Usein kysyttyä asumisoikeusasumisesta
Yli 30 vuotta toiminnassa olevaan asumisoikeusjärjestelmään on kaavailtu muutoksia Suomen hallituksen toimesta.
Hallituksen päätös koskee vain uusien asumisoikeusasuntojen rakentamisen rahoittamista valtion tuella. Nykyisiin asumisoikeusasuntoihin ja niissä asumiseen tällä päätöksellä ei ole vaikutusta.
Kokosimme yhteen 11 kysymystä ja vastausta, jotka liittyvät asumisoikeusjärjestelmään ja sen jatkumiseen, asukkaan asumiseen, asuntojen kunnossapitoon ja kustannuksiin.
1. Millainen on Suomen asumisoikeusjärjestelmä?
Suomen asumisoikeusjärjestelmä luotiin 1990-luvulla välimalliksi yhdistämään vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet, kuten vuokra-asumisen joustavuus ja omistusasumisen pysyvyys.
Järjestelmä on toiminut monelle askeleena siirtyä vuokra-asumisesta omistusasumiseen, ja osalle taas ASO-asunto on pysyvämpi ratkaisu sen antaman lakiin perustuvan asumisoikeuden turvan ja omaan talouteen sopivan kohtuuhintaisuuden vuoksi.
Asumisoikeusjärjestelmä tarjoaa monipuolisia asumisvaihtoehtoja asukkaille, ja samalla auttaa kuntia ja kaupunkeja luomaan alueellisesti monimuotoista asumistarjontaa. Tämä on ollut tärkeä keino ehkäistä segregaatiota eli asuinalueiden eriytymistä sosioekonomisesti eri ryhmiin, ja edistää tasapainoista asuntotuotantoa eri puolilla Suomea.
2. Kuinka paljon Suomessa on asumisoikeusasuntoja?
Vuosina 1990–2023 on rakennettu yli 56 000 asumisoikeusasuntoa, mikä vastaa noin 1,5 prosenttia koko Suomen asuntokannasta.
Viime vuosina on rakennettu 1500–2000 uutta ASO-asuntoa vuodessa, ja saman verran odotetaan rakennettavan vuositasolla 2025–2026.
3. Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa asukkaan näkökulmasta?
Asumisoikeusasuminen eli ASO-asuminen tarjoaa asukkaalle pysyvän asumisoikeuden, kun hän maksaa asumisoikeusmaksun. Tämä maksu on 15 prosenttia asunnon rakennuskustannuksista eli hankintahinnasta. Sen lisäksi asukas maksaa kuukausittain käyttövastiketta, joka on usein edullisempi kuin vastaavan vuokra-asunnon vuokra.
Asumisoikeusmaksu on turvallinen sijoitus, koska asukkaan luopuessa asunnostaan se palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
4. Mihin käyttövastikkeita käytetään?
Käyttövastikkeilla katetaan asunnon hoito- ja rahoituskulut omakustannusperiaatteen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että vastikkeiden suuruus määritellään siten, että niillä katetaan yhteisöön kuuluvien asumisoikeusasuntojen ja niihin liittyvien tilojen rahoituksen ja ylläpidon kulut, hyvän taloudenhoidon periaatteita noudattaen.
Käyttövastikkeilla voidaan myös kohtuudella varautua tuleviin perusparannuksiin ja ylläpito- ja hoitokustannuksiin sekä varautua tuleviin velvoitteisiin, kuten lainojen takaisinmaksun.
5. Mitä päätöksiä Suomen hallitus on tehnyt asumisoikeusjärjestelmään liittyen?
Suomen hallitus on päättänyt lopettaa uusien asumisoikeustalojen rakentamisen rahoittamisen valtion takaamilla korkotukilainoilla. Korkotukihakemukset uusille ASO-kohteille tuli jättää 31.12.2023 mennessä, ja näille hyväksytään lainoja vuoden 2025 loppuun saakka. Uudistuotantoa rakennetaan siten vielä vuosien 2025 ja 2026 aikana.
Lisäksi hallitus on päättänyt, että korkotukivaltuuksia myönnetään edelleen ASO-talojen peruskorjauksiin, jotta nykyisten talojen kunnossapito varmistetaan tulevaisuudessakin.
6. Tarkoittaako hallituksen päätös asumisoikeusasumisen loppumista?
Ei tarkoita. Hallituksen päätös koskee vain uusien asumisoikeusasuntojen rakentamisen rahoittamista valtion tuella.
