Viherkasvien hoitaminen, leikkaaminen ja kasteleminen eli kaikenlainen ”viherpiipertäminen” on mielestäni rentouttavaa puuhaa. Tästä syystä kotoani löytyykin pikaisen laskutoimituksen jälkeen ainakin kahdeksaa erilaista huonekasvia. Monia löytyy useampi samanlainen, juurikin siksi, koska olen leikannut ja juurruttanut jo olemassa olevista kasveista uusia pikkukasveja. Monet kotoa löytyvistä kasveistani olen myös alun perin saanut pistokkaana tuttaviltani. Itselleni on ainakin huomattavasti suurempi tunnearvo kasvilla, jonka olen kasvattanut pienestä pistokkaasta isoksi kasviksi kuin suoraan kaupasta ostetulla.
Paras aika ottaa kasveista pistokkaita on kevät, jolloin huonekasvit muutenkin heräävät taas eloon valon lisäännyttyä. Mikäli haluat ottaa omista kasveistasi pistokkaita, täytyy sinun ensin selvittää, mistä kasvista on kyse ja pitääkö siitä leikata latvapistokkaita, välipistokkaita, lehtipistokkaita vai voiko kasvia jakaa peräti lehden palasista. Jotkut kasvit kasvattavat poikasia eli uusia pieniä kasveja isomman viereen. Tällöin näitä poikasia on helppo varovasti irrotella ja jakaa näin kasvia useampaan ruukkuun.
Näin otat pistokkaita
Itselleni tutuimpia ovat latva- ja välipistokkaat sekä kasvin kasvattamat poikaset. Latva- ja välipistokkaita otetaan niin, että kasvin latvasta tai varresta leikataan pätkä, johon juurrutetaan uudet juuret. Näin olen onnistunut kasvattamaan esimerkiksi isosta kiinanruusustani kaksi jälkeläistä, vaikka olen huomannut, ettei kiinanruusu ole se kaikista helpoin juurrutettava. Kiinanruususta olen leikannut noin 10-15 cm pätkän latvasta ja pitänyt sitä vesilasissa, kunnes siihen on kasvanut pienet juuret. Monista kasveista, esimerkiksi enkelinsiivestä, voi ottaa pidemmänkin pistokkaan. Juurruttamisen jälkeen olen istuttanut kasvin multaan ja se onkin lähtenyt vauhdilla kasvamaan. Löysin myös ohjeen, jossa latva- ja varsipistokkaat laitetaan leikkaamisen jälkeen suoraan kosteaan hiekkaan tai hiekkaiseen multaan ja annetaan niiden juurtua siellä. En ole itse tätä vielä kokeillut, mutta uskon tämänkin toimivan hyvin.
Nyt ajattelin istuttaa maljakossa odottavan enkelinsiiven multaan sekä vesilasissa olevat rönsyliljan poikaset omiin ruukkuihin. Enkelinsiipeen on muutaman kuukauden aikana tullut ainoastaan hennot juuret, mutta toivon niiden riittävän. Rönsyliljan rönsytaimet olen leikannut irti emokasvista ja pitänyt niitä vesilasissa pari viikkoa. Näin niihin on tullut pienet juuret, joista toivon kasvin lähtevän kasvuun.
Pistokkaiden istuttaminen
Hentoja juuria tulee käsitellä erittäin hellävaroin. Multaan kannattaa painaa sopivan kokoinen kolo, laittaa pistokas siihen ja ripotella varovasti multaa päälle, niin että juuret peittyvät kunnolla. Tämän jälkeen multa tulee pitää tasaisen kosteana (ei myöskään liian märkänä), jotta juuret lähtevät hyvin kasvuun. Pienet ja hennot taimet ovat herkkiä kaikille olosuhdemuutoksille (kuivuudelle, kylmälle, liialliselle auringolle jne.) Valitse siis vedoton ja valoisa ikkuna, joka ei ole kuitenkaan liian paahteinen. Tarkkaile kasvejasi päivittäin. Taimia varten myydään kaupoissa omia taimimultia, mutta itse olen suosinut kaikissa huonekasveissa aina Biolanin Mustaa Multaa ja kasvini ovat voineet tosi hyvin.
Nyt siis kaikki ensin selvittämään, mitä kasveja kotona olevat kasvisi ovat. Mikäli et tunne kasvia, voit selvittelyssä käyttää apuna nettiä tai ottaa kasvista esimerkiksi kuvan ja kysyä tuttavilta tai vaikkapa taimikaupan myyjältä, mistä kasvista on kyse. Tämän jälkeen netistä löytyy varmasti ohjeet, miten juuri tämän kasvin pistokkaita otetaan -> tämä kannattaa ehdottomasti pikaisesti tarkistaa! Sitten vaan rohkeasti leikkaat terävällä veitsellä hieman viistosti pienen palan kasvia ja ennen kuin huomaatkaan, kasvit ovat lisääntyneet kotonasi ja harrastus on vienyt sinut mennessään.