Näin haet asumisoikeusasuntoa

Asumisoikeusasunnon hakeminen on helppoa. Hae ensin asumisoikeuden järjestysnumero, tutustu asuntoihimme ja jätä meille asumisoikeushakemus. Lähetämme sinulle tarjouksen, kun voimme tarjota toiveidesi mukaista asuntoa.

Asumisoikeusasuntoa haetaan järjestysnumerolla, jonka saat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta ARAlta. Voit tehdä asumisoikeushakemuksen koska vain ja jättää hakemuksen myös asuntoon, joka ei ole juuri nyt vapaana tai vapautumassa. Asumisoikeusasuntoja tarjotaan aina ensin jo hakemuksensa jättäneille hakijoille.

Asumisoikeusasunnon hakijan opas


Asumisoikeusasunnon hakuohjeet:

 1. Hae asumisoikeusasunnon hakemiseen oikeuttava järjestysnumero ARAn sivuilta
 2. Tutustu asuntoihimme
 3. Lisää asumisoikeushakemukselle hakualueet, joilta haet ASO-asuntoa ja tarkenna toiveesi asunnon ominaisuuksista. Voit lisätä hakemuksen toivelistalle myös kohteita katuosoitteen perusteella.
 4. Voit hakea asuntoa myös kohteista, joissa ei tällä hetkellä ole vapaata. Sinulle tarjotaan järjestysnumerosi perusteella toiveitasi vastaavaa asuntoa, kun asuntoja vapautuu.
 5. Lähetä hakemus ja jää odottamaan asuntotarjouksia.
 6. Lähetämme sinulle tarjouksen, kun voimme tarjota sinulle toiveitasi vastaavaa asuntoa. Jos hakijoita on erityisen paljon, emme lähetä tarjouksia kaikille hakijoille. Lähetämme tarjoukset pienimmillä järjestysnumeroilla asuntoa hakeneille hakijoille.
 7. Hyväksy tai hylkää lähettämämme asunnon tarjous. Pääset tutustumaan asuntoon tarjouksen voimassaoloaikana.
 8. Huomioithan, että nettisivuilla vapaina olevat asunnot voivat olla jo tarjottuina. Lisätietoa asunnon myyntitilanteesta saat ottamalla yhteyttä myyntineuvottelijaan.
 9. Jos samaan asuntoon on useita hakijoita, asumisoikeuden saa hakija, jolla on pienin järjestysnumero tarjouskierroksella. Mikäli sinulla on pienin järjestysnumero ja hyväksyt asuntotarjouksen asuntoon tutustumisen ja esittelyn jälkeen, varaamme asunnon sinulle ja pyydämme toimittamaan tarvittavat asiakirjat, joiden perusteella tehdään asukashyväksyntä.
 10. Asukashyväksynnän jälkeen allekirjoitat asumisoikeussopimuksen sähköisesti tai TA:n toimistolla.
 11. Maksettuasi asumisoikeusmaksun saat avaimet ja pääset muuttamaan.

Uudiskohteiden hakuprosessi poikkeaa hieman muiden asumisoikeusasuntojen hausta. Katso uudiskohteen asumisoikeusasunnon hakuprosessi.


Hyvä tietää asumisoikeushakemuksesta:

 • Tarvitset hakemuksen täyttämistä varten käyttämättömän asumisoikeuden järjestysnumeron.
 • Asumisoikeushakemus on voimassa 12 kuukautta. Tämän jälkeen se raukeaa, joten huolehdi, että teet ajoissa uuden hakemuksen, jos asunnon hakeminen on vielä ajankohtaista.
 • 31.12.2023 asti sinulla voi olla voimassa erilliset hakemukset sekä hakualueesi kunnan myöntämällä vanhalla järjestysnumerolla että ARAlta haetulla uudella järjestysnumerolla. Hakualueen kunnan myöntämä järjestysnumero oikeuttaa hakujonossa ARAn myöntämää järjestysnumeroa parempaan sijoitukseen.

Kuka voi saada asumisoikeusasunnon?

 • Sinun tulee olla täysi-ikäinen.
 • Saadaksesi asumisoikeusasunnon sinulla ei saa olla varallisuutta niin paljon, että voisit rahoittaa vähintään puolet hakemasi asunnon tai vastaavan tasoisen asunnon vapaasta markkina-arvosta.
 • Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja.
 • Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin.

Tutustu asuntoihimme

Täytä asumisoikeushakemus

Näin haet asumisoikeusasuntoa uudiskohteesta