Usein kysyttyä

Alla olevat järjestysnumeroon liittyvät ohjeet ovat voimassa 31.8.2023 saakka. Lue lisää asumisoikeuslain uudistuksesta.

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasuntoa haetaan järjestysnumeron perusteella. Järjestysnumero haetaan hakualueen kaupungilta tai kunnalta. Helsingin seudun kunnilla on yhteinen järjestysnumeroalue, samoin Lahdella ja Hollolalla. Kun olet saanut järjestysnumeron, tutustu kohteisiin sivuillamme ja täytä sähköinen hakemus. Lähetämme tarjoukset asunnoista hakemusten perusteella.

Mistä varmistan onko minulla jo voimassaoleva järjestysnumero?

Järjestysnumeron voimassaoloa voit tiedustella sen kaupungin- tai kunnan asuntotoimesta, mistä olet numeron hakenut.

Miten kauan järjestysnumero on voimassa?

Järjestysnumero ei vanhene, se on voimassa niin kauan kunnes vastaanotat asumisoikeusasunnon sillä numerolla.

Onko järjestysnumero kertakäyttöinen?

Järjestysnumero on kertakäyttöinen. Uusi järjestysnumero kannattaa hakea heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Mitä tarkoittaa kieltäytymismerkintä?

Jos hakijalle on tarjottu hänen hakemuksensa mukaista ja hänen asunnon tarvettaan vastaavaa asuntoa ja hän kieltäytyy kolme kertaa tällaisesta asunnosta saatuaan niihin jo kunnan hyväksynnän, kunta siirtää hakijan järjestysnumeroltaan muiden hakijoiden jälkeen. Joissain kunnissa järjestysnumeron voi menettää sen jälkeen, kun on kieltäytynyt kolmesta tarjotusta asunnosta, vaikka kunnan hyväksyntää ei vielä olisi saatu.

Voinko antaa järjestysnumeroni toiselle?

Järjestysnumero on henkilökohtainen, sitä ei voi luovuttaa toiselle. Siinä tapauksessa, jos puolisot ovat yhdessä hakeneet järjestysnumeron, voi toinen puoliso luovuttaa järjestysnumeron toiselle kirjallisella suostumuksella.

Onko haettavan asunnon koko rajoitettu?

Ei ole. Voit huomioida hyvissä ajoin esimerkiksi perhekoon kasvun tai muun asumistarpeen muutoksen.

Milloin asuntoja vapautuu? Mitä asuntoja voi hakea?

Kaikki vapaat ja vapautumassa olevat asunnot löytyvät asuntohaulla nettisivuiltamme. Kaikkiin asuntoihimme on koko ajan ns. jatkuva haku, eli niihin voi jättää hakemuksia jonoon. Tästä syystä on tärkeää jättää hakemus kiinnostavasta asunnosta, vaikka se ei olisikaan juuri nyt vapaana tai vapautumassa.

Minkä hintaisia asunnot ovat?

Vapaana olevien asuntojen hinnat löytyvät nettisivuiltamme.

Miten voin laittaa hakemuksen? Miten hakemus tehdään netissä?

Hakemuksen asumisoikeusasuntoon voi laittaa sähköisesti osoitteessa https://ta.fi/asohakemus. Hakemus on mahdollista toimittaa myös paperisena tai käydä toimistollamme täyttämässä hakemus.

Miten nopeasti asunnon voi saada? Miten nopeasti otetaan yhteyttä hakemuksen jättämisen jälkeen?

Asumisoikeusasunnon saantiin vaikuttaa se, miten asuntoja vapautuu eli nykyiset asumisoikeuden haltijat irtisanovat asunnon. Sinuun otetaan yhteyttä kun hakemustasi vastaava asunto on vapautumassa, tähän voi mennä pitkäkin aika, jos olet hakenut asuntoa, joka ei ole vapaa.

Milloin asunnossa on näyttö? Voiko asuntoa käydä katsomassa ennen hakemuksen jättöä?

Pääsääntöisesti näytölle pääsee kun hakemustasi vastaava asunto on vapautumassa. Järjestämme silloin tällöin myös avoimia näyttöjä, joihin voi tulla, vaikka ei olisi vielä jättänyt hakemusta.

Onko asumisoikeusasuntoon tulorajoja?

Asumisoikeusasuntoon ei ole tulorajoja.

Onko asumisoikeusasuntoon varallisuusrajoja ja muita mahdollisia hakuehtoja?

