Poismuuttajalle – asunnon irtisanominen ja luovutus

Olemme keränneet sinulle tärkeimmät ohjeet ja muistettavat asiat, jotta asuntosi irtisanominen, loppusiivous, asunnon luovutus sekä poismuuttosi sujuisivat mahdollisimman mutkattomasti. Asumisoikeusasunnon ja vuokra-asunnon irtisanomisprosessi ja ohjeet eroavat hieman toisistaan.

Sekä asumisoikeusasunto että vuokra-asunto tulee olla luovutushetkellä moitteettomassa kunnossa ja ohjeidemme mukaisesti siivottuna. Huoneistotarkastus pitää olla tehtynä ja avaimet palautettuna ennen kuin voimme palauttaa asuntoon liittyvät maksut.

1

Asunnon irtisanominen

2

Asunnon tyhjennys
ja loppusiivous

3

Huoneistotarkastus

4

Avainten ja parkkiluvan palautus

5

Vakuusmaksun ja ASO-maksun palautus

Asumisoikeusasunnon irtisanominen

Vuokra-asunnon irtisanominen

Asunnon esittely

Avainten ja pysäköintiluvan palautus

Poismuuttajan muistilista

Asunnon loppusiivous ja luovutuskunto

Asumisoikeusasunnon irtisanominen

Asumisoikeusasunnon voit luovuttaa toimittamalla täytetyn ja allekirjoitetun luovutusilmoituslomakkeen toimistollemme tai sähköpostitse kohteen myyntineuvottelijalle. Huomioithan, että mahdollisista asuntoon tehdyistä muutostöistä tarvitaan kuittikopiot heti luovutusilmoituksen yhteydessä.

Sopimuksen sähköinen irtisanominen on toistaiseksi pois käytöstä. Uusien asukassivujen tullessa käyttöön sopimuksen voi irtisanoa sähköisesti asukassivujen kautta.

Ohjeet asumisoikeusasunnon luovuttamiseen

a) Toimita luovutusilmoituslomake täytettynä ja allekirjoitettuna toimistollemme tai

b) Lähetä luovutusilmoituslomake täytettynä ja allekirjoitettuna sähköpostitse kohteen myyntineuvottelijalle

Huomioithan, että mahdollisista asuntoon tehdyistä muutostöistä tarvitaan kuittikopiot heti luovutusilmoituksen yhteydessä.

Sähköauton latauspaikan irtisanominen

Mikäli sinulla on sähköauton latauspaikka, tulee se irtisanoa kirjallisesti. Toimita vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus sähköpostitse tai kirjepostina kohteen kiinteistösihteerille. Irtisanominen koskee TA-latausasema- ja tilapäislatausautopaikkoja, muita autopaikkoja ei tarvitse erikseen irtisanoa.

ASO-asunnon luovutusaika

Asumisoikeusasunnon luovutusaika on kolme kuukautta siitä päivästä lähtien, kun olemme vastaanottaneet luovutusilmoituksen. Luovutusilmoitus on sitova, eikä sitä voi myöhemmin perua. Myöskään asunnon vapautumispäivää ei voi jälkikäteen muuttaa.

Käyttövastikkeen maksuvelvollisuus

Mikäli muutat pois ennen luovutusajan päättymistä, voidaan asuntoa markkinoida aikaisemmin vapautuvana. Jos uusi asukas muuttaa asuntoon ennen luovutusajan päättymistä, loppuu käyttövastikkeen maksuvelvollisuus uuden asukkaan sopimuksen alkamispäivää edeltävään päivään.

Muutostöistä kuittikopiot

Mikäli olet tehnyt tai teettänyt asuntoosi muutostöitä, lähetä sähköpostitse kuittikopiot tehdyistä muutostöistä myyntineuvottelijalle luovutusilmoituksen yhteydessä. Kuitit tarvitaan, jotta muutostyöhyvitys voidaan laskea ja maksaa. Myöhemmin toimitettuja muutostyökuitteja emme voi hyväksyä. Katso tarkemmat tiedot asumisoikeusasunnon lisä- ja muutostöistä.

Asumisoikeusmaksun palautus

Asumisoikeusmaksu määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun sekä rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain aina kuukauden puolivälissä. Asumisoikeusmaksun arvossa huomioidaan myös asuntoon mahdollisesti tehtyjen lisä- ja muutostöiden hyvitys.

