Asukastoiminta ja vaikuttaminen asumisoikeus- ja vuokrakohteissa
Mitä asukastoimikunta tekee?
Asukastoimikunta pyrkii parantamaan asumismukavuutta ja viihtyisyyttä muun muassa asukkaiden yhteisen toiminnan kautta. Asukastoimikunta voi myös tehdä kiinteistömanagerille kehitysehdotuksia kiinteistöön ja asumiseen liittyen. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja asukkaiden aktiivisuuteen.
Kaikissa taloissa asukastoimikuntaa ei ole. Silloin talossa voi olla yksi luottamushenkilö, joka toimii yhteyshenkilönä asumisoikeusyhteisön suuntaan.
Asukastoimikunta asumisoikeuskohteissa
Aso-kohteissa asukastoimintaa on kolmella tasolla. Yksittäisessä kohteessa asukaskokous voi valita asukastoimikunnan, joka käsittelee kyseisen kohteen asioita. TA-Asumisoikeus Oy:llä on lisäksi yhteistyöelin, joka koostuu asumisoikeustalojen asukastoimikuntien puheenjohtajista ja yhteyshenkilöistä ja käsittelee valtakunnallisia asioita. TA-Asumisoikeus Oy:n hallituksessa on myös kaksi asukkaiden edustajaa.
Asukastoimikuntien pääasiallinen tavoite on parantaa asumismukavuutta ja viihtyisyyttä järjestämällä asukkaille yhteisiä tapahtumia – kuten talkoita, asukasiltoja tai muuta yhteistä toimintaa. Asukastoimikunta voi myös tehdä kiinteistömanagerille kiinteistöön ja asumiseen liittyviä kehitysehdotuksia.
Asukastoimikunnat valitaan asumisoikeuskohteissa kerran vuodessa järjestettävissä asukaskokouksissa. Toimintaan pääsee mukaan osallistumalla kiinteistömanagerin tai asukastoimikunnan kutsumaan asukaskokoukseen ja ilmaisemalla siellä kiinnostuksensa. Uudiskohteissa asukastoimikunta järjestäytyy yleensä vuoden sisällä talon valmistumisesta. Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia kokouksessa ovat täysi-ikäiset asumisoikeuden haltijat. Asumisoikeustalossa asuvilla vuokralaisilla on oikeus osallistua asukashallinnon kokouksiin, mutta ei äänioikeutta eikä vaalikelpoisuutta. Samaan toimielimeen ei saa valita useampia kuin yhden henkilön kustakin huoneistosta.
Kaikissa taloissa asukastoimikuntaa ei ole lainkaan; tällöin talossa voi olla luottamushenkilö, joka toimii yhteyshenkilönä asumisoikeusyhteisön suuntaan. Asumisoikeusyhteisön edustajana kiinteistömanageri on puolestaan asukastoimikunnan tai luottamushenkilön keskustelukumppani. Oman talosi asukastoimikunnan yhteyshenkilöt tai tiedon luottamushenkilöstä löydät asukaskokouksen pöytäkirjasta. Usein tieto yhteyshenkilöistä löytyy myös talon ilmoitustaululta. Kysy tarvittaessa asiasta kiinteistömanagerilta.
TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin
TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin valvoo asumisoikeuskohteiden tasapuolista kohtelua ja elinkaaritalouteen perustuvaa hoitoa. Yhteistyöelimen edustajat tulevat neljältä alueelta:
- Etelä-Suomesta (13 edustajaa)
- Sisä-Suomesta (8 edustajaa)
- Varsinais-Suomesta (2 edustajaa)
- Pohjois-Suomesta (2 edustajaa)
Edustajia on eniten Etelä-Suomesta, sillä TA:lla on myös eniten asumisoikeuskohteita tällä alueella.
Yhteistyöelimen edustajien toimikausi on kaksivuotinen. Ensimmäisen kerran yhteistyöelin muodostettiin kesällä 2022. Seuraavan kerran asukastoimikuntien puheenjohtajat ja yhteyshenkilöt asettuivat ehdolle yhteistyöelimen edustajiksi keväällä 2024.
Äänioikeus yhteistyöelimen vaaleissa on kaikilla asukastoimikuntien puheenjohtajilla ja yhteyshenkilöillä. Yhteistyöelimeen valittiin kolmessa vaalipiirissä kaikki ehdolle asettuneet suoraan, koska ehdolle asettuneita oli joko yhtä paljon tai vähemmän kuin yhteistyöelimen edustajien paikkoja oli tarjolla. Vain yhdessä vaalipiirissä eli Varsinais-Suomessa järjestettiin vaalit ehdolle asettuneiden kesken. Uuden yhteistyöelimen toimikausi alkaa syksyllä 2024.
TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelimeen saat yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen yhteistyoelin@ta.fi.
TA-Asumisoikeus Oy:n hallituksessa asukasedustajia ovat Esa Fagerlund ja Paula Winberg
Esa Fagerlund (s. 1948) on tehnyt pitkän työuran kiinteistöalalla. Hän on toiminut mm. aluejohtajana ja projektipäällikkönä VVO:ssa sekä toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä S-Asunnot Oy:ssä ja Senioriasumisoikeus Oy:ssä. Lisäksi hän on työuran jälkeen toiminut ja toimii edelleen aktiivisesti ikääntyneiden asumisen puolestapuhujana. Koulutukseltaan hän on hallintonotaari.
