Kesä on parhaimmillaan ja mikä maistuisikaan paremmalta kuin grilliruoka omalla pihalla tai parvekkeella nautittuna. Parvekegrillaus herättää joka vuosi kiivasta keskustelua siitä, saako parvekkeella grillata.
– Saa, vastaa TA-Yhtiöiden isännöintijohtaja Olli-Pekka Piironen. – Avotulen teko on parvekkeella kielletty, joten kertakäyttögrillejä ei saa käyttää. Sähkö- ja kaasugrillit ovat sallittuja, hän jatkaa.
Käryttävä ja savuava grilli voi joskus hiertää naapureiden välejä. Hyvin putsattu ja huollettu grilli ei oikein käytettynä juurikaan savuta. Grilli kannattaa siis pitää hyvässä kunnossa. Usein naapureilta tuleekin kannustavia kommentteja, jos ainoa merkki grillauksesta on grilliruuan herkullinen tuoksu.
– Lihaa grillatessa kannattaa käyttää lämpömittaria parhaan lopputuloksen saamiseksi, Piironen jakaa oman grillausvinkkinsä. Lihan lisäksi grillissä valmistuu helposti erilaiset kasvikset. Jälkiruuaksi voi vaikkapa grillata hedelmiä ja nauttia ne sellaisenaan tai jäätelön kera.
Joidenkin talojemme pihalla on myös yhteiskäytössä olevia hiili- tai puugrillejä, joita asukkaat saavat käyttää. Talojen omissa järjestyssäännöissä saattaa olla tarkempia ohjeita yhteisgrillien käytöstä. – Omat jäljet täytyy luonnollisesti siivota ja jättää grilli siistiin kuntoon käytön jälkeen, Piironen muistuttaa. Yhteinen grilli kerää myös ihmisiä yhteen ja on oiva paikka tutustua naapureihin.
Grillatessa on syytä muistaa muutama tärkeä turvallisuusseikka:
- Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja suojaisaan paikkaan.
- Varmista, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole mitään syttyvää.
- Pidä lapset loitolla grillistä ja muista, että grilliä on vahdittava jatkuvasti. Grilli on kuuma myös grillauksen päätyttyä.
- Varmista, että sammutusvälineet ovat saatavilla grillin läheisyydessä.
- Muista, että rasvaa ei saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä.
Mikäli sinulla on kaasugrilli, muista että nestekaasua saa säilyttää kotona enintään 25 kg. Kellarissa tai ullakolla nestekaasua ei saa säilyttää lainkaan. Kotikäyttöön myytävät nestekaasupullot ovat yleensä enintään 11 kiloa painavia, joten voit säilyttää kotonasi huoletta kahta kaasupulloa. Varapullo kannattaakin olla, että kaasu ei pääse loppumaan kesken grillauksen!
Vaikka grillaus on yleisesti sallittua, varmistathan asian aina ensin oman taloyhtiösi järjestyssäännöistä.