Asumisoikeusmaksu palautetaan sopimuksen päättymisen jälkeen. Asumisoikeusmaksu on ilmoittamallasi tilillä tai pankin selvittelytilillä, jos sopimus on lainan vakuutena, noin kolmen pankkipäivän kuluttua.

Palautuksen edellytyksenä on, että alkuperäinen omakätisesti allekirjoitettu asumisoikeussopimus on palautettu meille, huoneiston hallinta on päättynyt, huoneisto on tyhjä ja siivottu, kaikki avaimet on luovutettu ja kiinteistömanageri on tarkastanut huoneiston. Sähköisesti allekirjoitettua asumisoikeussopimusta sinun ei tarvitse meille toimittaa.

Vakuusmaksun palautus

Vakuusmaksu palautetaan luovutusilmoituksessa ilmoittamallesi tilille noin kahden viikon kuluttua luovutusajan ja asunnon hallinnan päätyttyä. Palautuksen edellytyksenä on, että kiinteistömanageri on tarkastanut asunnon ja se on moitteettomassa kunnossa ja että maksusaatavia ei ole.

Luovutusilmoituslomakkeet asumisoikeusasunnosta muuttavalle

Luovutusilmoitus (pdf)
Luovutusilmoitus, Asumisoikeusasunnon hallinnan väliaikainen luovutus (pdf)
Luovutusilmoitus, Asumisoikeuden luovutus puolisolle, perilliselle tai lähisukulaiselle (pdf)

Vuokra-asunnon irtisanominen

Vuokra-asunnon voit irtisanoa toimittamalla täytetyn ja allekirjoitetun irtisanomisilmoituslomakkeen toimistollemme tai sähköpostitse kohteen myyntineuvottelijalle.

Sopimuksen sähköinen irtisanominen on toistaiseksi pois käytöstä. Uusien asukassivujen tullessa käyttöön sopimuksen voi irtisanoa sähköisesti asukassivujen kautta.

Ohjeet vuokra-asunnon irtisanomiseen

a) Toimita irtisanomisilmoituslomake täytettynä ja allekirjoitettuna toimistollemme tai

b) Lähetä irtisanomisilmoituslomake täytettynä ja allekirjoitettuna sähköpostitse kohteen myyntineuvottelijalle

Sähköauton latauspaikan irtisanominen

Mikäli sinulla on sähköauton latauspaikka, tulee se irtisanoa kirjallisesti. Toimita vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus sähköpostitse tai kirjepostina kohteen kiinteistösihteerille. Irtisanominen koskee TA-latausasema- ja tilapäislatausautopaikkoja, muita autopaikkoja ei tarvitse erikseen irtisanoa.

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty (esimerkiksi 15.3. irtisanotun asunnon vuokrasopimus päättyy 30.4.). Määräaikainen vuokrasopimus päättyy sopimukseen merkittynä päättymispäivänä ilman irtisanomista.

Vakuusmaksun palautus

Palautamme vakuusmaksun irtisanomisilmoituksessa ilmoittamallesi tilille noin kahden viikon kuluttua luovutusajan ja asunnon hallinnan päätyttyä. Palautuksen edellytyksenä on, että kiinteistömanageri on tarkastanut asunnon ja se on moitteettomassa kunnossa ja että maksusaatavia ei ole.

Irtisanomislomakkeet vuokra-asunnosta muuttavalle

Vuokra-asunnon irtisanomislomake (pdf)
Vuokraoikeuden siirto asuinkumppanin poismuuttaessa (pdf)

Asunnon esittely

Uuden asukkaan haku alkaa heti irtisanomisilmoituksen saavuttua. Tästä syystä on mahdollista, että asuntoesittelyjä tehdään jo asumisaikana. Esittely voidaan järjestää valitsemallasi tavalla:

 1. Annamme yhteystietosi hakijoille, jotta voit sopia itse esittelyajat ja esitellä asuntosi.
 2. Mikäli et halua luovuttaa yhteystietojasi, voimme sopia esittelyajat puolestasi, esittelet vain asunnon hakijoille etukäteen sovittuna ajankohtana.
 3. Sovimme esittelyajat ja tulemme esittelemään asunnon hakijoille ennakkoon ilmoitettavana ajankohtana.

Avainten ja pysäköintiluvan palautus

Kun olet tyhjentänyt ja siivonnut asunnon luovutuskuntoon, voit palauttaa avaimet. Avaimet palautetaan aina toimistollemme, jollei toisin ole sovittu. Tarkista yhteyshenkilöltäsi, mihin toimipisteeseen avaimet palautetaan.  Jätäthän turvalukon auki pois muuttaessasi.

