Sivustomme käyttää evästeitä, jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän. Lue lisää tietoa aiheesta
Asumisoikeusasunnot

Haluatko asunnon, jossa yhdistyvät omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet? Asumisoikeusasunto on yhtä huoleton kuin vuokra-asunto ja turvallinen kuin omistusasunto. Asumisoikeus tarjoaa sinulle hyvän vaihtoehdon. Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto ilman suurta henkilökohtaista lainataakkaa.

1.    Saat asua kodissasi niin kauan kuin haluat

Maksamalla 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna saat kodin, jota voit hallita omistusasunnon tapaan. Voit asua asumisoikeuskodissasi niin kauan kuin haluat, sillä asumisoikeusasunto pysyy aina asumisoikeusasuntona. Asumisoikeusasuntoon on mahdollista tehdä kohtuullisia muutostöitä ja rakenteilla olevissa kohteissa sinulla on usein mahdollisuus vaikuttaa asuntosi pintamateriaaleihin.

2.    Asunnon vastike on yleistä vuokratasoa alhaisempi

Maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on alueen yleistä vuokratasoa alhaisempi.

3.    Taloudellisesti turvallinen vaihtoehto; et tarvitse suurta pankkilainaa

Maksat vain 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi ja lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Asumisoikeusmaksusta ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa.

4.    Rakennuskustannusindeksin nousun myötä asumisoikeusmaksulle saa tuottoa

Jos haluat luopua asumisoikeusasunnostasi, saat alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna viimeistään 3 kuukauden kuluttua luopumisilmoituksesta.

5.    Sinulla ei ole jälleenmyyntiriskiä

Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä, me hoidamme sen puolestasi. Saat asumisoikeusmaksun takaisin kolmen kuukauden irtisanomisajan jälkeen, vaikka emme olisikaan löytäneet uutta asukasta.

6.    Tulot eivät vaikuta asunnon saamiseen

Tulot eivät ole esteenä asumisoikeusasunnon saamiselle. Varallisuusrajat ovat olemassa, mutta ne koskevat vain alle 55-vuotiaita. Asunnon kokoa ei ole rajoitettu, joten voit kerralla hankkia sopivankokoisen kodin. Voit saada asumisoikeusasunnon, mikäli olet täyttänyt 18 vuotta, eikä omistuksessasi ole haettavan asumisoikeusasunnon hakualueella omistusasuntoa, joka kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa. Sinulla ei myöskään saa olla niin paljon varallisuutta, että voisit hankkia tarvettasi vastaavan omistusasunnon.

7.    Voit tilapäisesti vuokrata asunnon eteenpäin

Mikäli joudut tilapäisesti muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn, opiskelun tai muun perustellun syyn vuoksi, voit vuokrata asumisoikeusasuntosi maksimissaan kahdeksi
vuodeksi kerrallaan.

Näin haet asuntoa

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset järjestysnumeron, joka haetaan sen kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta, jossa haettava asunto sijaitsee. Järjestysnumeron saatuasi, tutustu asuntotarjontaamme ja jätä asumisoikeushakemus sinua kiinnostaviin kohteisiin. Tämän jälkeen tulet saamaan asuntotarjouksia hakuusi perustuen. Jos hakemaasi asuntoa ei ole sillä hetkellä vapaana tai vapautumassa, jää hakemuksesi jonoon. Tarkemmat hakuohjeet löydät täältä.

Hae asumisoikeusjärjestysnumero

 Viimeksi ilmoitetut asunnot


Espoo (34), Helsinki (44), Hollola (1), Hämeenlinna (7), Jyväskylä (50), Järvenpää (2), Kaarina (1), Kangasala (3), Kempele (1), Kerava (8), Kirkkonummi (10), Kuopio (32), Lahti (20), Lappeenranta (1), Lempäälä (3), Lieto (2), Naantali (9), Nokia (2), Oulu (23), Pirkkala (5), Porvoo (2), Raisio (12), Riihimäki (3), Siilinjärvi (2), Sipoo (23), Tampere (21), Turku (4), Tuusula (3), Vantaa (68)