Näin voit vaihtaa asumisoikeusasuntoa

Haluaisitko isomman tai pienemmän asumisoikeusasunnon tai muuttaa kenties toiselle asuinalueelle tai paikkakunnalle? Jos harkitset asumisoikeusasunnon vaihtoa, tutustu asuntotarjontaamme tai löydä asunnonvaihtokumppani vaihtopörssistämme.

Sinulla on muutama vaihtoehto, miten voit vaihtaa ASO-asunnosta toiseen

  1. Voit hakea mitä tahansa uutta asumisoikeusasuntoa mistä tahansa Suomesta aivan kuten muulloinkin. Tutustu asuntotarjontaamme ja jätä meille asumisoikeushakemus. Voit hakea niin vapaisiin ja vapautuviin kuin varattuihinkin asumisoikeuskohteisiimme. Tarvitset hakemista varten käyttämättömän järjestysnumeron. Jos hakijoita on yhtä aikaa useita, etusijalla on hakija, jolla on pienin järjestysnumero.
    Lue lisää asumisoikeusasunnon hakemisesta.

  2. Mikäli haet vaihtoa saman asumisoikeuskohteen asuntoihin, tulee sinun täyttää vaihtohakemus ilman järjestysnumeroa. Olet etusijalla muihin, järjestysnumerolla hakeviin hakijoihin. Mikäli samasta asunnosta kiinnostuneita hakijoita on samasta talosta useita, asuntoa tarjotaan ensin sille hakijalle, jonka asumisoikeussopimus on vanhin eli ollut voimassa pisimpään.

  3. Asumisoikeusasunnon vaihtopörssissä eli ASO-vaihtopörssissä voit vaihtaa ASO-asuntoa päittäin toisen asumisoikeusasunnossa asuvan kanssa, myös yli yhtiörajojen. Voit ilmoittaa vaihtopörssissä halukkuudestasi vaihtaa asumisoikeusasuntoa tai etsiä sopivaa asunnon vaihtokumppania muiden jättämistä ilmoituksista. Et tarvitse järjestysnumeroa, jos vaihdat asuntoa päittäin toisen asumisoikeusasukkaan kanssa.
    Lue lisää asumisoikeuden vaihtopörssistä.


Asumisoikeusasunnon vaihtaminen on mahdollista myös eri asumisoikeusyhtiöiden välillä ja kunnasta toiseen.

Tarvitsenko järjestysnumeron vaihtaessani asumisoikeusasuntoa?

Kahdessa alla mainitussa tilanteessa on kyse niin sanotuista etuoikeutetuista vaihdoista, jolloin et tarvitse uutta järjestysnumeroa. Kaikissa muissa asumisoikeusasunnon vaihtotilanteissa tarvitset uuden järjestysnumeron.

  1. Asumisoikeusasuntoa keskenään vaihtavat asumisoikeuden haltijat eivät tarvitse järjestysnumeroa.
  2. Voit hakea samassa talossa tai samassa kohteessa olevaa vapautuvaa asuntoa täyttämällä vaihtohakemuksen ilman järjestysnumeroa ja olet etusijalla asukasvalinnassa. Jos hakijoita on useita samasta talosta, asia ratkaistaan tehtyjen sopimusten mukaisesti; etusijalla on hakija, jonka asumisoikeussopimus on vanhin eli ollut voimassa pisimpään. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, ratkaistaan etusija sopimukseen merkityn järjestysnumeron perusteella.
  3. Jos vaihdat asuntoa saman omistajan toiseen kohteeseen tai toisen asumisoikeusyhteisön omistamaan taloon, tarvitset käyttämättömän järjestysnumeron. Voit hakea järjestysnumeron täältä.

Etuoikeutetuissa vaihdoissa ei sovelleta asumisoikeusasunnon tarve-edellytystä eli varallisuusselvitystä ei tarvitse tehdä.

Sivu päivitetty viimeksi: 7.12.2023