Uusi asukas – tervetuloa uuteen kotiin

Muutto uuteen kotiin tuo mukanaan myös paljon hoidettavia ja muistettavia asioita. Helpottaaksemme muuttoasi, olemme koonneet sinulle uuden asukkaan muistilistan. Tältä sivulta löydät myös oikopolut asukkaillemme suunnattuihin tärkeisiin ohjeistuksiin.

Uuden asukkaan muistilista

1. Irtisano vanha asuntosi

Jos asut vuokra- tai asumisoikeusasunnossa, muista irtisanoa vanhan asunnon vuokra- tai asumisoikeussopimus kirjallisesti hyvissä ajoin.

2. Tee sähkösopimus

Irtisano vanha sähkösopimuksesi ja tee sähkösopimus uuteen asuntoosi mieluiten jo kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Sähkösopimuksen voit tehdä valitsemasi yhtiön kanssa.

3. Siirrä kotivakuutus

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä kotivakuutuksesi uuteen asuntoon. Varmista myös, että vakuutuksesi on voimassa muuton aikana.

Kotivakuutus antaa sinulle taloudellista turvaa vahinkotilanteissa (esim. vesivahinko), jolloin asukas saattaa joutua korvaamaan omalle asunnolle tai naapurihuoneistolle tapahtuneet vahingot.

Kaikki kiinteistömme ovat vakuutettuja kiinteistövakuutuksella. Kiinteistövakuutus ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi tulipalon, putkivuodon tai varkauden aiheuttamia vahinkoja omaisuudellesi tai irtaimistolle. Edellytämmekin kotivakuutuksen voimassaoloa kaikissa asunnoissamme. Kotivakuutusta ottaessasi, selvitä myös vakuutuksen laajuus.

4. Tee muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus on helpoin tehdä netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Tarkista Postin ja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta, mille yrityksille tiedot menevät, sillä tätä kautta tieto muutosta ei mene kaikkiin yrityksiin. Varmista, että uusi osoitteesi on kaikkien tarvittavien tahojen tiedossa.

Tee muuttoilmoitus Postin palvelussa

5. Hae tarvittaessa asumistukea

Mikäli saat Kelalta asumistukea, opintotukea tms. muista ilmoittaa uudet tiedot ja lähettää tarvittavat uudet lomakkeet Kelalle. Kun ilmoitat tiedot ajoissa, et joudu odottamaan kauaa Kelan päätöksiä asuessasi jo uudessa asunnossasi. Lisätietoja saat Kelan sivuilta.

6. Muista laajakaista

Pyrimme tarjoamaan kaikissa kohteissa asukkaillemme laajakaistaliittymän mahdollisuuksien mukaan. Operaattoreiden rajoitusten vuoksi tämä ei kuitenkaan valitettavasti ole mahdollista aivan kaikissa kohteissamme. Tarkista oman asuntosi laajakaistatilanne myyntineuvottelijalta.

7. Nouda uuden asunnon avaimet

Saat avaimet uuteen asuntoosi yhteyshenkilösi kanssa sopimanasi ajankohtana, kun asumisoikeusmaksu (asumisoikeusasunnoissa) tai vakuusmaksu (vuokra-asunnoissa) näkyy kirjautuneena tilillämme. Joissain kaupungeissa myös asumisoikeusasunnon vakuusmaksu tulee olla maksettuna ennen avainten luovutusta.

Saat avaimet toimistoltamme ellei toisin ole sovittu. Tarkista yhteyshenkilöltäsi, mistä toimipisteestä voit hakea avaimet. Muista ottaa mukaasi henkilötodistus.

8. Tarkista uuden asuntosi kunto

Muutettuasi uuteen asuntoon, täytä muuttotarkastuslomake kahden viikon kuluessa asuntoon muutosta. Voit täyttää muuttotarkastuslomakkeen nettisivuillamme tai toimittaa paperisen lomakkeen toimistollemme.

Lomakkeella tulee ilmoittaa havaitsemasi huoneiston puutteet ja viat, jotta et ole niistä vastuussa sopimuksen päättyessä. Lähettämäsi muuttotarkastuslomakkeen saat myös omaan sähköpostiisi, joka kannattaa pitää tallessa.

Huomioithan, että muuttotarkastuslomake ei korvaa huoltotilausta huoltoyhtiölle. Jos huomaat huoneistossa akuutteja vikoja (esim. vuotava hana), ilmoita niistä saman tien huoltoyhtiölle.

9. Tarkista asunnon palovaroittimet

Palovaroitin on lakisääteinen asuinhuoneiston varuste ja sen toimivuuden tarkastus on asukkaan vastuulla. Palovaroitin voi olla pattereilla toimiva tai verkkovirtaan kytketty, jolloin siinä on varmistuspatteri. Patterilla toimivan palovaroittimen uusimisesta vastaa asukas. Jokaisen asunnon kerroksen alkavaa 60 m2 kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.

10. Rekisteröidy asukassivuille

Kohdekohtaisilta asukassivuilta löydät mm. tärkeää tietoa juuri omaan taloosi ja asumiseesi liittyen sekä ajankohtaisia tiedotteita. Voit myös tarkastella omia maksutietojasi, tehdä vikailmoituksen ja päivittää omia tietojasi.

Rekisteröidy asukassivuille

Testaa viihtyisitkö meillä

Asukasopas

Olemme koonneet asukasoppaaseemme kaikki tärkeimmät ohjeet ja vinkit asumiseesi liittyen. Asukasoppaasta löydät myös ohjeet kodin kunnossapitoon ja remontointiin. Mikäli sinulla on ajatuksissa remontin teko huoneistoon, ole aina etukäteen yhteydessä kiinteistömanageriin ja hae muutostöille kirjallisesti lupaa.

Lue asukasopas ja katso myös nettisivuiltamme asukasinfo.

Sivu päivitetty viimeksi: 15.1.2024