 • Palauta kaikki vastaanottamasi ja teettämäsi avaimet, myös esimerkiksi autolämmityspistokkeen, pation, parvekkeen, varaston, turvalukon ja postilaatikon avaimet.
 • Asukkaana olet vastuussa kaikista vastaanottamistasi avaimista. Mikäli emme saa takaisin kaikkia avaimia, asunnon lukkojen uudelleen sarjoittaminen ja uusien avainten teettäminen veloitetaan asukkaalta asiakaslaskutushinnaston mukaisesti.
 • Mahdollinen pysäköintilupa tulee palauttaa toimistollemme avainten palautuksen yhteydessä.

Varauduthan todistamaan henkilöllisyytesi avainten palautuksen yhteydessä.

Poismuuttajan muistilista

1. Muista irtisanoa vanha asuntosi

Muista irtisanoa vanhan asunnon vuokra- tai asumisoikeussopimus kirjallisesti. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi laskettuna sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, joka aikana irtisanominen on tehty. Asumisoikeusasunnon luovutusaika on kolme kuukautta luovutusilmoituksen vastaanottamisesta alkaen. Irtisanomalla asunnon ajoissa vältyt päällekkäisiltä maksuilta.

2. Siirrä vakuutukset uuteen asuntoon

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä olemassa olevat vakuutuksesi tai tee uusi vakuutussopimus uuteen asuntoon. Varmista myös, että vakuutukset ovat voimassa muuton aikana.

3. Tee sähkösopimus uuteen asuntoon

Siirrä tai irtisano vanha sähkösopimus ja tee sähkösopimus sähköyhtiön kanssa uuteen asuntoon. Sähkösopimus on hyvä hoitaa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ja samalla on hyvä kilpailuttaa sähköntoimittajat.

Jos asut sähkölämmitteisessä asunnossa, sähkösopimus tulee pitää voimassa käyttövastikkeen maksuvelvollisuuden ajan, vaikka muuttaisitkin asunnosta aiemmin pois.

4. Tarkista uuden asunnon laajakaistaliittymä

Ota selvää uuden asunnon laajakaistamahdollisuuksista. Sulje vanha laajakaista ja tee uusi sopimus uuteen osoitteeseen. Joillekin operaattoreille voit tehdä muuttoilmoituksen siirtääksesi laajakaistaliittymän toiseen osoitteeseen. Muuttaessasi toiseen asuntoomme, tarkista ensin, onko asuntoon saatavilla vuokraan tai vastikkeeseen kuuluva laajakaistaliittymä.

5. Tee ajoissa muuttoilmoitus

Voit tehdä muuttoilmoituksen yhdellä lomakkeella osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Postin ja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta näet, mihin kaikkialle tiedot menevät. Varmista, että uusi osoitteesi on myös sellaisten tahojen tiedoissa, joille tieto ei automaattisesti välity.

6. Valmistaudu muuttopäivään

Varaa etukäteen muuttoauto ja kantoapua. Ostaessasi palvelun ulkopuoliselta, kannattaa tarjoukset kysyä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Muuttolaatikoita on hyvä varata 1 kpl/m². Huolehdi, että sinulla on myös teippiä, jätesäkkejä, sanomalehtiä ja lattiansuojapaperia.

Pakkaa kaikki tavarat valmiiksi ennen muuttopäivää. Uudessa kodissa tavaroiden paikoilleen laitto sujuu helpommin, kun tavarat viedään muuton yhteydessä jo valmiiksi oikeisiin huoneisiin. Muuton jälkeen on hyvä jäädä riittävästi aikaa vanhan asunnon loppusiivoukselle.

Muista tyhjentää myös varastotilat ja ottaa pyörä pyörävarastosta.

Siivoa vanha asunto muuttosiivousohjeiden mukaisesti

Tee asuntoon perusteellinen loppusiivous ennen asunnon luovutusta. Lue ohjeemme muuttosiivouksen tekemiseen.

Jos haluat teettää loppusiivouksen ammattilaisilla, kysy muuttosiivousta TA-Siivoukselta. TA-Siivous hoitaa loppusiivouksen ohjeistuksemme mukaisesti. TA-Siivous toimii pääkaupunkiseudulla.

