Kevät alkaa olla jo pitkällä ja on aika laittaa parveke kesäkuntoon.
Ensin lakaistaan suurimmat roskat. Jos parveke kaipaa pesua, tulee varmistaa, ettei lattiakaivo ole tukossa. Pesuun tulee käyttää mahdollisimman vähän vettä, ettei pesuvesi valu alakerran parvekkeelle. Nihkeä pyyhintä on aina hyvä ratkaisu. Muista samalla pyyhkiä myös kaikki mahdolliset tasopinnat kuten ikkunapellit, kaiteet ja kiinteät tasot. Myös ikkunat ja parvekkeen ovin on hyvä pestä keväisin. Parvekelasien pesu voi olla haastavampaa, mutta onnistuu ainakin sisäpuolelta ja, jos lasit avautuvat, myös ulkopinnat saa pestyä. Jos parvekkeissa on kiinteät lasit, huolehtii yhtiö parvekelasien ulkopintojen pesusta tarvittaessa.
Kun parveke on kuurattu puhtaaksi, on aika miettiä parvekkeen kalustusta ja sisustusta. Ensin tulee pohtia kuka parveketta käyttää ja mitä siellä halutaan tehdä. Tällä sisustamallani parvekkeella on vain yksi vakituinen käyttäjä ja hän haluaa parvekkeesta viihtyisän tilan, jossa juoda aamukahveja, lukea kirjaa ja nauttia kesäpäivistä. Toiveena on, että parvekkeella olisi myös jotain kesäkukkia ja ehkä siellä vois myös kasvaa yrttejä tai muuta syötävää.
Jotta osataan hankkia oikeanlaiset kalusteet, tulee ensin tietää parvekkeen koko. Eli mittaamaan! Huolelliseen suunnitteluun kannattaa ottaa paperia ja kynä avuksi. Voit piirtää pohjakuvan esimerkiksi ruutuvihkoon ja hahmotella kalusteita siihen. Tavallista viivainta voi käyttää mittaamisen apuna esimerkiksi niin, että yksi sentti paperilla vastaa 10 senttiä todellisuudessa. Tällöin kolme metriä pitkä parveke on paperilla 30 senttiä pitkä.
Varmista, että parvekkeelle suunnittelemasi kalusteet kestävät ulkokäyttöä. Lasitetulla parvekkeella voi usein käyttää myös muita kuin varsinaisia terassikalusteita. Esimerkiksi tällä hetkellä suosittu rottinki kestää suhteellisen hyvin lasitetulla parvekkeella, vaikka ei olekaan varsinaisesti ulkokäyttöön tarkoitettua. Parvekekalusteiden ei myöskään tarvitse olla perinteisesti tuoli ja pöytä. Tälle parvekkeelle valitsin keinutuolin ja ulkokäyttöön tarkoitetun rahin!
Kodikkuutta ja pehmeyttä parvekkeelle saa erilaisilla tekstiileillä. Tekstiileissä tulee ottaa huomioon, että ne kestävät hieman kosteutta. Kovalla sateella tai pitkän sadejakson aikana ne kannattaa siirtää sisään. Parveke on aika pieni tila, ja jotta värimaailma pysyy harmonisena, kannattaa valita saman sävyisiä tai yhteensopivia värejä.
Viimeistele parveke viherkasveilla. Jos haluat varmistaa, että parveke pysyy aina vihreänä, muista myös tekokasvit! Nykyisin monet tekokasvit ovat tosi aidon näköisiä ja kestävät niin suoraa auringonpaistetta kuin pientä pakkastakin. Muistathan myös, että normaalisti sisätiloissa pidettävät huonekasvit voi myös siirtää kesäksi parvekkeelle, kunhan siellä ei ole liian kuuma.
Kun valitset sopivia kasveja, kannattaa huomioida parvekkeen ilmansuunta. Toiset kasvit nauttivat auringosta, toiset varjoisammista olosuhteista. Ilmansuunnan voi katsoa auringon suunnasta ja sen näkee usein myös asunnon pohjapiirroksesta, jotka löytyvät nettisivuiltamme. Hyvä apuväline on myös monesta älypuhelimesta löytyvät kompassi. Kukkien lisäksi erilaiset yrtit ja monet hyötykasvit sopivat parvekkeelle, lue täältä tarkemmin!
Kun parveke on vihdoin saatu kuntoon, haluaa siitä nauttia pitkälle syksyyn. Lasitetulla parvekkeella parvekkeesta voikin nauttia melkein läpi vuoden. Jos sinulla ei vielä ole parvekelaseja niin tiesithän, että TA:n uusittujen muutostyöohjeiden mukaan valtaosaan asunnoistamme voit hankkia parvekelasit. Parvekelasit ovat tietysti kallis investointi, mutta niiden asennuksen hinnan voi hyödyntää kotitalousvähennyksenä verotuksessa ja asumisoikeusasukkaana voit saada poismuuton yhteydessä muutostyöhyvitystä. Näistä löytyy lisätietoa meidän nettisivuilta sekä kotitalousvähennyksen osalta verottajan nettisivuilta.
Ei muuta kun nauttimaan! Katso video täältä siitä, kuinka tämä parveke saatiin stailattua kesäkuntoon.