Asumisoikeusasunto – unelmiesi koti ilman isoa asuntolainaa

Asumisoikeusasunto, eli ASO-asunto, toteuttaa haaveesi unelmakodista silloinkin, kun et voi tai halua ostaa omistusasuntoa isolla asuntolainalla. Maksamalla enintään 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna, saat elinikäisen asumisoikeuden kotiin, jota voit hallita omistusasunnon tapaan. ASO-asunnossa yhdistyy vuokra- ja omistusasunnon parhaat puolet.

Asuessasi asumisoikeusasunnossa, maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on yleensä alueen vuokratasoa edullisempi. Voit myös luopua asunnosta milloin tahansa. Saat asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna luovutusajan päätyttyä.


Näin haet asumisoikeusasuntoa:

 1. Hae asumisoikeusasunnon hakemiseen oikeuttava järjestysnumero
 2. Lisää asumisoikeushakemukselle alueet, joilta haet ASO-asuntoa ja tarkenna toiveesi asunnosta
 3. Lähetä hakemus ja jää odottamaan asuntotarjousta

Hae asumisoikeuden järjestysnumero ARAn palvelusta

Asumisoikeusasunnon hakuohjeet


Miksi kannattaa hankkia asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunnossa on monia hyviä puolia, jotka tekevät asumisestasi edullisempaa, turvallisempaa ja helpompaa. ASO-asunto tarjoaa sinulle myös mahdollisuuden saada lisää tilaa elämiseen.


Asumisoikeusasunnon edut:


ASO-asunnossa asut edullisemmin

Maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on yleensä alueen vuokratasoa edullisempi.


Et tarvitse isoa asuntolainaa

Maksat asumisoikeusmaksua enintään 15 % asunnon hankintahinnasta, eli noin 18 000–70 000 € asunnosta riippuen.


Saat maksamasi ASO-maksun takaisin

Luopuessasi asunnosta, saat maksamasi asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna kolmen kuukauden luovutusajan kuluttua.


Et joudu kahden asunnon loukkuun

Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä, me hoidamme sen puolestasi. Voit huoletta muuttaa ASO-asuntoon, vaikka etsisit samaan aikaan myös omistusasuntoa.


Sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa

ASO-asunnosta et joudu maksamaan varainsiirtoveroa. Et myöskään menetä ensiasunnon ostajan etuja asuessasi asumisoikeusasunnossa.


Asut niin kauan kuin haluat

Saat asuntoon elinikäisen asumisoikeuden, mutta voit myös luopua asunnosta milloin tahansa.


Saat omannäköisesi kodin

Voit hakea minkä kokoista tai näköistä asuntoa tahansa. Voit myös tehdä asuntoon kohtuullisia muutostöitä.


Asut ilman remonttihuolia

Huolehdimme asunnon kunnossapitoremonteista ja yhteisten piha-alueiden hoidosta.


Voit saada myös Kelan asumistukea

ASO-asuntoon voit hakea tarvittaessa Kelan asumistukea vastaavasti kuin vuokra-asuntoonkin.


ASO-asunto joustaa tarpeidesi mukaan

Perustellulla syyllä voit vuokrata asuntosi maksimissaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Voit myös luovuttaa asunnon puolisolle, luovutushetkellä vakinaisesti asunnossa asuvalla perheenjäsenelle tai suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselle. Voit myös jättää asunnon perinnöksi.


Kenelle asumisoikeusasunto sopii?

Asumisoikeusasunto on loistava ratkaisu erityisesti silloin, kun etsit kohtuuhintaista asuntoa, etkä halua sitoutua omistusasuntoon tai ottaa isoa asuntolainaa. ASO-asunto sopii erityisen hyvin elämän eri käännekohtiin. Tällaisia elämäntilanteita voivat olla esimerkiksi opiskeluiden aloittaminen, varusmiespalvelun suorittaminen, avioero, perheenlisäys, lasten poismuutto, työttömyys tai ikääntyminen.

 

Kuka voi saada asumisoikeusasunnon?

Voit hakea asumisoikeusasuntoa, mikäli olet täysi-ikäinen Suomen kansalainen ja sinulla on asumisoikeusasunnon tarve.