7. Huoneistotarkastus vanhaan asuntoon

Maksujen palauttaminen edellyttää, että kiinteistömanageri on tarkastanut asunnon kunnon ja siisteyden. Sinun ei tarvitse olla huoneistotarkastuksessa läsnä, mutta halutessasi voit siihen osallistua. Tarkastuksessa mukana olemisesta tulee sopia etukäteen kiinteistömanagerin kanssa.

Mikäli huoneistossa ilmenee jotain muuta kuin normaalia asumiskulumista, tai se on epäsiistissä kunnossa, voidaan asian hoitamisesta aiheutuvat kustannukset veloittaa asukkaalta.

8. Palauta kaikki avaimet ja pysäköintilupa

Kun asunto on siivottu ja luovutuskunnossa, voit palauttaa avaimet yhteyshenkilösi kanssa sovitulle toimistollemme. Sinun tulee palauttaa kaikki vastaanottamasi ja teettämäsi avaimet sekä mahdollinen pysäköintilupa. Mikäli emme saa takaisin kaikkia avaimia, joudumme veloittamaan uudelleen sarjoittamisen ja uusien avainten teettämisen. Muistathan ottaa mukaan henkilötodistuksen.

9. Vakuusmaksu palautetaan sinulle 2 viikon kuluessa

Mikäli kaikista maksuista on huolehdittu asianmukaisesti ja asunto luovutetaan avaimineen hyvässä kunnossa, palautetaan vakuusmaksu ilmoittamallesi tilille kokonaisuudessaan noin kahden viikon kuluessa asunnon hallinnan ja sopimuksen päättymisestä.

10. ASO-asukkaana saat asumisoikeusmaksun takaisin

Sinulle takaisin maksettava asumisoikeusmaksu määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun sekä rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain aina kuukauden puolivälissä.

Asumisoikeusmaksun arvossa huomioidaan myös asuntoon mahdollisesti tehtyjen lisä- ja muutostöiden hyvitys. (Kuittikopiot tehdyistä muutostöistä tulee olla toimitettuna luovutusilmoituksen yhteydessä.) Myyntineuvottelija laskee asumisoikeusmaksun arvon.

Palautettava asumisoikeusmaksu on ilmoittamallasi tilillä, tileillä tai pankin selvittelytilillä, mikäli sopimus on lainan vakuutena, noin kolmen pankkipäivän kuluttua asumisoikeusmaksun palautuseräpäivästä. Palautuksen edellytyksenä on, että asumisoikeussopimus on palautettu meille, huoneiston hallinta on päättynyt, huoneisto on tyhjä ja siivottu, kaikki avaimet on luovutettu ja kiinteistömanageri on tarkastanut huoneiston.

Katso tarkemmat ohjeet
poismuuttajalle asukasoppaasta.

Asunnon loppusiivous ja luovutus

Siistiin ja puhtaaseen asuntoon on mukava kantaa muuttokuorma sisään. Sinunkin tulee jättää vanha asuntosi niin siistiin kuntoon, että seuraava asukas pystyy muuttamaan heti sisään. Noudata alla olevia ohjeitamme, niin saat hoidettua asunnon vaadittuun luovutuskuntoon. Näin vältyt myös ylimääräisiltä kustannuksilta.

Tyhjennä asunto tavaroista

Ennen loppusiivouksen aloittamista, muista tyhjentää asunto ja muut tilat tavaroistasi. Tarkasta asunnon kaapit ja laatikot, parveke, piha, omat varastotilat ja pyörävarasto.

Jos olet sopinut myyväsi tai jättäväsi tavaroita seuraavalle asukkaalle, teethän siitä kirjallisen sopimuksen uuden asukkaan kanssa käyttäen asukkaiden välinen muutostyösopimus -lomaketta. Merkitse tavarat selkeästi ja toimita lomake tiedoksi myyntineuvottelijalle tai kiinteistömanagerille.

Huomioithan, että kaikki asuntoon jätetyt merkitsemättömät tavarat toimitetaan pois huoneistosta ja kustannukset veloitetaan asukkaalta.

