Äidin vanhat sukkahousut kiertoon ja pääsiäismunia värjäämään!
Värikkäät pääsiäismunat ovat pääsiäisen piristys. Tänä vuonna päätin kokeilla jotakin uutta; unohdan kynät ja keitän munat luonnonvärein värjätyssä vedessä. Keltaista korianterista, sinistä mustikoista tai punakaalista, ihanan tummaa punaruskeaa keltasipulinkuorista tai punaista punajuuresta ja vadelmista. Tosin, tähän aikaan vuodesta alkavat kotimaiset marjat olla niin kortilla, etten raaski laittaa niistä viimeisiä kananmunien keitinliemeen. Päätän siis säästää marjat ja korvata ne muilla raaka-aineilla.
Munien värjäämiseen tarvitaan nylonsukkahousujen, langan ja luonnonvärien lisäksi vielä joitakin kasvinlehtiä. Pihalta ja lähimetsästä löytyy jo monenlaisia kevääseen heränneitä kasveja, joiden lehdet antavat kauniita kuvioita munien pintaan. Jos ei nyt ulkoilukaan onnistu tai huonekasvien nyppiminen innosta, niin riisinjyvät, luonnonsulat tai pala esimerkiksi muovista pitsijäljitelmäliina antavat myös eloa munankuoren väriin. Varsinkin riisinjyvistä saa ihanan, marmorimaisen pintakuvion, mikä oli yksi oma suosikkini.
Ensin keitän väriliemet, siivilöin ne, jäähdytän ja pullotan jokaisen omaan pulloonsa. Väriliemet säilyvät kylmässä useita päiviä, joten kaikkia munia ei tarvitse värjätä kerralla. Sitten asetan lehtiä munien päälle ja laitan niistä jokaisen omaan, sukkahousuista tehtyyn pussiin. Pussit kannattaa tehdä mahdollisimman tiukaksi, jotta kasvi pysyy keittäessä paikoillaan. Sitten munat keitetään normaalisti.
Mikäli haluaa syvemmän värin, voi munat laittaa väriliemeen jo ennen keittämistä, jolloin väri ehtii ottaa kiinni munankuoreen pidemmän aikaa. Kun munat ovat kiehuneet tarpeeksi, nosta ne ylös väriliemestä, mutta älä vielä poista sukkahousupussia. Itse annoin munan jäähtyä ja kuivua kokonaan, ennen kuin poistin pussin.
Mitä muuta saa tehtyä munankuorista?
Näin pääsiäisen alla saa hauskoja koristeita kananmunankuoressa kasvavasta pääsiäisruohosta. Mutta miksipä ei kuoreen laittaisi kasvamaan vaikkapa pienikokoisia sipulikasveja, kuten helmililjoja tai kirjokevättähtiä. Sipulikasvien kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, etteivät ne mätäne vettä läpäisemättömässä kuoressa, joten kastelun kanssa pitää olla varovainen. Sipulikasveille sopii myös alustaksi pelkkä hienorakeinen hiekka, sillä sipuli antaa kukalle riittävästi voimaa kukkia ilman ravinteikasta multaakin.
Jos munankuoriin istutettua pääsiäisruohoa tai kukkasia haluaa käyttää pöytäkoristeina, niin ennen multaa kannattaa laittaa kuoren pohjalle kivi tai hiukan hiekkaa. Näin kuori pysyy pöydällä paremmin tasapainossa. Kananmunankuorelle voi myös askarrella kaikenlaisia hauskoja alustoja ja jalkoja esimerkiksi rautalangasta tai pienistä puunoksista.
Kuorista saa koristeita myös pajunoksiin
Kun raa’an kananmunan tyhjentää ja keittää väriliemessä, saa siitä kauniin koristeen ripustettavaksi vaikkapa pajunoksiin. Kananmunan tyhjennys onnistuu, kun tekee parsinneulalla pienen reiän kananmunan kumpaankin päähän ja puhaltaa sisuksen ulos. Lopuksi kananmuna kannattaa vielä pestä niin, että antaa kylmän veden valua sen läpi.
Tyhjän kananmunan keittäminen onkin sitten hiukan haastavaa, sillä sitä ei meinaa millään saada veden alle. Mutta kiehuva vesi pyörittää munaa eikä onneksi haittaa, jos se ei ole kokonaan veden alla. Mikäli kuoreen tehdyt reiät ovat riittävän isot, niin munan saa täytettyä keitinvedellä, jolloin keittäminen onnistuu helpommin. Jäähtyneet ja kuivuneet munankuorikoristeet voi lopuksi vielä koristella vaikkapa puuhelmillä tai sulilla. Tai miksipä ei vaikkapa kuivakukilla – kukin tyylinsä mukaan.
Pääsiäinen liitetään vahvasti kevääseen ja uuden alkuun. Tänä vuonna pääsiäinen on kuitenkin poikkeuksellinen. Kevät saapuu ja herättää luontoa kuten ennenkin, mutta pääsiäinen ei ole nyt nimensä alkuperän mukaan vapauden juhlaa, vaan täynnä rajoituksia. Tänä vuonna pääsiäisen voisikin ajatella olevan symboli siitä, kuinka tärkeää meidän on nyt huolehtia muista, niin kuin itsestämmekin.
Lämpöisiä ja lempeitä tuulia jokaisen pääsiäiseen!