Paloturvallisuusviikkoa vietetään 25.11–1.12. Vuosittain Suomessa syttyy rakennuksissa 6000–7000 tulipaloa. Yleisimmät syttymissyyt ovat tupakointi, tahallinen sytyttäminen, huolimattomuus tulenkäytössä sekä sähkölaitteiden aiheuttamat ongelmat. Ihmisten oma toiminta on vastuussa noin puolesta tulipaloista, jonka takia huolellisuutta tulisikin korostaa tulipalojen välttämiseksi. Monet näistä tulipaloista voitaisiin estää, jos ihmiset olisivat tarkempia arjen toimissaan.

Kuolemaan johtaneista tulipaloista peräti 63 prosentissa palovaroitinta ei ollut lainkaan tai se ei toiminut asianmukaisesti. Palovaroittimen merkitys on korvaamaton, sillä se voi olla ensiarvoisen tärkeä tekijä ihmishenkien pelastamisessa. Oikein toimiva palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja varoittaa asukkaita mahdollisesta tulipalosta, antaen heille arvokasta aikaa poistua turvallisesti. Siksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia palovaroittimen toimintakunnon säännöllisestä tarkistamisesta ja paristojen vaihdosta.

Tulipalot aiheuttavat paitsi inhimillistä kärsimystä myös suuria taloudellisia tappioita. Usein tulipalot jättävät jälkeensä tuhoutuneita rakennuksia, menetettyjä omaisuuseriä ja monia muita hankalasti korvattavia vahinkoja. Tämän vuoksi on yhteinen vastuumme pitää huolta turvallisuudesta ja tehdä kaikkemme tulipalojen ennaltaehkäisemiseksi. 

Tuli on pyrittävä tukahduttamaan mahdollisimman pian sen syttymisen jälkeen, minkä vuoksi alkusammutustaito on erittäin kriittistä osata. Onnistunut alkusammutus voi estää suurten vahinkojen aiheutumisen omaisuudelle ja ihmisille. Hyvin valittujen alkusammuttimien ja määrätietoisen toiminnan avulla voi selvitä pienin vaurioin ja vain säikähdyksellä uhkaavasta tulipalosta.

Puhelimeen kannattaa myös ladata ilmainen 112-sovellus, jonka avulla apua on helppo hälyttää. 

Jos tuli kuitenkin pääsee irti, on tärkeää osata toimia oikein ja nopeasti. Opetathan myös lapset toimimaan oikein vaaratilanteessa.

Jos oma asuntosi palaa

  • poistu ulos mahdollisimman nopeasti
  • auta muitakin poistumaan
  • sulje ovet perässäsi
  • voit yrittää sammuttaa tulen sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella, jos se on turvallista
  • tarvittaessa konttaa tai ryömi, sillä lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten
  • poistuessasi käytä rappuja, hissin käyttö tulipalon aikana on kielletty
  • soita hätänumeroon 112, kun olet päässyt turvalliseen paikkaan
  • opasta palokunta paikalle

Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa

  • pysy asunnossasi ja pidä ovi kiinni, älä koskaan mene savuiseen rappukäytävään
  • soita hätänumeroon 112
  • tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä
  • odota palokuntaa parvekkeella tai avoimen ikkunan luona
  • herätä palokunnan huomio huutamalla tai heiluttamalla käsiäsi

Kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa, joka estää palon ja haitallisten savukaasujen leviämisen asunnosta tai rappukäytävästä toiseen asuntoon. Siksi turvallisinta on pysyä omassa asunnossasi, jos muualla talossa palaa.

Paloturvallisuusviikon viimeisenä päivänä 1.12 vietetään myös Palovaroitinpäivää.  Tavoitteena on rohkaista ihmisiä keskustelemaan aiheesta ja ottamaan vastuuta omasta paloturvallisuudestaan. Tietoisuuden levittäminen tulipalojen vaaroista ja oikeista toimintatavoista onkin tärkeää, jotta voimme yhdessä vähentää tulipalojen aiheuttamia vahinkoja ja tragedioita.

Hyödyllisiä linkkejä:

pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/hatatilanne/alkusammutus

paloturvallisuusviikko.fi