ASUNTOTUOTANTO

Uudistuotantoa asukkaiden ja yhteiskunnan tarpeisiin

Asumisella on keskeinen rooli paitsi asiakkaidemme elämässä, myös yhteiskunnassa yleisesti. Siksi pyrimme rakentamaan asuntoja, jotka vastaavat asiakkaidemme tarpeiden lisäksi aikamme keskeisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen sekä väestön ikääntymiseen ja eriarvoistumiseen. Näin luomme arvoa asiakkaillemme edistäen samalla koko yhteiskunnan etua.

Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota asiakkaillemme laadukasta asumista heidän tulotasostaan riippumatta. Emme tingi laadusta kohtuuhintaisuuden nimissä, vaan pyrimme tasapainottamaan uusissa kohteissa asumisviihtyvyyden, edullisten asuinkustannusten ja ympäristötehokkuuden tavoitteet.

Asunnon elinkaareen vaikuttavat sijainnin lisäksi asuinympäristö. Huomioimme asuntojen elinkaaren suunnittelussa myös sen, miltä tulevaisuutemme näyttää ja mitkä asiat ovat eri sidosryhmiemme tärkeysjärjestyksen kärjessä. Sidosryhmien huomio kiinnittyy entistä enemmän uusien asuntojen energiankulutukseen ja ympäristövaikutuksiin. Energiatehokkuus onkin olennainen osa toimintaamme, sillä se edistää kohtuuhintaista asumista ja vähentää ympäristövaikutuksia.

Uusien asumisoikeusasuntojen tulevaisuus

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen päätös lopettaa uusien asumisoikeusasuntojen rahoittaminen asettaa haasteita uudistuotannollemme tulevaisuudessa. Rakennusalan matalasuhdanteen vuoksi hallitus kuitenkin pyrkii väliaikaisesti vauhdittamaan valtion tukemaa asuntotuotantoa korottomalla korkotukilainavaltuuksia yhdellä miljardilla eurolla vuosille 2024–2025. Se mahdollistaisi noin 5 000 asunnon lisäyksen asuntorakentamisen aloituksiin. Hallituksen esittämät korkotukilainavaltuudet luovat erinomaiset lähtökohdat lähivuosien kohtuuhintaiselle asuntorakentamiselle siitä huolimatta, että asumisoikeusasuntojen tuotannon pitkän aikavälin näkymät ovat epäselvät.

Panostus kasvukeskuksiin

Investoimme edelleen uusiin asuntoihin kasvavissa ja kehittyvissä kaupunkikeskuksissa. Vuonna 2023 investoimme uusiin asuntoihin noin 241 (186, 2022) miljoonaa euroa, ja vuoden aikana konsernillemme valmistui 581 (642, 2022) uutta asuntoa. Uudiskohteissa oli asumisoikeusasuntoja 402 ja vuokra-asuntoja 179 (516 ja 126, 2022).

Vuonna 2024 arvioimme valmistuvan 1 067 uutta asuntoa. Uudistuotantomme painottuu edelleen kasvaviin ja kehittyviin kaupunkikeskuksiin, joissa on tarve kohtuuhintaisille asunnoille myös pitkällä aikavälillä. Meille on tärkeää, että uudet asuntomme säilyttävät arvonsa ja niille riittää kysyntää, jotta onnistumme pitämään niiden käyttöasteet mahdollisimman korkeina.

Uudet asuntomme sijoittuvat hyvien palvelujen ja kulkuyhteyksien läheisyyteen, mikä auttaa vähentämään henkilöautoilun tarvetta ja tukee ikääntyvän väestön asumista esteettömyydellä.

Monipuolisia koteja erilaisiin tarpeisiin

Tarjoamme monipuolisesti erilaisia asuntoja moniin elämäntilanteisiin. Asuntokannassamme oli vuoden 2023 lopussa 20 454 asuntoa (19 860, 2022), joten se kasvoi edellisvuoteen nähden 3 prosenttia. Asunnoista 79 prosenttia on asumisoikeusasuntoja ja 21 prosenttia vuokra-asuntoja. Kolmioita ja neliöitä on lähes puolet asuntokannastamme, kun taas kaksioita on noin 43 prosenttia ja yksiöitä noin 8 prosenttia.

Sivu päivitetty viimeksi: 10.5.2024