Vuokralla asuminen

Haluatko vuokrata asunnon ja sinulla on kysymyksiä vuokralla-asumiseen liittyen? Tältä sivulta löydät kokoamamme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, joita meiltä kysytään vuokralla-asumisesta.

Mikäli et löydä vastausta juuri omaan kysymykseesi, ole meihin yhteydessä, niin autamme sinua mielellämme!

Miten vuokra-asuntoon pääsee tutustumaan?

Asunnon tarjoamisen yhteydessä pääset tutustumaan asuntoon. Saat tarkemmat ohjeet asunnon vuokrausta hoitavalta myyntineuvottelijaltamme. Jo vapaissa asunnoissa järjestämme toisinaan myös avoimia esittelyjä, joista ilmoitamme asuntoilmoitusten yhteydessä nettisivuillamme. Avoimiin esittelyihin voit tulla etukäteen sopimatta.

Miten pitkä irtisanomisaika vuokra-asunnoissa on?

Vuokra-asuntojemme vuokrasopimukset ovat pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa olevia. Sopimukset voivat olla myös määräaikaisia, jolloin niiden päättymispäivä on mainittu sopimuksessa.

Toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten irtisanomisaika on vuokralaisen osalta yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Jos joudumme irtisanomaan toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen esimerkiksi vuokralaisen laiminlyötyä velvoitteensa toistuvasti, on irtisanomisaika vuokrasuhteen ensimmäisen vuoden aikana kolme kalenterikuukautta ja tämän jälkeen kuusi kalenterikuukautta.

Miten vuokrasopimus allekirjoitetaan?

Voit allekirjoittaa vuokrasopimuksen sähköisesti verkkopankkitunnuksilla, jolloin sinun ei tarvitse tulla toimistollemme allekirjoittamaan sopimusta. Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa myös toimistolla.

Miten asunnon vuokra maksetaan?

Sinulle lähetetään tilisiirrot vuokran maksamista varten. Vuokran maksussa sinun tulee käyttää tilisiirron mukaista viitenumeroa, jotta maksut tulevat oikealle tilille ja kohdistuvat oikeaan asuntoon. Vuokra erääntyy maksettavaksi joka kuukauden toisena päivänä. Mikäli sinulle tulee kysyttävää vuokran maksamisesta tai sinulla on maksuvaikeuksia, ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja sovi menettelytavoista.

Miten vuokra-asunnon vakuusmaksu maksetaan?

Asunnon avainten luovutuksen edellytyksenä on, että olet maksanut vakuusmaksun tilillemme eräpäivään mennessä. Vakuusmaksusta voidaan vähentää sopimuksen päättyessä huoneiston normaalista poikkeavasta kulumisesta aiheutuneita korjauskuluja, perintäkuluja sekä kadotetuista avaimista aiheutuneita sarjoitusmaksuja.

Miten vuokra-asunnon vakuusmaksu palautetaan?

Kun olet huolehtinut maksuvelvollisuudestasi asianmukaisesti ja luovuttanut asunnon avaimineen hyvässä kunnossa, palautamme vakuusmaksun kokonaisuudessaan noin kahden viikon kuluessa sopimuksen ja huoneiston hallinnan päättymisestä. Vakuusmaksulle ei makseta korkoa.

Miten vuokra-asunto irtisanotaan?

Mikäli olet harkitsemassa asunnon vaihtoa, tutustu ensin vapaina oleviin ja vapautuviin asuntoihimme. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Mikäli sinulla on määräaikainen vuokrasopimus, päättyy se sopimukseen merkittynä päättymispäivänä ilman erillistä irtisanomista. Sinun tulee tehdä vuokrasopimuksen irtisanominen aina kirjallisesti täyttämällä irtisanomislomake ja toimittamalla se lähimpään toimipisteeseemme.

Alamme hakea uutta asukasta asuntoon heti irtisanomisilmoituksen saavuttua. Tästä syystä on mahdollista, että asuntoesittelyjä tehdään jo vuokralaisen asumisaikana ennen vuokrasopimuksen päättymistä. Sovimme esittelyistä aina erikseen vuokralaisen kanssa.

Miten vuokra-asunnon avaimet palautetaan?

Palauta kaikki vastaanottamasi sekä teettämäsi avaimet toimistollemme (myös esimerkiksi autolämmityspistokkeen, pation, parvekkeen, varaston, turvalukon ja postilaatikon avaimet) asunnon vapautumispäivänä. Älä jätä avaimia asuntoon, ellei niin ole erikseen sovittu. Jätäthän turvalukon auki pois muuttaessasi.

Asukkaana olet vastuussa kaikista vastaanottamistasi avaimista. Mikäli emme saa takaisin kaikkia kuittaamiasi avaimia, asunnon lukkojen uudelleen sarjoittaminen ja uusien avainten teettäminen vähennetään vakuusmaksustasi.

Sivu päivitetty viimeksi: 7.12.2023