Asumisoikeus – oiva asumismuoto eri elämäntilanteisiin
Asumisoikeus on suosittu nykyaikainen asumismuoto. Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto kummankin asumismuodon eduilla ilman suurta henkilökohtaista lainataakkaa.
Maksamalla asumisoikeusyhteisölle asumisoikeusmaksun saat elinikäisen asumisoikeuden asua asunnossa. Voit kuitenkin muuttaa asunnosta pois milloin tahansa ja saat takaisin maksamasi asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
Miksi kannattaa valita asumisoikeus?
Asumisoikeus mahdollistaa asunnon hankkimisen huomattavasti vähemmällä määrällä omaa rahaa kuin omistusasunnon ostaminen. Maksat asumisoikeusmaksuna enintään 15 % asunnon hankintahinnasta. Asumisoikeus- eli ASO-maksun suuruus vaihtelee asunnoittain. Yleensä ASO-maksu on 18 000–70 000 € väliltä. Asuntolainantarve on näin ollen isossakin asunnossa suhteellisen pieni ja vastaavasti myös omarahoitusosuutta tarvitaan vähemmän.
Asumisoikeus on vähäriskinen sijoitus. ASO-maksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun olet toimittanut luovutusilmoituksen, vaikka asunnolle ei olisi seuraavaa asukasta vielä tiedossa.
Viisi hyvää syytä, miksi asumisoikeus voisi olla juuri sinulle sopiva asumismuoto
Et tarvitse isoa asuntolainaa
Voit asua kalliimmallakin asuinalueella
Saat enemmän tilaa elämiseen
Voit asua edullisemmin kuin vuokralla
Saat turvallisen asumismuodon
Kenelle asumisoikeus sopii?
Asumisoikeusasunto sopii kaikille tuloista riippumatta. Asunnoissa on kuitenkin varallisuusrajat. Jos sinulla on hakualueella vastaavanlainen omistusasunto tai varallisuutta niin paljon, että pystyisit rahoittamaan vähintään 50 % asumisoikeusasunnon vapaasta markkina-arvosta katsotaan, että sinulla ei ole asumisoikeusasunnon tarvetta. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita hakijoita, eivätkä vaihtajia asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon.
Mikäli olet muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin, myynyt juuri omistusasuntosi, tai vaihtamassa vuokra-asunnosta edullisempaan, on asumisoikeus hyvä vaihtoehto. Voit asua asumisoikeudella asunnossasi koko loppuelämäsi tai vain väliaikaisesti – sinä päätät.
Asumisoikeus sopii asumismuotona töissä käyville, opiskelijoille, vanhempainvapaalla oleville, työttömille, varusmiespalvelusta suorittaville ja ikääntyville. Ikääntyville on myös heille suunnattuja asumisoikeusmuotoisia seniorikohteita.
Asumisoikeus on turvallinen yllättävissä tilanteissa ja elämän käännekohdissa. Asumisoikeusasunnon asumismenoihin voit hakea tarvittaessa Kelan asumistukea.
Katso asumisoikeuden asukasvalintaperusteet.
Miten asumisoikeus toimii?
Saat asumisoikeuden maksalla asumisoikeusmaksun asumisoikeusyhteisölle
Kun maksat enintään 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna, saat elinikäisen asumisoikeuden kyseiseen asuntoon. Muuttaessasi asunnosta, saat asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna kolmen kuukauden kuluessa takaisin.
Voit halutessasi jättää asunnon perinnöksi. Asuntoa ei kuitenkaan voi ostaa omaksi, vaan asunnon omistaa taho, jonka kanssa teet asumisoikeussopimuksen. Meillä on yli 20 000 asuntoa eri paikkakunnilla. Voit valita itse, minkä näköistä tai kokoista asuntoa haet. Lisäksi sinulla tulee olla asumisoikeuden järjestysnumero.
Katso kaikki asumisoikeusasuntomme.
Tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron
Asumisoikeusasunnon hankintaan tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron. Kun sinulla on järjestysnumero, voit hakea sinua kiinnostavaa asuntoa nettisivuillamme. Voit hakea vapaaseen sekä vapautuvaan että varattuun asuntoon. Suosittelemme hakemaan myös varattuihin kohteisiin.
Asunnon saa tarjouskierroksella oleva hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Voit saada isommalla järjestysnumerolla asunnon myös silloin, kun sinun edelläsi pienemmällä numerolla jonossa olevat eivät ota asuntoa vastaan. Järjestysnumero on hakija- tai perhekuntakohtainen ja sitä ei voi luovuttaa toiselle.
Katso asumisoikeuden järjestysnumeron hakuohje.
Katso asumisoikeusasunnon hakuohje.
Katso hakuprosessi asumisoikeusasunnon hakemiseen uudiskohteesta.
Maksat kohtuuhintaista käyttövastiketta
Asumisoikeusasunnosta maksat kuukausittain kohtuuhintaista käyttövastiketta. Käyttövastiketta peritään kattamaan asuntojen ja niihin liittyvien tilojen hoito- ja rahoituskulut. Valtion tukemien ASO-asuntojen käyttövastike on lain mukaan oltava pienempi kuin vastaavista vuokra-asunnoista samalla alueella perittävä markkinahintainen vuokra.
Asuessasi asumisoikeusasunnossamme käyttövastikkeesi on pienempi kuin vastaavalla alueella vastaavanlaisesta vapaarahoitteisesta vuokra-asunnosta maksettava vuokra. Joissakin tapauksissa käyttövastike voi olla jopa kymmeniä prosentteja tällaista vuokraa edullisempi. Käyttövastikkeemme olivat vuonna 2022 vertailussa Suomen edullisimmat Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Turussa. Kuulumme edullisimpien joukkoon myös useammalla muulla paikkakunnalla.
Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat olivat koko maassa 35 % ja pääkaupunkiseudulla 61 % kalliimpia kuin TA-Asumisoikeus Oy:n ASO-asunnot.
Pystyt vaikuttamaan asumistasi koskeviin asioihin
Asumisoikeuden haltijana sinulla on oikeus osallistua asumisoikeustalosi asukashallintoon. Voit osallistua asukaskokouksiin ja näin vaikuttaa omaa asumistasi koskeviin asioihin. Asukkaat voivat valita asukaskokouksissa asukastoimikunnan tai luottamushenkilön. Asukaskokouksen nimeämistä ehdokkaista voidaan valita ehdokkaita asumisoikeusyhteisön hallitukseen silloin, kun hallituksessa vapautuu asukasedustajan paikka.
TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin koostuu asumisoikeustalojen asukastoimikuntien puheenjohtajista ja yhteyshenkilöistä. Edustajat yhteistyöelimeen valitaan vaaleilla, ja he edustavat neljää maantieteellistä aluetta. Yhteistyöelimessä käsitellään asukkaita edustavien henkilöiden ja asumisoikeusyhtiön edustajien kanssa koko asumisoikeusyhteisön talokantaa koskevia asioita.
Voit tehdä asunnosta omannäköisesi
Asumisoikeusasukkaana voit tehdä tai teettää asunnon sisätiloissa tiettyjä muutostöitä, joilla voit parantaa asumisviihtyvyyttä. Näin voit tehdä asunnosta omannäköisesi. Joistakin muutostöistä voit saada myös hyvityksen muuttaessasi pois asunnosta. Sinun tulee aina hakea meiltä etukäteen kirjallinen muutostyölupa ennen remontin aloitusta. Voit tietyissä tilanteissa saada meiltä materiaalipaketteja omatoimiremontointiin täysin veloituksetta.
Haluatko tietää lisää asumisoikeusasunnoista?
Monipuolinen valikoima asuntoja Helsingistä Kittilään ja Naantalista Kuopioon.
Kaikki ASO-kohteemme paikkakunnittain
Haluatko tietoa uudiskohteista,
joihin on valmistumassa asumisoikeusasuntoja?
Sivu päivitetty viimeksi: 16.7.2024