostnadsindex för den ursprungliga bostadsrättsavgiften. Byggkostnadsindexet är ett index som Statistikcentralen publicerar en gång per månad och bostadsrättsavgiftens prisutveckling är bunden till det. Om indexet på bostadsrättsbostadens överlåtelsedatum är högre än det var då bostaden anskaffades, får den utflyttande boende mellanskillnaden i form av indexhöjning.
Bostadsrättsavgiften är bunden till byggkostnadsindexet vid betalningsdatumet för den ursprungliga bostadsrättsavgiften. Vid tidpunkten för överlåtelsen tillämpas det gällande byggkostnadsindexet och det jämförs med indexet som gällde vid datumet för betalning av den ursprungliga bostadsrättsavgiften.
Formel för beräkning av bostadsrättsavgiftens nuvarande värde: (bostadens ursprungliga pris)/(index för det första betalningsdatumet) x (dagens index) = den nuvarande bostadsrättsavgiften
Vad innebär bostadsrättsbostadens överlåtelsepris?
Bostadsrättsbostadens överlåtelsepris omfattar den ursprungliga bostadsrättsavgiften, förändringen i byggkostnadsindexet och andelen för eventuella tilläggs- och förändringsarbeten, såvida sådana har utförts i bostaden. Överlåtelsepriset är det pris som den utflyttande boende får vid överlåtelsen av bostadsrättsbostaden och som den nya boende betalar för bostaden.
Kan man lämna en bostadsrättsbostad som arv?
Ja, du kan lämna en bostadsrättsbostad som arv. Bostadsrätten ingår i den avlidna bostadsrättsinnehavarens dödsbo, som administreras av dödsbodelägarna tillsammans eller av en dödsbodelägare som har fått fullmakt av dödsboets övriga delägare. Om det vid tidpunkten för bostadsrättsinnehavarens död i bostadsrättsbostaden har stadigvarande bott andra personer är dödsbodelägarna, har de rätt att lösa ut bostadsrätten till sig själva inom tre månader från att ha fått uppgiften. Se lagen om bostadsrättsbostäder.
Kan man överlåta en bostadsrättsbostad till en närstående?
Bostadsrättsbostaden kan överlåtas till en partner eller en sådan familjemedlem som vid överlåtelsetidpunkten bor stadigvarande i bostaden. Bostadsrätten kan även överlåtas till en släkting i rakt stigande eller sjunkande led, såsom ett barn eller en förälder.
Kan man flytta från en bostadsrättsbostad till en annan bostadsrättsbostad?
Det går bra att flytta från en bostadsrättsbostad till en annan bostadsrättsbostad. I enlighet med den reformerade lagen om bostadsrättsbostäder har det blivit enklare att byta bostadsrättsbostad för de bytare av bostadsrättsbostäder som söker en bostad i samma bostadsrättsobjekt samt för de bostadsrättsboende som byter bostadsrättsbostäder sinsemellan.
Hur byter man bostadsrättsbostad med en annan boende?
Du kan byta bostadsrättsbostad med en annan boende i bytesbörsen för bostadsrättsbostäder. I bytesbörsen utannonserar du din bostad och anger önskemål gällande bostaden du söker. Bostadsbytet kan även ske över föreningsgränserna. Se anvisningarna för bytesbörsen för bostadsrättsbostäder.
Kan man hyra ut en bostadsrättsbostad?
Du kan av vägande skäl överlåta bruket av bostadsrättsbostaden till en annan person i högst två sammanhängande år. Du kan överlåta bostaden, såvida du på grund av arbete, studier eller annan vägande orsak tillfälligt uppehåller dig på annan ort eller om det finns något annat särskilt skäl till överlåtelsen. Du ska meddela bostadsrättsföreningen om överlåtelsen av innehavet innan du överlåter innehavet av bostaden. Blanketten för detta hittar du här. Bostaden får inte användas för inkvarteringsverksamhet eller på annat sätt överlåtas för bruk som avviker från stadigvarande boende.
När får man tillbaka bostadsrättsavgiften?
Bostadsrättsavgiften återbetalas till dig när överlåtelseperioden på tre månader löper ut, då innehavet av bostaden har upphört. Denna tid är inte bunden till kalendermånaden. Du kan även få bostadsrättsavgiften återbetald tidigare, såvida en ny boende flyttar in i bostaden innan de tre månaderna har löpt ut.
Bostadsrättsavgiftsbeloppet som återbetalas bestäms på basis av den ursprungliga bostadsrättsavgiften och förändringen i byggkostnadsindexet. I bostadsrättsavgiftens värde beaktas även ersättning för eventuella tilläggs- och ändringsarbeten som genomförts i bostaden.
Följ med färdigställandet av våra nyproduktioner och aktuella nyheter om bostadsrätten.
Lediga bostäder och bostäder som blir lediga per ort
Bostadsrättsbostäder
Hyresbostäder
Seniorbostäder
Ägarbostäder
Sivu päivitetty viimeksi: 7.12.2023