Lyhythiuksinen seniori-ikäinen nainen hymyilee.

Senioriasunnot

Senioriasunto – esteettömyyttä ja yhteisöllisyyttä

Senioriasunto on ikääntyvälle oiva valinta. Voit hakea senioriasuntoamme, jos olet yli 55-vuotias tai esteettömän asunnon tarpeessa. Seniorikohteiden lisäksi meillä on senioreille suunnattuja kohteita, joissa voi asua kuitenkin kaikenikäisiä asukkaita.

Senioriasuntomme ovat yleishyödyllisiä vuokra– ja asumisoikeusasuntoja, joiden suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden erityistarpeet. Tilaratkaisuilla pyrimme tuomaan arkeesi helppoutta ja sujuvuutta.

Asukkaamme arvostavat suuresti seniorikohteidemme yhteisöllisyyttä. Seniorikohteissa on usein juttuseuraa, yhteisiä aktiviteetteja ja senioreille suunnattuja palveluita. Voit täysin itse päättää, mitä palveluita haluat ostaa. Hoivapalvelut voit tilata haluamaltasi palveluntarjoajalta. Joidenkin kohteiden yhteydessä toimii hoivapalveluja tarjoava säätiö. Palvelutarjonta vaihtelee seniorikohteittain, tutustu kunkin kohteen mahdolliseen tarjontaan.

Miksi kannattaa hankkia senioriasunto?

Senioriasunto tuo arkeen helppoutta ja yhteisöllisyyttä. Yhteisissä tiloissa tapaat samanhenkisiä asukkaita ja halutessasi voit aina nauttia oman kodin rauhasta. Seniorikohteessa pääset sujuvasti liikkumaan myös pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa. Meillä on yhteensä yli 1000 asuntoa, jotka ovat joko senioriasuntoja tai yli 55-vuotiaille suunnattuja asuntoja.

Kenelle senioriasunto sopii?

Suurin osa senioriasunnoistamme on suunnattu yli 55-vuotiaille ja osa asunnoista on suunnattu erityisryhmille. Senioriasunto on hyvä valinta, jos haluaa ennakoida tulevaa ikääntymistä tai haluaa lisätä elämäänsä aktiviteetteja, yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia suhteita. Seniorikohteessa asut omassa kodissa ja voit halutessasi piipahtaa yhteisissä tiloissa vaihtamassa kuulumiset muiden asukkaiden kanssa. Monissa seniorikohteissamme asukkaat myös harrastavat yhdessä.

Jos nautit mökkeilystä tai matkustelusta, voit turvallisin mielin jättää kodin tyhjilleen pidemmäksikin aikaa. Senioriasuntoon sinun ei tarvitse sitoa kiinni isoa rahasummaa. Omistusasunnon myynnistä voikin näin jäädä mukavasti rahaa elämiseen ja harrastamiseen.

Senioriasunnossa nautit helppoudesta.
Me huolehdimme piha-alueista, kunnossapitoremonteista ja asuntoon kuuluvista kodinkoneista.

Esteetön koti sujuvoittaa arkeasi.

Kotisi tilaratkaisuissa ja asuintalosi yhteisissä tiloissa on huomioitu esteettömyys monin tavoin. Tarvittaessa voit hankkia asuntoosi lisää arkea helpottavia ratkaisuja ja apuvälineitä.

Voit halutessasi osallistua yhteisiin aktiviteetteihin.

Seniorikohteessa asuessasi tapaat muita asukkaita ja voit halutessasi osallistua yhteisiin aktiviteetteihin, joita monissa seniorikohteissamme järjestetään.

Voit asua omassa kodissa pidempään.

Seniorikohteen ja yhteisöllisyyden tuomat edut tukevat sitä, että omassa kodissa voisi asua ikääntyessä entistä pidempään.

Voit tehdä asunnosta omannäköisen.

Voit halutessasi tehdä asuntoon pieniä muutostöitä. Remonteista sinun tulee aina sopia etukäteen kiinteistömanagerimme kanssa. (Katso vuokra-asunnon muutostyöt ja ASO-asunnon muutostyöt.)

Sinulle voi jäädä enemmän rahaa elämiseen.
Senioriasuntoon muuttaessasi sinun ei tarvitse sijoittaa asuntoon suuria summia rahaa.

Voit saada myös Kelan asumistukea.
Voit hakea tarvittaessa asuntoon myös asumistukea, kuten mihin tahansa vuokra- tai asumisoikeusasuntoon.

Kuka voi hakea senioriasuntoa?

Voit hakea senioriasuntojamme, mikäli olet yli 55-vuotias tai esteettömän asunnon tarpeessa. Haku seniorikohteisiin tapahtuu asumismuodon mukaan. Katso asumisoikeusasunnon hakuohjeet ja yleishyödyllisen vuokra-asunnon hakuohjeet. Senioreille suunnatut asunnot ovat suunnattu yli 55-vuotiaille, mutta asuntoa voi hakea kaikki.

Ollessasi yli 55-vuotias hakija, varallisuutesi ja tulosi eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saamiseen. ASO-asunnon hakemiseen tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron. Vuokra-asuntoon hakiessasi asunnon tarve, tulot ja varallisuus vaikuttavat asukasvalintaan ja ne tulee selvittää ARA:n asukasvalintaohjeen mukaisesti. Lue lisää ARAn asukasvalintaohjeista.