Asumisoikeusasunnontarvetta ei ole, jos sinulla tai täysi-ikäisellä perheenjäsenelläsi on hakualueella hakuasi vastaava omistusasunto tai niin paljon varallisuutta, että voitte rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakua vastaavan asunnon käyvästä hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasunnon hakua vastaavaksi.

Hakurajoitukset eivät kuitenkaan koske sinua, mikäli olet yli 55-vuotias hakija. Tulosi eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saantiin, riippumatta siitä, oletko alle vai yli 55-vuotias.

Yksi olennainen edellytys asumisoikeusasunnon hakemiseen on asumisoikeuden järjestysnumero. Voit saada asunnon vain, jos sinulla on siihen oikeuttava järjestysnumero.

 

Miten asumisoikeuden järjestysnumeroa voi hakea?

Järjestysnumeron saat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn valtakunnallisesta järjestysnumeropalvelusta. ARAsta haetulla järjestysnumerolla voit hakea minkä tahansa paikkakunnan asumisoikeusasuntoon. Järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta, ja sinulla voi olla vain yksi numero kerrallaan. Vanhat kuntakohtaiset järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti, jonka jälkeen niitä ei voi enää käyttää. Asumisoikeuden järjestysnumeron hakeminen ei sido sinua mihinkään, mutta tarvitset numeroa hakiessasi asumisoikeusasuntoa.

Lue tarkemmin järjestysnumeron hakemisesta ja voimassaoloajoista.

 

Miksi kannattaa hakea ASO-asuntoa juuri meiltä?

Voit valita yli 15 500 asunnon joukosta. Olemme toiseksi suurin asumisoikeusasuntojen tarjoaja Suomessa. Voit valita yli 15 500 asuntomme joukosta juuri sinun tarpeisiisi sopivan kerros-, rivi-, pari- tai erillistaloasunnon. Löydät asuntojamme jopa 38 paikkakunnalta.

Meillä maksat vähemmän. Vuonna 2022 ARAn asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasuntojemme käyttövastikkeet olivat muita toimijoita edullisemmat Espoossa, Vantaalla ja Turussa. Ne olivat myös edullisimmasta päästä Jyväskylässä ja Kuopiossa. Asuntojemme keski-ikä on noin 12 vuotta, joten meillä asut viihtyisästi ja nykyaikaisesti. ARAn asuntomarkkinakatsaus 2/2022

Voit muuttaa lemmikkieläintesi kanssa. Lemmikkieläimet ovat tärkeitä perheenjäseniä ja sen vuoksi toivotamme sinut tervetulleeksi asumaan ASO-asuntoihimme lemmikkiesi kanssa.

Meillä voit remontoida. ASO-asunnot ovat muuttovalmiita, mutta voit tehdä asunnosta omannäköisesi kodin. Voit tehdä kohtuullisia muutostöitä ja saada jopa materiaalipaketin täysin veloituksetta. Espoon päätoimipisteemme yhteydessä on kattava TA-Showroom, jossa pääset tutustumaan erilaisiin kotisi remontointimahdollisuuksiin ja materiaalivaihtoehtoihin. Tutustu muutostyöohjeisiin ja TA-Showroomiin.

Palvelemme sinua mielellämme. Meillä saat henkilökohtaista palvelua myyntineuvottelijoiltamme useilla eri paikkakunnilla. Autamme sinua löytämään toiveitasi vastaavan asumisoikeusasunnon. Kysy lisää myyntineuvottelijoiltamme tai asiakaspalvelustamme.