Nykyisiin asumisoikeusasuntoihin ja niissä asumiseen tällä päätöksellä ei ole vaikutusta eli asukkaan asumisoikeuteen ei vaikuta uudistuotannon päättyminen valtion korkotuella.
7. Miksi puhutaan, että asumisoikeusjärjestelmää ollaan ajamassa alas?
ASO-järjestelmän tulevaisuuden ympärillä on käyty julkista keskustelua, sillä uusien asumisoikeusasuntojen rakentaminen valtion korkotukilainoilla päättyy. Moni on sekoittanut uudistuotannon rahoittamisen loppumisen virheellisesti koko järjestelmän loppumiseen.
Kuitenkin asumisoikeusjärjestelmä jatkuu edelleen, ja Suomessa ei ole tehty päätöstä asumisoikeusjärjestelmän lopettamisesta.
Asukkaan asumisoikeus on turvattu lainsäädännön kautta eikä uudistuotannon lakkauttaminen muuta tai uhkaa tätä.
8. Miten käy asumisoikeustalojen kunnossapidon ja kustannusten, kun uusia taloja ei enää rahoiteta valtion tuella?
Valtio jatkaa asumisoikeustalojen peruskorjausten tukemista, ja omistajayhteisöt voivat hakea lainoitusta näihin korjauksiin. Hallituksen päätökset eivät vaikuta asumiskustannuksiin lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä.
Huolehdimme jatkossakin asuntojemme kunnosta ja perusparannuksista. Yli 16 000 asumisoikeusasuntoamme on keskimäärin 13 vuoden ikäisiä, ja suurin osa niistä rakennettu viimeisen 10 vuoden aikana. Tuleviin korjaustarpeisiin on varauduttu etukäteen, eikä peruskorjauslainoja ole tarvittu, koska korjaukset on rahoitettu käyttövastikkeilla kerätyillä varoilla ja ennakkoon varautumalla.
9. Ovatko TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunnot edelleen edullisia asumiskustannuksiltaan?
Kyllä ovat. TA-Asumisoikeus Oy on tarjonnut asumisoikeusasuntoja kohtuullisin kustannuksin jo yli 30 vuoden ajan. Vuonna 2024 julkaistun ARAn asuntomarkkinatutkimuksen mukaan olemme yksi edullisimmista asumisoikeusasuntojen tarjoajista.
Tutkimuksen mukaan käyttövastikkeemme esimerkiksi pääkaupunkiseudulla olivat keskimäärin yli 25 prosenttia edullisempia kuin markkinahintaisten vuokra-asuntojen vuokrat.
10. Miksi käyttövastikkeita on jouduttu nostamaan viime vuosina?
Viime vuosina asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita on jouduttu nostamaan korkeampien kiinteistöjen ylläpito- ja korkokulujen vuoksi, mutta myös vuokralla ja omistusasunnoissa asuvien asumiskustannukset ovat nousseet samasta syystä.
TA-Asumisoikeus Oy on kuitenkin pystynyt pitämään käyttövastikkeet edelleen kohtuullisina, koska peruskorjausten kustannukset on voitu jakaa eri aikaan valmistuneiden talojen kesken. Tämä on vähentänyt lainantarvetta ja pienentänyt korjauskustannuksia.
11. Miten hallituksen päätös lopettaa uudistuotannon tukeminen voi vaikuttaa tulevaisuudessa asumiskustannuksiin?
Uusien ASO-asuntojen rakentamisen loppumisen vaikutukset tulevat näkymään vasta vuosikymmenien päästä, kun suurempi osa asumisoikeusasunnoista tarvitsee peruskorjauksia. Tähän mennessä ASO-järjestelmässä on käytetty vastikkeiden tasausjärjestelmää, jonka avulla eri ikäisten ASO-talojen kustannuksia on voitu tasata. Jos uusien ASO-talojen rakentaminen päättyy, tämä tasausjärjestelmä voi muuttua, mikä saattaa vaikuttaa pitkällä aikavälillä peruskorjauskustannuksiin ja käyttövastikkeiden tasoon.
Valtio selvittää parhaillaan työryhmässä, miten uusien ASO-asuntojen rakentamisen loppuminen vaikuttaa tulevaisuuden korjauksiin ja kustannuksiin.
Sivu päivitetty viimeksi: 15.11.2024