Soodataikina on varmasti monelle jo tuttu juttu, jota on todennäköisesti varsinkin lapsiperheissä kokeiltu monenlaisella menestyksellä. Aivan pienten lasten askartelumassaksi se on melko vaativa, sillä se ei ole kovin vahvaa, eikä se kestä kuivuttuaankaan kovia otteita tai kosteutta. Soodataikinassa on kuitenkin hyvää sen helppo ja nopea valmistaminen, ekologisuus ja muovailun helppous. Eikä se tahraa tai sisällä mitään keinotekoisia aineita.
Soodataikinan tekoon tarvitset:
– 2 dl ruokasoodaa- 1 dl maissitärkkelystä- 1,25 dl vettä
Sekoita kuiva-aineet kattilassa ja lisää vesi. Kun kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet, nosta kattila hellalle ja sekoita puulastalla. Itse käytin melko laakeaa kattilaa ja pidin lämmön matalalla. Näin taikina kiinteytyy hitaammin, jolloin sen rakennetta ja kiinteytymistä on helpompi seurata. Kun taikina on pullataikinamaisen paksua, ota kattila pois hellalta ja jäähdytä taikina kostean pyyhkeen alla. Vinkkinä vielä, että kannattaa jättää taikina mieluummin hiukan pehmeämmäksi kuin antaa sen keittyä liian kovaksi. Kova ja kuiva taikina murtuu helpommin. Kun taikina on sen verran jäähtynyt, ettei polta sormia, voit aloittaa sen muovailun.
Kauli taikina normaalin piparitaikinan tapaan melko ohueksi, mutta jätä vähintään 0,5 cm paksuiseksi. Taikinan muotoiluun voi käyttää piparimuotteja tai paperista leikattuja kuvioita. Itse käytin paperisabluunoita, koska halusin tehdä talviseen ikkunamobileen erilaisia koristeita, joihin piparimuottini olivat liian suuria. Taikina pysyy hyvin muovailtavana, kun säilyttää sitä kostean pyyhkeen sisällä ja ottaa muovailtavaksi vain osan kerrallaan. Jos taikina tuntuu kuitenkin kuivuvan ja alkaa muuttua vaikeasti käytettäväksi, niin muutama pisara vettä notkistaa taikinan uudestaan.
Pintaan eloa erilaisista kuvioista ja talvista tuiketta kimalleliimasta
Koristeiden pintaan saa kivasti eloa vaikkapa erilaisten lasiastioiden pintakuvioilla, pitsiliinoilla tai painelemalla erilaisia kuvioita kynän kärjellä tai puutikulla. Muista myös tehdä reiät koristeisiin, josta saat pujotettua ne lankaan tai naruun. Valmiit koristeet kannattaa antaa kuivua huoneenlämmössä kaikessa rauhassa vähintään yön yli. Itse annoin koristeiden kuivua kokonaisen vuorokauden, ennen kuin aloin työstää niitä mobileksi.
Naru kannattaa valita sellaiseksi, mihin on helppo tehdä solmuja. Nimittäin koristeita pitää käsitellä varoen, joten langan solmiminen ei saisi olla kovin hankalaa. Itse löysin kaapista leveää naturnauhaa, josta irrotin ohuita lankoja. Lanka oli juuri sopivan pientä, sen karkea pinta teki solmuista kestävät ja kun vielä käsitteli langan pään sulalla steariinilla teräväksi, oli lankaa helppo pujottaa pienistäkin rei’istä. Soodataikinakoristeet voi lopuksi vielä koristella vaikkapa kimalleliimalla tai liimattavilla strasseilla.
Ja pieni vinkki vielä joulusiivoukseen: erityistä varovaisuutta niihin pölyhuiskiin siellä soodakoristeiden lähettyvillä!
Rentoa ja luovaa joulun odotusta kaikille!