Aina ei tarvitse omaa pihaa tai viljelyspalstaa voidakseen nauttia itse kasvatetusta lähiruuasta. Pienelläkin parvekkeella voi viljellä monenlaisia herkkuja. Jos asunnossasi ei ole parveketta, myös ikkunalaudat sopivat kasvupaikoiksi. Vielä ehdit laittaa parvekeviljelmät kasvamaan!
1. Yritit ja salaatit
Yrtit ja salaatit ovat helppoja aloittelevallekin viljelijälle. Voit kasvattaa sekä yritit että salaatit joko siemenistä tai laittaa kaupan yrtti- ja salaattiruukut multaan. Jos haluat kasvattaa uuden sadon kaupan ruukusta, käytä uloimmat lehdet ja jätä muutamia pieniä lehtiä kasvamaan.
Yrteistä esimerkiksi basilika, korianteri ja laventeli vaativat aurinkoisen kasvupaikan. Ruohosipuli ja sitruunamelissa viihtyvät parhaiten puolivarjoisalla paikalla ja esimerkiksi kirveli, minttu ja persilja kasvavat hyvin myös varjossa. Salaatti viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa. Muista kastella säännöllisesti.
2. Tomaatti
Tomaatit sopivat hyvin parvekeviljelyyn. Lasitettu parveke toimii pienenä kasvihuoneena, jossa kasvukausi on avomaata pidempi. Lasittamattomalla parvekkeella taimet tulee sijoittaa tuulelta suojaan. Tomaatti vaatii paljon lämpöä ja aurinkoa, joten eteläparveke sopii hyvin tomaatin kasvatukseen. Tomaatteja tulee kastella päivittäin, kuumalla ilmalla jopa aamuin illoin. Muista myös säännöllinen lannoitus.
Jos hyönteiset eivät pääse parvekkeelle, voit auttaa tomaatin kukkien pölyttymistä ravistelemalla kukkivia taimia varovasti. Tomaattilajikkeita on valtavasti erilaisia; valitse alkuun helppohoitoinen lajike niin saat varmemmin satoa.
3. Chili
Chilit ovat hitaita kasvamaan. Jos haluat vielä tänä kesänä syödä omia chilejäsi, osta valmiita taimia ja istuta ne mahdollisimman tilavaan ruukkuun. Chilin saa parhaiten menestymään aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Lasitettu parveke onkin erinomainen kasvupaikka chilille, kunhan lämpötila ei nouse liian kuumaksi.
Muista kastella chiliä säännöllisesti ja lannoita tomaatti- tai kesäkukkaravinteella. Kypsä chili on useimmiten punainen, mutta chiliä voi käyttää myös vihreänä. Chilin voi saada myös talvehtimaan vedottomassa ja valoisassa paikassa
4. Peruna
Perunoita voit kasvattaa myös ämpärissä tai ruukussa parvekkeella ja terassille. Peruna viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa.
Hoito on helppoa: istutuksen jälkeen vain kastellaan, lannoitetaan ja korjataan satoa. Itäneet perunat laitetaan pohjastaan rei’itettyyn ämpäriin tai ruukkuun niin, että multaa on noin puoleen väliin saakka. Yhteen ämpäriin riittää 3-5 siemenperunaa. Lisää multaa taimien päälle, kunnes ruukku tai ämpäri on täynnä. Lannoita muutaman kerran kesässä. Touko-kesäkuun vaihteessa istutetut perunat ovat valmiita ruokapöytään yleensä jo heinäkuun lopulla. Nosta perunat juuri ennen syöntiä, huuhtele nopeasti ja laita kiehuvaan veteen. Parasta kesäruokaa!
5. Mansikka
Mansikka viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa. Parvekkeella ja pienellä pihalla on helpointa kasvattaa amppelimansikkaa, joka tuottaakin satoa koko kesän. Kastele runsaasti ja huolehdi, että ilma pääsee kiertämään hyvin. Lannoita säännöllisesti ja oikein; vaaleat lehdet kielivät typen puutteesta, mutta liika typpi rehevöittää lehtiä kukinnan kustannuksella. Kukkiakseen mansikka tarvitsee fosforia. Leikkaa ylimääräiset rönsyt päistään, jotta mansikalla on voimaa tuottaa paremmin satoa.
Valitse viljeltävät kasvit parvekkeen tai pihan ilmansuunnan, tuulisuuden ja koon mukaan. Käytä kaikki tila hyväksesi; hanki esimerkiksi seinähyllyjä ja laita osa kasveista katolta riippuviin amppeleihin. Jos pihasi tai parvekkeesi on kovin tuulinen, kannattaa harkita minikasvihuoneen hankintaa tai pystyttää kevyt sermi tuulensuojaksi.
Lue lisää: Parvekeviljelyllä iloa koko naapurustoon
Espoossa Lotankatu 2:ssa asukkaallamme on näin upea parveke.
Helsingin Länsisatamankatu 36:ssa on upea kattoterassi, jossa asukkaat voivat viljellä kasveja.