Meillä TA:lla, kuten monissa muissakin yrityksissä on siirrytty aikaisempaa enemmän etätöihin viimeisen vuoden aikana. Isoin osa viikosta on tehty töitä etänä, usein kotona tai esimerkiksi mökillä. Etätöissä ei varmastikaan ole yhtä hyvät puitteet kuin toimistolla, jolloin kotona joutuu hieman soveltamaan esimerkiksi työpisteen kanssa.
Kotona voi olla ensinnäkin vaikeaa löytää sopiva työskentelytila, mutta myös muistaa työn ergonomisuus. Lisäksi taukojen sekä kotitöiden ja töiden rajat saattavat hämärtyä, kun kaikki tehdään samassa paikassa. Lisäksi voi olla, että työpäivät pitenevät, kun aikaa ei kulu enää työmatkoihin.
Listasimme muutamia vinkkejä, joilla etätyöskentelystä saa mukavampaa sekä tehokkaampaa:
- Kaikki lähtee työpisteestä. Yritä löytää edes pieni tila työpisteellesi, joka olisi mahdollisimman erillään muusta kodista. Näin kodin ja työn välille on helpompi tehdä ero ja saat mahdollisimman rauhallisen työskentelytilan.
- Seuraavaksi tulee miettiä työn ergonomiaa: onhan työpiste sopivalla korkeudella, saisiko sen välillä seisomatyöhön soveltuvaksi sekä onko työtuoli hyvä? Kuten toimistollakin, myös etätyöskentelyssä on hyvä huomioida työasennon ergonomia.
- Ergonomisen työskentelyn lisäksi etätyöskentelyssä on tärkeää muistaa taukojumppa. Muutaman kerran päivässä on hyvä nousta työpisteeltä ja jumpata. Netistä löytyy hyviä videoitakin tähän! Lisäksi venyttely vetristää kehoa, jolloin ei jämähdä samaan asentoon.
- Taukojumpan lisäksi työpäivän jälkeen kannattaa lähteä ulos lenkkeilemään. Kun työskentelee etänä, päivät ovat helposti rauhallisempia ja ihan perus arkiliikuntaa tulee paljon vähemmän kuin toimistolla työskennellessä. Tämän takia kävely, pyöräily tai jopa juokseminen tekee todella hyvää työpäivän päätteeksi. Aivot saavat happea ja seuraava työpäivä tuntuu raikkaammalta! Mikäli työt antavat periksi niin myös pieni kävely esimerkiksi ruokatunnilla piristää kummasti.
- Viimeisen vuoden aikana koko perhe on saattanut olla saman katon alla etätöissä ja etäopiskelussa. Vilskettä ja vilinää on varmasti riittänyt varsinkin lapsiperheissä ja on täytynyt sopia pelisäännöt, jotta kaikki voivat tehdä omia töitään. Puolisolle ja lapsille kannattaa kertoa, kun on esimerkiksi palaveri, jotta he eivät tänä aikana tule viereen häiritsemään. Voi myös olla toimiva keino, että silloin kun on kuulokkeet päässä, ei saa tulla keskeyttämään. Näin esimerkiksi puhelut eivät keskeydy. Puolison kanssa voi myös mahdollisuuksien mukaan sopia vuorottelevista etätyöpäivistä.
- Työpistettä kannattaa välillä vaihtaa – vaihteluhan tunnetusti virkistää! Olohuoneen työpisteen voi vaihtaa makuuhuoneeseen tai lastenhuoneen työpisteen keittiön pöydälle. Tällä on varmasti piristävä vaikutus etätyöskentelyyn, kun saa hieman erilaista maisemaa työkoneen näytön taakse. Koko työpisteen voi myös muuttaa ihan muualle, esimerkiksi mökille, erilliseen vuokrattuun työtilaan tai vaikka pihamökkiin!
- Tämä seuraava vinkki on hieman erikoinen, mutta toimiva! Nimittäin se, että työpäivän ajaksi vaihtaa työvaatteet ja hieman ehostautuu. Näin tuntuu kuin olisi taas toimistolla töissä! Tämäkin voi virkistää etätyöskentelyä ja tuoda siihen normaalin arjen työpäivän tuntua.
- Viimeisin vinkki on todella tärkeä: pidä yhteyttä työtovereihin! Etätöissä työkavereiden kanssa kommunikointi menee helposti Teams- ja sähköpostiviestittelyyn tai lyhyisiin puheluihin. Teamsilla voi tehdä myös viikoittaisia vapaampia palavereita tai vaikka iltapäiväkahveja. Jos asutte työkaverin kanssa lähekkäin, voitte mennä myös kävelemään yhdessä. Mukavaa työilmapiiriä kannattaa vaalia ja ylläpitää myös näin poikkeusaikoina!