Näin haet asumisoikeusasuntoa uudiskohteesta

Haluaisitko aivan uuden kodin? Hae asumisoikeuden järjestysnumero, tutustu uudiskohteisiimme ja tee meille hakemus.

Asumisoikeusasuntoa voi hakea uudiskohteesta pääpiirteittäin samalla tavalla kuin jo valmistuneesta asumisoikeuskohteesta. Tarvitset asumisoikeusasunnon hakemista varten järjestysnumeron, jonka saat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn järjestysnumeropalvelusta.

Asumisoikeusasunnon hakeminen uudiskohteesta pähkinänkuoressa

01

Uudiskohde tulee myyntiin ja hakuaika alkaa. Ensimmäinen hakuaika on vähintään kaksi viikkoa.

02

Lähetä hakemus hakuajan puitteissa. Merkitse hakemukseen asumisoikeuden järjestysnumero.

03

Hakuajan päätyttyä tarjoamme kohteen kaikkia asuntoja ensimmäisellä tarjouskierroksella.

04

Kaikille hakijoille annetaan tietty aika ilmoittaa, mistä asunnoista he ovat kiinnostuneet. Kun olet saanut meiltä asuntotarjouksen, ilmoita meille vastausajan puitteissa, toiveidesi mukaisessa järjestyksessä ne asunnot, joista olet kiinnostunut.

05

Mikäli sinulle on voitu järjestysnumeron perusteella varata asunto, saat varausvahvistuksen ja pyynnön toimittaa tarvittavat liitteet asukashyväksyntää varten.

06

Myönteisen asukashyväksynnän jälkeen allekirjoitetaan asumisoikeussopimus, ja asumisoikeusmaksu erääntyy maksettavaksi kahden viikon kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.

07

Vakuusmaksu tulee maksaa viimeistään kaksi viikkoa muuton jälkeen.

1. Hae asumisoikeuden järjestysnumero

Kun haet asumisoikeusasuntoa, tarvitset järjestysnumeron. Asumisoikeuden järjestysnumero on valtakunnallinen ja saat sen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn järjestysnumeropalvelusta.

Järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta numeron antamispäivästä. Käytössäsi voi olla vain yksi numero kerrallaan. Jos haet asuntoa yhdessä perheesi kanssa, teille myönnetään yksi yhteinen järjestysnumero.

Asumisoikeusasunnon saa se hakija, jolla on pienin järjestysnumero tarjouskierroksella. Tämän vuoksi järjestysnumero kannattaa hakea valmiiksi jo ennen kuin uuden asunnon tarve tulee ajankohtaiseksi.

2. Tee asuntohakemus ensimmäisen hakuajan aikana

Voit hakea uudiskohteen asuntoa vasta silloin, kun ensimmäinen hakuaika on ilmoitettu alkaneeksi. Suosittelemme tilaamaan uutiskirjeemme, niin saat ilmoituksen uusien kohteiden hakuajoista.

Voit katsoa kiinnostavia jo haettavissa olevia uudiskohteita nettisivuillamme täällä.
Voit tehdä asumisoikeushakemuksen täällä.

Merkitse hakemukseen saamasi järjestysnumero. Sinun ei tarvitse vielä tässä vaiheessa määritellä yksittäistä asuntoa, vaan voit hakea joko kohteen kaikkia asuntoja tai tiettyjä huoneistotyyppejä, kuten kaksioita. Muistathan kuitenkin hakemusta täyttäessäsi lisärajauskohdasta valita ”uudiskohde” ja lisätä hakemuksellesi toivekohteeksi hakemasi uudiskohteen.

Ensimmäinen hakuaika kestää vähintään kaksi viikkoa, jonka jälkeen lähetämme tarjoukset asunnoista hakijoille eli käynnistämme tarjouskierroksen.

3. Asuntotarjous ja varaus

Kun olet saanut meiltä asuntotarjouksen, sinulla on tietty aika ilmoittaa meille ne asunnot, joista olet kiinnostunut. Ilmoita asunnot toiveidesi mukaisessa järjestyksessä: merkitse ensimmäiseksi asunto, josta olet eniten kiinnostunut ja niin edelleen.

Kun tarjouskierroksen vastausaika on päättynyt, käymme läpi hakijoilta saamamme vastaukset. Varaamme asunnot hakijoille järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä ja otamme toiveet huomioon.