Paula Winberg (s. 1968) työskentelee Yleisradiolla esimiestehtävissä tuotantoteknologian päällikkönä ja hänellä on yli 20 vuoden työkokemus ICT- ja tuotantotekniikasta. Koulutukseltaan hän on datanomi ja tradenomi (AMK).
Vuosittaisissa asukaskokouksissa asumisoikeusasukkailla on oikeus nimetä ehdokkaita TA-Asumisoikeus Oy:n hallitukseen. Asukasjäseniä on hallituksessa tällä hetkellä viidestä jäsenestä kaksi. Heidät on valittu tehtäviinsä kevään 2021 yhtiökokouksessa. Hallituksen jäsenten toimikausi on toistaiseksi voimassa oleva. Käytännössä asumisoikeusasukkaiden nimeämien ehdokkaiden joukosta ei kuitenkaan nimetä uusia henkilöitä hallitukseen, mikäli hallituksessa ei ole asukasedustajien paikkoja vapaana.
Hallitustehtävän menestyksellinen hoitaminen vaatii yritystoiminnan tai sen osa-alueiden tuntemusta sekä yleistä tietämystä kiinteistötoimialasta, rahoituksesta ja/tai yritystaloudesta. Hallituksen tehtävien ja tehokkaan toiminnan kannalta on tärkeää, että hallitus koostuu jäsenistä, joilla on monipuolinen, toisiaan täydentävä kokemus ja osaaminen.
Asukastoiminta yleishyödyllisissä vuokrakohteissa
Yleishyödyllisissä vuokrakohteissa eli valtion tukemissa pitkän korkotuen vuokra-asunnoissa asukastoimintaa on kahdella tasolla. Asukaskokous voi valita asukastoimikunnan, minkä lisäksi asukaskokouksilla on oikeus nimetä ehdokkaita asukkaiden edustajiksi vuokrataloyhteisön hallitukseen.
Asukastoimikuntien pääasiallinen tavoite on parantaa asumismukavuutta ja viihtyisyyttä järjestämällä asukkaille yhteisiä tapahtumia kuten talkoita, asukasiltoja tai muuta yhteistä toimintaa. Asukastoimikunta voi tehdä kiinteistömanagerille kiinteistöön ja asumiseen liittyviä kehitysehdotuksia. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja asukkaiden aktiivisuuteen. Asukastoimikunnat valitaan vuokrakohteissa kerran vuodessa järjestettävissä asukaskokouksissa. Toimintaan pääsee mukaan osallistumalla kiinteistömanagerin tai asukastoimikunnan kutsumaan asukaskokoukseen ja ilmaisemalla siellä kiinnostuksensa. Uudiskohteissa asukastoimikunta järjestäytyy yleensä vuoden sisällä talon valmistumisesta.
Kaikissa taloissa asukastoimikuntaa ei ole lainkaan. Silloin talossa voi olla yksi luottamushenkilö, joka toimii yhteyshenkilönä asumisoikeusyhteisön suuntaan. Vuokrataloyhteisön edustajana kiinteistömanageri on puolestaan asukastoimikunnan tai luottamushenkilön keskustelukumppani. Oman talosi asukastoimikunnan yhteyshenkilöt tai tiedon luottamushenkilöstä löydät asukaskokouksen pöytäkirjasta. Usein tieto yhteyshenkilöistä löytyy myös talon ilmoitustaululta. Kysy tarvittaessa asiasta kiinteistömanagerilta. Tullakseen valituksi asukastoimikuntaan tai luottamushenkilöksi henkilön täytyy olla asukkaana kyseisessä vuokrakohteessa.
Yleishyödyllisten vuokratalojen asukaskokouksissa äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia ovat kaikki vakinaiset täysi-ikäiset asukkaat sekä 15 vuotta täyttäneet asukkaat, jos he ovat tehneet vuokrasopimuksen. Äänioikeutettuja ovat myös talossa vuokrataloyhteisön liike- tai toimistotilojen vuokralaiset siten, että heillä on kullakin liikehuoneistoa tai toimistotiloja kohden yksi ääni.
Asukkailla on oikeus nimetä ehdokkaita asunto-osakeyhtiön tai sellaisen kiinteistöosakeyhtiön, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa vuokrataloa, hallitukseen tai muun vuokrataloyhteisön vastaavaan toimielimeen. Asukasedustajia tulee olla hallituksessa vähintään yksi, jos jäseniä valitaan enintään neljä, tai vähintään kaksi, jos jäseniä valitaan viisi tai enemmän. Asukasedustajan ei tarvitse olla asukastoimikunnan jäsen. Tullakseen valituksi hallituksen jäseneksi henkilön täytyy kuitenkin olla asukkaana joko siinä asunto-osakeyhtiössä tai siinä kiinteistöyhtiössä, josta on kyse.
Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.
Sivu päivitetty viimeksi: 19.6.2024