 

Asumisoikeusasunnon hakuprosessi

 1. Hae asumisoikeuden järjestysnumero, katso täältä asumisoikeuden järjestysnumeron hakuohjeet.
 2. Lisää asumisoikeushakemukselle hakualueet, joista haet asuntoa. Voit lisätä hakemuksen toivelistalle myös kohteita katuosoitteen perusteella.
 3. Voit hakea asuntoa myös kohteista, joissa ei tällä hetkellä ole vapaata. Sinulle tarjotaan järjestysnumerosi perusteella toiveitasi vastaavaa asuntoa, kun asuntoja vapautuu.
 4. Lähetä hakemus ja jää odottamaan asuntotarjousta, lähetämme tarjoukset pienimmillä järjestysnumeroilla asuntoa hakeneille hakijoille.
 5. Hyväksy tai hylkää lähettämämme asunnon tarjous. Pääset tutustumaan asuntoon tarjouksen voimassaoloaikana.
 6. Mikäli sinulla on pienin järjestysnumero ja hyväksyt asuntotarjouksen asuntoon tutustumisen ja esittelyn jälkeen, varaamme asunnon sinulle ja pyydämme toimittamaan tarvittavat asiakirjat, joiden perusteella tehdään asukashyväksyntäpäätös.
 7. Hyväksynnän jälkeen, sovimme kanssasi asumisoikeussopimuksen allekirjoitusajankohdan. Sopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti tai TA:n toimistolla.

Tutustu tarkemmin asumisoikeusasunnon hakuprosessiin.

Uudiskohteiden hakuprosessi poikkeaa hieman muiden asumisoikeusasuntojen hausta. Katso uudiskohteen asumisoikeusasunnon hakuprosessi.

 

Miten ASO-asuntoa voi vaihtaa toiseen?

Sinulla on muutama vaihtoehto, miten voit vaihtaa ASO-asunnosta toiseen.

 1. Voit hakea mitä tahansa uutta asumisoikeusasuntoa käyttämättömällä järjestysnumerolla, mistä tahansa Suomesta. Voit hakea niin vapaisiin ja vapautuviin kuin varattuihinkin asumisoikeuskohteisiimme.
 2. Mikäli tällä hetkellä asumassasi kohteesta on vapautumassa ASO-asunto, voit hakea sitä ilman järjestysnumeroa. Haku tapahtuu muilta osin vastaavasti kuin muitakin ASO-asuntoja hakiessa. Samassa talossa asuvana olet etusijalla asukasvalinnassa.
 3. Asunnonvaihtopörssissä voit vaihtaa ASO-asuntoa päittäin toisen asumisoikeusasukkaan kanssa, myös yli yhtiörajojen. Et tarvitse järjestysnumeroa, jos vaihdat asuntoa päittäin toisen asumisoikeusasukkaan kanssa.

 

Näin vaihdat asumisoikeusasuntoa

Katso ASO-asunnon vaihtopörssin ohjeet.

 

Usein kysytyt kysymykset ASO-asunnoista

 

Mitä asumisoikeusasunto tarkoittaa?

Asumisoikeus on asumismuoto, jossa asukas omistaa asumisoikeuden rakennuttajayhtiön omistamaan asuntoon. Asumisoikeuden saa maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on enintään 15 % asunnon hankintahinnasta.

Asumisoikeusmaksun saa takaisin kolmen kuukauden kuluessa asunnon luovutuksesta. Asunnosta maksetaan kuukausittain käyttövastiketta, joka on yleensä alueen vuokratasoa alhaisempi. Asuntoa ei voi ostaa omaksi, mutta siinä voi asua niin kauan kuin haluaa.

 

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasuntoa voi hakea täysi-ikäinen Suomen kansalainen, jolla ei ole varallisuutta hankkia tarpeitaan vastaavaa omistusasuntoa vastaavalta alueelta. Mikäli hakijalla on niin paljon varallisuutta, että hän pystyy rahoittamaan vähintään 50 prosenttia hakemansa asumisoikeusasunnon tai sitä vastaavan asunnon vapaasta markkina-arvosta, asumisoikeusasuntoa ei tällöin ole mahdollista saada. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita hakijoita. Tulot eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saantiin.