Mikäli olet alle 55-vuotias esteettömän asunnon hakija, tulee sinun liittää hakemukseen selvitys esteettömän asunnon tarpeesta.

Miksi kannattaa hakea
senioriasuntoa juuri
meiltä?

Voit valita yli 1000 senioriasunnon joukosta.
Voit valita yli 1000 asuntomme joukosta sinulle sopivan asunnon. Senioriasuntoja on kuudella eri paikkakunnalla: Oulussa, Kuopiossa, Kempeleessä, Jyväskylässä, Vantaalla ja Espoossa.

Voit asua lemmikkieläintesi kanssa.
Olet tervetullut senioriasuntoon lemmikkieläintesi kanssa.

Voit asua turvallisesti ja huolettomasti.
Saat asua niin kauan kuin haluat ja toisaalta myös asunnosta luopuminen on helppoa. Vuokra-asunnoissa irtisanomisaika on yksi kuukausi ja asumisoikeusasunnoissa kolme kuukautta.

Voit tehdä asunnossa remonttia.
Senioriasunnot ovat muuttovalmiita, mutta voit tehdä asuntoon myös remonttia. Sovi remontista aina etukäteen kiinteistömanagerimme kanssa.

Myyntineuvottelijamme palvelevat sinua.
Saat meiltä apua senioriasunnon hakemiseen. Kysy lisää asukasvalinnoista ja hakuprosessista. Myyntineuvottelijamme palvelevat sinua useilla eri paikkakunnilla.

Kysy lisää myyntineuvottelijoiltamme tai
asiakaspalvelustamme.

Usein kysytyt kysymykset senioriasunnoista.

Mitä senioriasunto tarkoittaa?

Senioriasunto voi olla asunto, joka sijaitsee seniorikohteessa tai yli 55-vuotiaille suunnatussa kohteessa, jossa voi kuitenkin asua kaikenikäisiä asukkaita. Asunto voi olla asumisoikeusasunto tai yleishyödyllinen vuokra-asunto. Maksat asunnosta kuukausittain asumismuodon mukaan käyttövastiketta tai vuokraa. Lisäksi tulee maksettavaksi vesimaksu ja kuluttamasi sähkö sekä mahdollinen autopaikkamaksu. Meillä vuokraan ja käyttövastikkeeseen sisältyy nopea nettiyhteys.

Mitä eroa on seniorin asumisoikeusasunnolla ja vuokra-asunnolla?

Senioreille suunnattua asumisoikeusasuntoa voi hakea kuka tahansa yli 55-vuotias. Yleishyödyllistä vuokra-asuntoa voi hakea sellainen hakija, joka täyttää asetetut kriteerit asunnon tarpeen, varallisuuden ja tulotason osalta. Katso asukasvalintaperusteet.

Asumisoikeusasunnosta maksat asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta ja voit hakea sitä varten pankista asuntolainaa. Kummassakin asumismuodossa sinun tulee maksaa vakuusmaksu, joka vastaa yleensä yhden tai kahden kuukauden käyttövastiketta tai vuokraa.

Kuka voi hakea senioriasuntoa?

Senioreille suunnattua asuntoa voi hakea kuka tahansa yli 55-vuotias esteettömän asunnon tarpeessa oleva hakija. Osaan esteettömistä senioreille tarkoitetuista asunnoista voi hakea myös alle 55-vuotias, mikäli kriteerit esteettömän asunnon tarpeesta täyttyvät. Joihinkin senioriasuntoihimme tarvitaan asiantuntijan lausunto esteettömän asunnon tarpeesta.

Ollessasi yli 55-vuotias hakija, tulosi ja varallisuutesi eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saantiin.

Voit hakea myös yleishyödyllistä senioreille suunnattua vuokra-asuntoa, johon on valtioneuvoston asettamat asukasvalintaperusteet. Valinnoissa noudatamme Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n asukasvalintaohjeistusta. Katso ARA:n asukasvalintaohjeet.

Miten senioriasuntoa haetaan?

Hakuprosessi eroaa asumisoikeusasunnon ja vuokra-asunnon välillä. Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron, jonka voit hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n valtakunnallisesta järjestysnumeropalvelusta.

Voit hakea sekä vuokra- että asumisoikeusmuotoista senioriasuntoa täyttämällä nettisivuillamme sähköisen lomakkeen. Voit halutessasi täyttää myös paperisen asumisoikeushakemuslomakkeen tai vuokrahakemuslomakkeen ja tuoda sen täytettynä ja allekirjoitettuna toimistollemme.

Tutustu senioriasuntoihimme ja jätä hakemus sinua kiinnostaviin kohteisiin. Jos hakemaasi asuntoa ei ole juuri nyt tarjolla, hakemuksesi jää jonoon odottamaan vapautuvia asuntoja.

Katso asumisoikeusasuntojen hakuohje

Katso vuokra-asuntojen hakuohje

Haluatko tietoa uudiskohteista,
joihin on valmistumassa asumisoikeusasuntoja?

Sivu päivitetty viimeksi: 16.2.2024