On, varallisuusrajat koskevat alle 55–vuotiaita. Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja. Et voi saada asumisoikeusasuntoa:

  • jos olet alle 55-vuotias ja sinulla on omistusasunto asumisoikeusasunnon hakuun kohdistuvalla paikkakunnalla, ja omistusasuntosi täyttää kohtuullisen asumistason vaatimukset.
  • tai jos sinulla on varallisuutta siinä määrin, että kykenet ostamaan tarvettasi vastaavan omistusasunnon tai peruskorjaamaan asuntosi ilman valtion tukea.

Voinko saada asumisoikeusasunnon, jos omistan omistusasunnon?

Varallisuutta ei saa olla niin paljoa, että sillä arvolla voisi rahoittaa puolet haetun asumisoikeusasunnon vapaasta markkina-arvosta. Velkaisesta omistusasunnosta voi vaihtaa asumisoikeusasuntoon edellyttäen, että samalla paikkakunnalla sijaitseva omistusasunto myydään. Muulla paikkakunnalla sijaitsevaa omistusasuntoa ei ole pakko myydä, mutta varallisuusrajat eivät saa ylittyä. Poikkeuksena ovat 55 vuotta täyttäneet hakijat. Heillä ei ole varallisuusrajoja.

Kuinka paljon maksan, jotta pääsen asumisoikeusasuntoon?

Asumisoikeusasuntoon pääset maksamalla 15 % asunnon hankinta-arvosta eli asumisoikeusmaksun. Lisäksi maksetaan vakuusmaksu, joka on kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen. Asunnon varausvaiheessa peritään varausmaksu, joka huomioidaan osana asumisoikeusmaksua. Asumisoikeusasunnosta maksetaan kuukausittain käyttövastiketta sekä käyttökorvausta vedestä ja mahdollisesta autopaikasta.

Voiko asumisoikeusasuntoon saada asumistukea?

Kyllä voi. Tarkemmat ohjeet asumistuesta löydät Kelan verkkosivuilta.

Kuinka kauan asumisoikeusasunnon hakemus on voimassa?

Hakemus on voimassa yhden vuoden. Hakemuksen voi uusia ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mistä löytyy nykyinen voimassa oleva hakemus? Voiko asiakas itse muokata/päivittää hakemusta?

Asiakas itse ei tällä hetkellä vielä saa hakemusta näkyviin mistään eikä voi itse muokata hakemusta.

Myyjältä tai asiakaspalvelusta voi tiedustella hakemuksensa tilaa ja haettuja kohteita. Mikäli hakija haluaa muuttaa hakemiaan kohteita, on se mahdollista tekemällä kokonaan uusi hakemus, jolloin uusi hakemus korvaa edellisen samalla järjestysnumerolla ja samalla hakualueella olevan hakemuksen. Mikäli hakija haluaa hakemuksensa poistettavan kokonaan, tulee olla yhteydessä asiakaspalveluun.

Voiko joku muu kuin hakija itse muuttaa hakemusta?

Yleensä muutoksen tekijä on hakija itse. Mikäli kysyjä on joku muu, ohjeistetaan hakijaa itse ottamaan yhteyttä ja tekemään muutokset.

Miten toimin, jos hakemukseni ei ole enää ajankohtainen?

Täytä uusi asumisoikeushakemus. Uusi hakemus korvaa aiemmin samalla järjestysnumerolla samalle hakualueelle lähetetyn hakemuksen. Mikäli haluat poistaa hakemuksen kokonaan, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mitä jos sähköinen hakemus ei toimi?

Mikäli hakemus ei toimi, toivomme, että nettisivusta otetaan kuvakaappaus (print screen) ja kerrotaan, mitä selainta on käytetty. Näin on helpompi selvittää, mitä on tapahtunut ja korjata asia.

Käykö asumisoikeussopimus lainan vakuudeksi?

Asumisoikeussopimus käy lainan vakuudeksi. Kuittaamattomuustodistus annetaan alkuperäiselle asumisoikeusmaksulle sekä indeksikorotuksen osuudelle, kun sopimus on asumisoikeusmaksun vakuutena.

Jos kaupunki tai kunta on antanut asukashyväksynnän ehdollisena, milloin voidaan tehdä asumisoikeussopimus?

Asumisoikeussopimus voidaan tehdä vasta kun ehdot ovat täyttyneet. Siihen asti voidaan asumisoikeusasunnosta tehdä määräaikainen vuokrasopimus.

Milloin asumisoikeusmaksu erääntyy maksettavaksi? Milloin vakuus tulee maksaa?

