Asumisoikeusasunto eli ASO-asunto on turvallinen valinta

Haluatko asunnon, jossa yhdistyvät omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet? ASO-asunto on yhtä huoleton kuin vuokra-asunto ja vakaa kuin omistusasunto. Asumisoikeusasuntoja on paljon ympäri Suomen ja niistä löytyy paljon erilaisia, hyviä vaihtoehtoja moneen elämänvaiheeseen. Valittavana on kerros-, rivi-, pari- ja erillistaloasuntoja. Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto, kummankin eduilla ja ilman suurta henkilökohtaista lainataakkaa.

Asumisoikeusasunnon edut

 • ASO-asunto on muuttovalmis koti keskeisellä sijainnilla
 • ASO-asunnon kohtuulliset asumiskustannukset säästävät enemmän rahaa elämiseen
 • et joudu ottamaan isoa asuntolainaa
 • voit asua asumisoikeusasunnossa niin kauan kuin haluat
 • ei asunnon jälleenmyyntiriskiä, et jää kahden asunnon loukkuun
 • kun haluat luopua ASO-asunnostasi, hoidamme asuntosi jälleenmyynnin
 • elämäntilanteen muuttuessa voit myös vaihtaa TA:n ASO-asunnosta toiseen
 • TA huolehtii kunnossapitoremontit puolestasi
 • TA:n huoltoyhtiöstä saat apua akuuteissa asioissa vuorokauden ympäri
 • TA vastaa piha-alueista

1. ASO-asunnossa voit asua niin kauan kuin haluat

Maksamalla 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna saat kodin, jota voit hallita omistusasunnon tapaan. Voit asua asumisoikeuskodissasi niin kauan kuin haluat, sillä asumisoikeusasunto pysyy aina asumisoikeusasuntona. Elämäntilanteiden muuttuessa voit aina vaihtaa sopivampaan ASO-asuntoon. Asumisoikeusasunnon voit myös jättää perinnöksi.

Lue lisää asunnon vaihtamisesta.

2. Asumisoikeusasunto sopii monen ikäisille ja monenlaisiin elämäntilanteisiin: ensiasunnoksi, yksin asuville, perheille, eronneille, uusperheille. Voit hakea ASO-asuntoa, kun asumisoikeusasunnon hankintakriteerit täyttyvät.

TA:n asumisoikeusasuntoa voit hakea:

 • Kun olet täyttänyt 18 vuotta.
 • Sinulla ei ole varaa hankkia tarpeitasi vastaavaa omistusasuntoa samalta alueelta. Omaisuuttasi ei kuitenkaan huomioida, kun olet yli 55-vuotias tai kun vaihdat asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon.
 • Sinulla on asumisoikeusjärjestysnumero.

Katso asumisoikeusjärjestysnumeron hakuohjeet. TA:n asumisoikeusasuntojen hakuohje

3. Asumisoikeusasunnosta voi tehdä itsensä näköisen

Asumisoikeusasuntoon on mahdollista tehdä kohtuullisia muutostöitä ja rakenteilla olevissa kohteissa sinulla on usein mahdollisuus vaikuttaa asuntosi pintamateriaaleihin.
Tutustu muutostyöohjeistukseemme

4. Asumisoikeusasunnon vastike on yleistä vuokratasoa alhaisempi

Maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on alueen yleistä vuokratasoa alhaisempi. Vuonna 2022 TA:n asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet olivat muita toimijoita edullisemmat Espoossa, Vantaalla ja Turussa. Ne olivat myös edullisimmasta päästä Jyväskylässä ja Kuopiossa.
ARA:n asuntomarkkinakatsaus 2/2022.

Asumiseen on myös mahdollista saada Kelan asumistukea.

5. ASO on taloudellisesti turvallinen vaihtoehto; et tarvitse suurta pankkilainaa

Maksat vain 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi ja lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Asumisoikeusmaksusta ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa.

6. Rakennuskustannusindeksin nousun myötä asumisoikeusmaksulle saa tuottoa

Jos haluat luopua ASO-asunnostasi, saat alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna viimeistään 3 kuukauden kuluttua.

7. Ei asunnon jälleenmyyntiriskiä

Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä, me hoidamme sen puolestasi. Saat asumisoikeusmaksun takaisin kolmen kuukauden irtisanomisajan jälkeen, vaikka emme olisikaan löytäneet uutta asukasta.

Halutessasi voit myös vaihtaa ASO-asuntosi toiseen, joka vastaa paremmin muuttuneita asumistarpeitasi. Voit vaihtaa TA:n asumisoikeusasunnon asunnonvaihtopörssissä, jossa asumisoikeusasukkaat voivat sopia asunnonvaihdosta keskenään.

Asunnonvaihtopörssi

8. Tulot eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saamiseen

Tulot eivät ole esteenä asumisoikeusasunnon saamiselle. Varallisuusrajat ovat olemassa, mutta ne koskevat vain alle 55-vuotiaita. Asunnon kokoa ei ole rajoitettu, joten voit kerralla hankkia sopivankokoisen kodin.

9. Voit tilapäisesti vuokrata asumisoikeusasunnon eteenpäin

Mikäli joudut tilapäisesti muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn, opiskelun tai muun perustellun syyn vuoksi, voit vuokrata asumisoikeusasuntosi maksimissaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

10. Asumisoikeusasunto on muuttovalmis koti keskeisellä sijainnilla

Asumisoikeusasunto on loistava vaihtoehto silloin, kun haluat asua laadukkaasti, hyvällä sijainnilla, palveluiden ja hyvien liikenneyhteyksien läheisyydessä, mutta maksaa asunnostasi kohtuullisesti. Vuosittain valmistuu noin 1 000 uutta TA:n asumisoikeusasuntoa.

Näin haet asumisoikeus­asuntoa

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset järjestysnumeron, joka haetaan sen kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta, jossa haettava asunto sijaitsee. Järjestysnumeron saatuasi, tutustu asuntotarjontaamme ja jätä asumisoikeushakemus sinua kiinnostaviin kohteisiin. Tämän jälkeen tulet saamaan asuntotarjouksia hakuusi perustuen. Jos hakemaasi asuntoa ei ole sillä hetkellä vapaana tai vapautumassa, jää hakemuksesi jonoon.

Katso tarkemmat hakuohjeet

Hae asumisoikeusjärjestysnumero

 

Katso TA:n kaikki asumisoikeusasunnotViimeksi ilmoitetut asunnot


Espoo (99), Helsinki (50), Hämeenlinna (1), Jyväskylä (71), Järvenpää (2), Kaarina (5), Kangasala (17), Kempele (1), Kerava (18), Kirkkonummi (10), Kuopio (7), Lahti (41), Lappeenranta (3), Laukaa (1), Lempäälä (2), Lieto (15), Lohja (1), Naantali (2), Nokia (1), Nurmijärvi (2), Oulu (13), Pirkkala (3), Porvoo (1), Raisio (16), Riihimäki (1), Rovaniemi (2), Salo (1), Siilinjärvi (5), Sipoo (4), Tampere (14), Turku (12), Tuusula (6), Vantaa (70)