 

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan asumisoikeuden järjestysnumero. Hakiessasi asuntoa meiltä, voit tutustua ensin asuntovaihtoehtoihin nettisivuillamme. Voit hakea asuntoa eri asuinalueilta ja lisätä hakemuksellesi tarkempia hakukriteerejä asunnosta ja toiveita asunnon tarkasta sijainnista. Otathan huomioon, että tarjoamme vain hakukriteerejäsi vastaavia asuntoja. Hakemukselle kannattaa lisätä useampia vaihtoehtoja, jotta lisäät mahdollisuuksiasi saada asuntotarjouksia. Jotkut nettisivuillamme näkyvistä vapaista asunnoista saattavat olla tarjottuna jo aikaisemmin hakemuksensa jättäneille hakijoille. Voit lisätä hakemukselle myös sellaisia kohteita, joissa ei ole juuri nyt vapaana asuntoja.

Tarjoamme järjestysnumerosi perusteella asuntoa, kun hakukriteerejäsi vastaava asunto on vapautumassa. Mikäli asuntoon on erityisen paljon hakijoita, emme lähetä tarjouksia kaikille. Lähetämme tarjouksen heille, joilla on pienimmät järjestysnumerot. Asumisoikeusasunnon saa kyseisen asunnon hyväksynyt tarjouskierroksella oleva hakija, jolla on pienin järjestysnumero.

 

Kuinka nopeasti asumisoikeusasunnon voi saada?

Voit saada asumisoikeusasunnon parhaimmillaan muutamassa päivässä. Jos sinulla on järjestysnumero valmiina ja sopiva asunto on vapaana, voit päästä muuttamaan jopa samalla viikolla. Kiireellisessä asunnon tarpeessa sinun kannattaa soittaa suoraan myyntineuvottelijalle. Myyntineuvottelija pystyy katsomaan, mitä asuntoa sinulle voidaan tarjota nopealla aikataululla. Asuntoa voi päästä katsomaan jopa heti samana arkipäivänä.

 

Miten asumisoikeuden järjestysnumeroa haetaan?

Järjestysnumero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn valtakunnallisesta järjestysnumeropalvelusta. ARAsta haetulla järjestysnumerolla voit hakea minkä tahansa paikkakunnan asumisoikeusasuntoon. Uusi numero on voimassa kaksi vuotta, ja sinulla voi olla vain yksi numero kerrallaan. Vanhat kuntakohtaiset järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti, jonka jälkeen niitä ei voi enää käyttää.

 

Mitä tarkoittaa rakennuskustannusindeksillä tarkistettu asumisoikeusmaksu?

Asumisoikeudesta luopuessa alkuperäiselle asumisoikeusmaksulle lasketaan rakennuskustannusindeksi. Rakennuskustannusindeksi on tilastokeskuksen kerran kuukaudessa julkaisema indeksi, johon asumisoikeusmaksun hintakehitys on sidottu. Mikäli asumisoikeusasunnon luovutuspäivänä indeksi on suurempi kuin se oli asuntoa hankittaessa, saa pois muuttava asukas itselleen erotuksen indeksikorotuksena. Asumisoikeusmaksu on sidottu alkuperäisen asumisoikeusmaksun maksupäivän rakennuskustannusindeksiin. Luovutushetkellä käytetään voimassa olevaa rakennuskustannusindeksiä ja verrataan indeksiin, joka on ollut voimassa alkuperäisen asumisoikeusmaksun maksupäivänä. Kaava asumisoikeusmaksun nykyarvon laskemiseen: (asunnon alkuperäinen hinta) / (ensimmäisen maksupäivän indeksi) x (tämän päivän indeksi) = nykyinen asumisoikeusmaksu

 

Mitä tarkoittaa asumisoikeusasunnon luovutushinta?

Asumisoikeusasunnon luovutushinta sisältää alkuperäisen asumisoikeusmaksun, rakennuskustannusindeksin muutoksen sekä mahdollisten lisä- ja muutostöiden osuuden, mikäli niitä on asuntoon tehty. Luovutushinta on se hinta, jonka poismuuttava asukas saa asumisoikeusasunnosta luovuttaessa ja jonka uusi asukas asunnosta maksaa.

 

Voiko asumisoikeusasunnon jättää perinnöksi?