Asumisoikeusmaksu erääntyy maksettavaksi 2 viikon kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta ja aina viimeistään ennen avainten luovutusta. Vakuusmaksu erääntyy maksettavaksi kaksi viikkoa sisään muuton jälkeen.

Miksi muuttotarkastuslomake täytetään?

Muuttotarkastuslomakkeeseen asukas kirjaa omasta mielestään asunnon kunnon muuttaessaan sisään asuntoon. Näin varmistamme, ettei uusi asukas joudu vastaamaan asunnossa muuttohetkellä jo mahdollisesti olleista vioista. Muuttotarkastuslomake ei kuitenkaan korvaa huoltotilausta huoltoyhtiölle.

Sähköinen muuttotarkastuslomake tulee täyttää kahden viikon kuluessa muutosta. Lomake löytyy täältä. Paperisen lomakkeen voi myös toimittaa toimistollemme.

Saako TA:n kautta muuttolaatikoita?

Muuttolaatikoita voi vuokrata pääkaupunkiseudulla Tapartialta, samoin nokkakärryjä. Hinnaston ja vuokrausehdot näkyvät nettisivuilta https://ta.fi/asukasinfo/kun-muutat-asuntoon/muuttolaatikot.

Miten saan TA:n laajakaistan ja mikä siinä on nopeus?

Lisätietoja TA:n laajakaistasta löytyy nettisivuiltamme.

Voinko remontoida asumisoikeusasuntoa mieleisekseni?

Asumisoikeusasunnossa voi tehdä lisä- ja muutostöitä ohjeitamme noudattaen. Muutostöihin tulee aina etukäteen pyytää kiinteistömanagerilta lupa. Osa muutostöistä voidaan hyvittää poismuuton yhteydessä, jos muutostyöstä on alle 10 vuotta aikaa ja kuitit työstä ovat tallessa. Voit tutustua lisä- ja muutostyöohjeistukseen täällä. Oman talon kiinteistömanagerin voi hakea nettisivuiltamme täältä. Muutoksia tehdessä suositellaan käytettävän neutraaleja, skandinaavisia värejä.

Voiko vastikkeen eräpäivää siirtää?

Eräpäivä on jokaisen kuun 2. päivä. Eräpäivää ei voi siirtää.

Kuinka usein vastikkeet nousevat?

Vastikkeita tarkistetaan kerran vuodessa. Mahdolliset korotukset astuvat voimaan vuoden alussa ja niistä ilmoitetaan asukkaille kirjallisesti 2 kuukautta ennen korotusten voimaan astumista.

Minkä arvoinen asumisoikeusasuntoni on?

Asumisoikeusmaksu määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun sekä rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain aina kuukauden puolivälissä. Rakennuskustannusindeksi on kaikkien saatavilla. Asiakas voi kysyä asunnon arvoa myös kohteen myyjältä.

Olen kadottanut asumisoikeussopimukseni, miten toimin?

Jos sopimus on kadonnut, ota yhteyttä kohteesi myyntineuvottelijaan. Tavoitat myyntineuvottelijamme asiakaspalvelun kautta.

Voiko asumisoikeusasunnon vuokrata eteenpäin ja kenelle?

Asumisoikeuden haltija saa luovuttaa huoneiston väliaikaisesti toisen käytettäväksi, jos hän työnsä, opintojensa tai muun vastaavan syyn takia tilapäisesti oleskelee toisella paikkakunnalla tai luovuttamiseen on muu erityinen syy. Huoneiston voi kuitenkin luovuttaa yhtäjaksoisesti enintään kahdeksi vuodeksi.

Miten toimia erotilanteessa?

Asumisoikeusasunnoissa asunnosta tehdään luovutusilmoitus, ja puoliso antaa suostumuksen (kirjallinen asiakirja), että asunto siirtyy toisen nimiin. Mikäli järjestysnumero on poismuuttajan, numero luovutetaan asuntoon jäävälle osapuolelle.

Miten irtisanon asumisoikeusasunnon?

Voit irtisanoa asumisoikeusasunnon: a) sähköisesti tai b) tulostamalla luovutusilmoituslomakkeen ja toimittamalla sen täytettynä ja allekirjoitettuna meille. Lue tarkemmat ohjeet asumisoikeusasunnon irtisanomisesta Asukasinfosta.

Mitä laitan luovutusilmoituksen vapautumispäiväksi?

Luovutusilmoitukseen laitetaan huoneiston vapautumispäiväksi päivä, jolloin uusi asukas voi vastaanottaa huoneiston. Luovutusilmoituksen jättäminen ja siinä olevat päivämäärä ovat sitovia, eikä näitä voi jälkeenpäin enää muuttaa /tarkentaa.