Hakijat, joille emme voi varata sillä hetkellä asuntoa, jäävät jonoon ja heidät huomioidaan, jos peruutuksia tulee. Jos sinulle on jo varattu asunto ja olet vahvistanut varauksen, emme tarjoa sinulle muita asuntovaihtoehtoja enää myöhemmin.

Mikäli perut asuntovarauksen sen jälkeen, kun sinua koskeva myönteinen asukashyväksyntäpäätös on tehty, perimme sinulta 200,00 euron sopimuksen perumismaksun.

4. Asukashyväksyntä

Kun sinulle on varattu asunto, on sinulla viikko aikaa toimittaa asukashyväksyntää varten tarvittavat liitteet myyntineuvottelijalle. Saat tarkemmat ohjeet tarvittavista asiakirjoista myyntineuvottelijalta.

Kun olet toimittanut liitteet, myyntineuvottelija tarkistaa, että asunnon tarve-edellytys täyttyy. Asumisoikeusasunnon tarvetta ei ole, jos sinulla tai täysi-ikäisellä perheenjäsenelläsi on hakualueella hakuasi vastaava omistusasunto tai niin paljon varallisuutta, että voitte rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakua vastaavan asunnon käyvästä hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasunnon hakua vastaavaksi. Mikäli tarve-edellytys täyttyy kohdallasi, sinut voidaan valita asumisoikeuden haltijaksi ja sovimme asumisoikeussopimuksen allekirjoittamisesta.

Poikkeuksena 55-vuotta täyttäneet hakijat ja asumisoikeusasunnon vaihtajat, joiden tarve-edellytystä ja varallisuutta ei tarvitse selvittää.

5. Sopimuksen allekirjoitus, asumisoikeus- ja vakuusmaksu

Sopimus tehdään jo rakennusaikana. Asumisoikeusmaksu, joka on 15 %:n osuus asunnon hankintahinnasta, erääntyy maksettavaksi kahden viikon päästä sopimuksen allekirjoitushetkestä.

Mikäli muuttoajankohtaan on alle kuukausi aikaa, erääntyy asumisoikeusmaksu maksettavaksi kuitenkin aina ennen muuttoa. Vakuusmaksu tulee maksettavaksi kahden viikon päästä asuntoon muuttamisesta.

Mikäli päätät luopua asumisoikeudesta rakennusaikana, perimme korvauksen sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä. Korvauksen määrä on sidottu sekä luopumisen ajankohtaan että vastikkeen määrään.

6. Jonoon jäävät hakijat

Mikäli et saanut ensimmäiseltä tarjouskierrokselta asuntotarjousta, jää hakemuksesi tällöin jonoon.

Jos ensimmäiseltä tarjouskierrokselta ei löydy kaikkiin vapaisiin asuntoihin asukkaita, käynnistämme uuden tarjouskierroksen. Huomioimme jonoon aiemmin jääneet hakemukset järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä.

7. Arvioitu valmistumisajankohta ja muutto

Uudiskohteiden valmistumisajankohdat ovat aina arvioita. Ilmoitamme lopullisen muuttopäivän heti, kun se varmistuu, kuitenkin viimeistään kuukautta ennen valmistumista. Kun muutto uuteen kotiin alkaa lähestyä, lähetämme sinulle muuttokirjeen. Kirjeessä kerromme esimerkiksi tarkemmat tiedot muuttoajankohdasta, avainten noudosta ja asunnon ennakkotarkastuksesta.

8. Hakeminen ensimmäisen hakuajan jälkeen

Voit hakea asuntoa uudiskohteesta myös ensimmäisen hakuajan jälkeen. Ensimmäisen hakuajan jälkeen alkaa niin sanottu jatkuvan haun aika. Tämä tarkoittaa sitä, että voit jättää asumisoikeuskohteeseen asuntohakemuksen ajankohdasta riippumatta. On hyvä huomata, että haettavassa kohteessa ei välttämättä ole vapaita asuntoja hakuhetkellä. Hakemus on kuitenkin voimassa 12 kuukautta, ja huomioimme hakemuksesi, mikäli asuntoja vapautuu tarjottavaksi.

Kiinnostuitko uudiskohteeseen hakemisesta?

Haaveissa ihan uusi asumisoikeusasunto?

Sivu päivitetty viimeksi: 31.1.2024