Kyllä, asumisoikeusasunnon voi jättää perinnöksi. Asumisoikeus kuuluu menehtyneen asumisoikeuden haltijan kuolinpesään, jota hallinnoi kuolinpesän osakkaat yhdessä tai yksi osakas, jolla on valtakirja kuolinpesän muilta osakkailta. Mikäli asumisoikeusasunnossa on asumisoikeuden haltijan kuolinhetkellä asunut vakinaisesti muita henkilöitä kuin kuolinpesän osakkaita on heillä oikeus kolmen kuukauden kuluessa saannosta tiedon saatuaan lunastaa asumisoikeus itselleen. Katso asumisoikeuslaki.

 

Voiko asumisoikeusasunnon luovuttaa läheiselle?

Asumisoikeuden voi luovuttaa puolisolle, tai sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä vakinaisesti asuu asunnossa. Asumisoikeuden voi luovuttaa myös suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselle, kuten lapselle tai vanhemmille.

 

Voiko asumisoikeusasunnosta muuttaa toiseen ASO-asuntoon?

Asumisoikeusasunnosta voi muuttaa toiseen ASO-asuntoon. Uuden asumisoikeuslain myötä ASO-asunnon vaihto on helpottunut niille asumisoikeusasunnon vaihtajille, jotka hakevat asuntoa samasta asumisoikeuskohteesta sekä asumisoikeusasukkaille, jotka vaihtavat asumisoikeusasuntoa keskenään.

Katso asumisoikeusasunnon vaihto-ohjeet.

Katso ASO-asunnon vaihtopörssin ohjeet.

 

Miten asumisoikeusasuntoa vaihdetaan toisen asukkaan kanssa?

Voit vaihtaa asumisoikeusasuntoa toisen asukkaan kanssa ASO-asunnon vaihtopörssissä. Vaihtopörssissä ilmoitat oman asuntosi tarjolle ja esität toiveet etsimästäsi asunnosta. Asunnon vaihto voi tapahtua myös yli yhtiörajojen. Katso ASO-asunnon vaihtopörssin ohjeet.

 

Voiko asumisoikeusasunnon laittaa vuokralle?

Voit luovuttaa asumisoikeusasunnon toisen käyttöön perustellulla syyllä yhtäjaksoisesti enintään kahdeksi vuodeksi. Voit luovuttaa asunnon, mikäli työn, opintojen tai muun vastaavan syyn takia oleskelet tilapäisesti toisella paikkakunnalla, tai luovuttamiseen on joku muu erityinen syy. Sinun tulee ilmoittaa hallinnan luovutuksesta kirjallisesti asumisoikeusyhteisölle ennen asunnon hallinnan luovutusta. Löydät tähän tarvittavan lomakkeen: Asumisoikeusasunnon hallinnan väliaikainen luovutus. Asuntoa ei saa käyttää majoitustoimintaan eikä luovuttaa muutoin vakinaisesta asumisesta poikkeavaan käyttöön.

 

Milloin asumisoikeusmaksun saa takaisin?

Asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle kolmen kuukauden luovutusajan päätyttyä, kun huoneiston hallinta on päättynyt. Tämä aika ei ole sidoksissa kalenterikuukauteen. Voit saada asumisoikeusmaksun takaisin myös aikaisemmin, mikäli asuntoon on muuttanut uusi asukas, ennen kuin kolme kuukautta on kulunut.

Asumisoikeusmaksun palautettava summa määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun ja rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Asumisoikeusmaksun arvossa huomioidaan myös asuntoon mahdollisesti tehtyjen lisä- ja muutostöiden hyvitys.

 

Hae asumisoikeuden järjestysnumero ARAn palvelusta

Viimeksi ilmoitetut asunnot


Espoo (99), Hattula (1), Helsinki (75), Hollola (2), Hyvinkää (1), Jyväskylä (53), Järvenpää (6), Kaarina (1), Kangasala (13), Kerava (11), Kirkkonummi (23), Kuopio (12), Lahti (25), Lappeenranta (2), Laukaa (1), Lieto (7), Lohja (5), Naantali (1), Nokia (2), Nurmijärvi (4), Oulu (3), Pirkkala (2), Porvoo (2), Raisio (11), Riihimäki (1), Rovaniemi (1), Salo (2), Siilinjärvi (3), Sipoo (3), Tampere (19), Turku (5), Tuusula (9), Vantaa (81)