Näin teet muuttosiivouksen

 1. Imuroi ja moppaa puhtaaksi kaikki lattiapinnat.
 2. Pese kaikkien kaappien ovet ja hyllyt, sekä huoneiden ovet ja karmit.
 3. Puhdista seinät liasta ja tahroista, sekä poista huolella välioviin liimatut tarrat.
 4. Pese pesuhuoneen lattiat, seinät, suihku ja suihkunurkkaus, tasot, altaat, hanat sekä wc-istuin.
 5. Pese sauna ja saunalauteet.
 6. Puhdista asunnon lattiakaivot.
 7. Sulata ja pese jääkaappi ja pakastin. Kytke virta pois päältä ja jätä ovet auki, jotta kaappi tuulettuu.
 8. Puhdista liesi, uuni, uunipellit ja liesisyvennys.
 9. Pese liesituuletin ja rasvasuodatin. (Voit pestä suodattimen myös astianpesukoneessa.).
 10. Pese ikkunoiden sisäpinnat, ikkunavälit ja sään salliessa myös ulkopinnat. Muista puhdistaa myös parvekelasitukset.
 11. Siivoa asunnon piha, parveke sekä varastotilat.
 12. Imuroi poistoilmasuodattimet.

Jos mahdollista, käytä hajusteettomia pesuaineita.

Muistathan, että taloyhtiön jätesäiliöt ovat talousjätettä, eivät muuttojätettä varten. Huolehdithan siis itse omien muuttojätteidesi poiskuljettamisesta.

Tarkista asunnon kunto ja kiinteä kalustus

Asunnon tulee olla luovutushetkellä moitteettomassa kunnossa. Asumisesta aiheutuu aina jonkin verran normaalia kulumista, mutta kaikki vauriot ja jäljet eivät kuulu normaaliin kulumiseen. Esimerkiksi väliovien rikkoutuminen, pesualtaiden halkeamat, piirrokset seinillä tai lattiassa, tai lemmikkieläinten aiheuttamat vauriot eivät ole asunnon normaalia kulumista. Korjauskustannukset veloitetaan asukkaalta asiakaslaskutushinnaston mukaisesti.

 • Ikkunan avain, siivouskaappien yms. avaimet sekä asuntoon mahdollisesti kuuluva antennijohto ja datakaapeli tulee jättää asuntoon.
 • Kiinnitysreiät esim. tauluja varten ovat normaalia asumiskulumista eikä niitä tarvitse paikata. Mikäli paikkaat reiät, tulee paikkauskohdat hioa ja koko seinä maalata.
 • Tarkista, että kattopistorasiat ovat paikoillaan ja toimivia. Turvallisuussyistä käytä kytkentöjen tekemiseen ammattilaista.
 • Sälekaihtimet, turvalukot, ovisilmät ja sarana tapit tulee jättää paikoilleen korvauksetta ja toimivina.
 • Asunnon tulee olla moitteettomassa kunnossa. Esimerkiksi väliovien rikkoutuminen, pesualtaiden halkeamat, piirrokset seinillä tai lattiassa tai lemmikkieläinten aiheuttamat vauriot eivät ole asunnon normaalia kulumista. Korjaus kustannukset veloitetaan asukkaalta.
 • Asukkaan asennuttama astianpesukone tulee viedä pois.
 • Poisviedyn astianpesukoneen vesijohto tulee olla tulpattu kierretulpalla ja poistoputki muovitulpalla. Pyykinpesukoneen poistoputket tulee myös tulpata, jos ne ovat pesualtaan yhteydessä. Puuttuvista tulpista veloitetaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti.
 • Asukaskansio tulee jättää asuntoon.
 • Mahdollinen pysäköintilupa tulee palauttaa toimistollemme avainten palautuksen yhteydessä.
 • Pura mahdolliset omat rakennelmat, mikäli niiden jättämisestä ei ole sovittu kirjallisesti kiinteistömanagerin kanssa. Lue lisää asumisoikeusasunnon muutostöistä ja vuokra-asunnon muutostöistä.

Tehdyistä töistä laskutetaan asiakaslaskutushinnaston mukaisesti

Jos asunnon kunnosta tai siisteydestä on huomautettavaa, joudumme teettämään siivouksen ja korjaukset puolestasi. Laskutamme asukasta tehdyistä töistä asiakaslaskutushinnaston tai todellisten kustannusten mukaisesti. Normaalia kulumista ei laskuteta.

Pääkaupunkiseudun asukas: Haluatko tilata muuttosiivouksen ammattilaiselta?

Tiesithän, että voit jättää loppusiivouksen myös ammattilaisen huoleksi? TA-Siivoukselta voit kysyä pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan asuntoon muuttosiivoustarjousta. TA-Siivouksen tekemä muuttosiivous toteutetaan aina siivousohjeidemme mukaisesti. Näin voit unohtaa siivousurakan ja luottaa siihen, että siivous hoidetaan asianmukaisesti.

Sivu päivitetty viimeksi: 26.1.2024