Milloin ja minne palautan avaimeni sopimuksen päätyttyä?

Kaikki vastaanotetut ja lisäteetetyt avaimet tulee palauttaa TA-Yhtiöiden toimistolle ilmoitettuna päivänä. Saat tarkemmat ohjeet avainten palautukseen liittyen myyntineuvottelijalta luovutusilmoituksen käsittelyn jälkeen.

Milloin asumisoikeusmaksu palautetaan?

Asumisoikeusmaksu palautetaan 3 kuukauden luovutusajan päätyttyä, kun huoneiston hallinta on päättynyt. Tämä aika ei ole sidoksissa kalenterikuukauteen. Mikäli uusi asukas muuttaa huoneistoon ennen kuin 3 kk on kulunut, myös asumisoikeusmaksun palautus aikaistuu.

Asumisoikeusmaksu määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun sekä rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain aina kuukauden puolivälissä. Asumisoikeusmaksun arvossa huomioidaan myös asuntoon mahdollisesti tehtyjen lisä- ja muutostöiden hyvitys. Myyntineuvottelija laskee asumisoikeusmaksun arvon.

Palautettava asumisoikeusmaksu on ilmoittamallanne tilillä, tileillä tai pankin selvittelytilillä, mikäli sopimus on lainan vakuutena, noin kolmen pankkipäivän kuluttua asumisoikeusmaksun palautuseräpäivästä. Palautuksen edellytyksenä on, että asumisoikeussopimus on palautettu TA:lle (sähköisesti allekirjoitettua sopimusta ei tarvitse palauttaa), huoneiston hallinta on päättynyt, huoneisto on tyhjä ja siivottu, kaikki avaimet on palautettu ja kiinteistömanageri on tarkastanut huoneiston.

Milloin vakuusmaksu palautetaan?

Vakuusmaksu palautetaan kiinteistömanagerin tarkastettua huoneiston. Mikäli maksusaatavia ei ole ja huoneisto on moitteettomassa kunnossa, palautetaan vakuusmaksu noin 2 viikon kuluttua luovutusajan ja asunnon hallinnan päätyttyä.

Paljonko indeksikorotuksen osuus kasvaa asumisaikana?

Asumisoikeusmaksu sidotaan kulloinkin voimassa olevaan rakennuskustannusindeksiin. Korotuksen euromäärä riippuu siis rakennuskustannusindeksin kehityksestä asumisaikana ja alkuperäisen asumisoikeusmaksun suuruudesta.

Miten asumisoikeusasunnon vaihtaminen onnistuu?

Asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtaminen tapahtuu uudella järjestysnumerolla normaalin haun kautta, varallisuutta ei kuitenkaan tarvitse enää selvittää. Asumisoikeusasuntoa on myös mahdollista vaihtaa toisen perheen/ruokakunnan kanssa ns. päittäin, jolloin uutta järjestysnumeroa ei tarvita.

Voiko asumisoikeusasunnon luovuttaa toiselle?

Asumisoikeusasunnon haltijaksi tulee aina se, kenellä järjestysnumero on. Asunto tulee siis ensin hankkia itselle. Uuden asumisoikeuslain (393/2021) 57.1 §:n mukaan (1.1.2022 alkaen) asumisoikeuden haltija saa luovuttaa asumisoikeuden puolisolleen, sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä vakinaisesti asuu huoneistossa, taikka suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselleen. Luovutuksen edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltija on asunut asumisoikeusasunnossa vähintään kaksi vuotta.

Kahden vuoden asumisaikavaatimusta ei sovelleta seuraavissa tapauksissa: yhteisomistussuhteen purkamisessa (64 §), asumisoikeuden osituksessa (65 §) tai asumisoikeuden haltijan kuolemantapauksessa (66 §).

Jos luovutan asumisoikeuden toiselle, tarvitseeko luovutuksen saaja järjestysnumeron?

Ei tarvitse. Luovutuksen saaja voi olla puoliso, etenevä tai takeneva sukupolvi, vakituisesti asunnossa asuva perheenjäsen, perinnön tai testamentin saaja tai kyseessä on yhteisomistuksen jako.

Voiko asumisoikeuden luovuttaa alle 18-vuotiaalle?

Kyllä voi. Talon omistajan on otettava huomioon alaikäisen edunvalvontaa ja uskottuun mieheen liittyvä lainsäädäntö.