Vuokra-asuntoja haetaan aina loppukesästä alkusyksyyn kiihtyvällä vauhdilla. Opiskelijat muuttavat opintojensa perässä uusille paikkakunnille, perheet haluavat lähemmäs lasten kouluja ja moni varttuneempi eläkeläinenkin on ehtinyt kesällä miettiä tulevaisuuttaan. Kohtuuhintaisia, pieniä vuokra-asuntoja ei tahdo etenkään isoilla paikkakunnilla riittää kaikille tarvitsijoille. Kimppa-asuminen voikin olla hyvä vaihtoehto. Mutta mitä kimppakämppään muuttavan tulee ottaa huomioon?
Mistä löytää sopiva asuinkumppani tai ryhmä?
Monesti sopiva kämppis löytyy omasta lähipiiristä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin asua yhdessä parhaan kaverin tai oman siskon kanssa? Jos lähipiiristä ei kuitenkaan löydy samassa elämäntilanteessa olevaa sopivaa asuinkumppania, kannattaa tutkia nettiä tai opiskelupaikan ilmoitustaulua. Myös kaverin kaveri saattaa olla potentiaalinen kämppis.
Yhteinen vuokrasopimus vai omat sopimukset?
Mikäli asukkaita on enemmän kuin kaksi, on yksi asukkaista päävuokralainen, jonka kanssa me TA:lla teemme vuokrasopimuksen. Päävuokralainen tekee omat vuokrasopimukset kunkin alivuokralaisensa kanssa erikseen. Tällöin päävuokralainen on vastuussa vuokranmaksusta ja muista velvoitteista TA:lle ja alivuokralaiset puolestaan ovat vastuussa päävuokralaiselle.
Jos asukkaita on kaksi eivätkä he hae asumistukea, on teknisesti mahdollista tehdä yhteinen vuokrasopimus, josta molemmat ovat yhteisvastuullisesti vastuussa.
Myös asumisoikeusasunnossa asuva voi ottaa alivuokralaisen itselleen. Lain mukaan asumisoikeusasunnon haltija saa luovuttaa enintään puolet asunnosta toisen käytettäväksi.
Opiskelijoiden asumisen tuet muuttuivat 1.8.2017. Vuokralla asuvat opiskelijat voivat jatkossa saada yleistä asumistukea. Yleinen asumistuki myönnetään ruokakunnalle ja yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet kuuluvat aina samaan ruokakuntaan.
Kuka siivoaa kenenkin sotkut?
Yhteisasumisessa on tärkeää sopia käytännön asioista etukäteen. Mitä vieraampi kämppis, sen helpommin asioista ehkä tulee sovittua. Myös parhaan kaverin kanssa on syytä laatia selkeät säännöt. Usein käytäntönä on, että kukin huolehtii omasta huoneestaan ja yhteiset tilat siivotaan yhdessä tai esimerkiksi vuorolistan mukaan. Kannattaa myös sopia, että jokainen tiskaa omat astiansa heti käytön jälkeen. Eri ihmisillä saattaa olla hyvinkin erilainen siisteyskäsitys. Jos kämppiksen aiheuttama sotku harmittaa tai siivouksen taso ei ole omasta mielestä riittävä, kannattaa asia ottaa heti puheeksi.
Saako kimppakämppään tuoda yövieraita?
Myös yövieraiden ja tyttö/poikaystävien tuomisesta yhteiseen asuntoon kannattaa sopia etukäteen. Silloin tällöin tapahtuvaa kyläilyä vastaan tuskin kämppiksillä on mitään sanomista, mutta jos yhdessä huoneessa asuukin yhtäkkiä kaksi henkilöä, tulisi asuinkustannukset jakaa uudelleen. Myöskään lemmikkieläimiä ei voi ottaa sopimatta asiasta muiden asukkaiden kanssa.
Kimppakämppä on erinomainen vaihtoehto niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin ja useimmiten kaikki sujuu hyvin, kunhan muistaa tärkeimmän säännön: et asu yksin ja ota muut huomioon.