Kylpyhuoneen perusteellinen siivoaminen ei välttämättä aina houkuttele, mutta tuoksuva ja raikas lopputulos kyllä palkitsee. Olen myös huomannut, että vaikka muun asunnon siisteyden kanssa olisi vähän niin ja näin, vessan ja kylpyhuoneen puhtaus auttaa yleisvaikutelmassa jo paljon
Suihkun pesu
Kaakelipinnoille kertyy helposti punertavaa limaista pinnoitetta, punahometta, joka ei ole itse asiassa home ollenkaan, vaan kosteissa tiloissa viihtyvä bakteeri. Se ei ole onneksi mitenkään vaarallinen, ja siitä pääsee pesemällä helposti eroon. Itse käytän yleensä kylppäripesuainetta ja sientä tai juuriharjaa, mutta kaakeleiden oikein tehokkaaseen puhdistukseen on erinomaisena apuna myös savisaippua, jota kivisaippuaksikin kutsutaan. Purkissa tulee usein mukana karkea sieni, jolla lika lähtee hyvin. Toimii loistavasti myös hanoihin! Ilman pesuaineita rosteriset hanat saa säihkymään hinkkaamalla niitä tarmokkaasti oikein hyvällä mikrokuituliinalla.
Kalkkisaostumia ilmaantuu varsinkin kylpyhuoneisiin, joita ei siivota usein eikä kovin perusteellisesti. Paras keino saostumien ehkäisyssä on siivota säännöllisesti vuoron perään sekä happamalla (esim. etikka) että emäksisellä aineella ja muistaa kuivata pinnat. Pahoihin saostumiin voi laittaa myös etikkahauteen: froteeliina kastellaan vedellä laimennetulla etikalla ja laitetaan vaikuttamaan saostuman päälle. Lasiset pinnat kestävät hyvin voimakastakin hankausta. Hankauslevyllä saa pinttyneiden likojen ja saumojen hankaamiseen lisää tehoa, eivätkä kädet väsy. Kaakelien saumoihin tulleita hometahroja voi kokeilla poistaa kloorilla tai muulla desinfioivalla aineella. Sekoita kloori aina kylmään veteen, jotta se ei höyrysty ja teho heikkene. Anna vaikuttaa 15–30 minuuttia. Muista lopuksi hyvä tuuletus! Silikonisten saumojen värjäytymät sen sijaan ovat valitettavasti lopullisia; niitä ei saa pois muuten kuin vaihtamalla koko saumauksen.
Myös suihkuverho pitäisi muistaa pestä silloin tällöin, eritoten jos se on muuttunut niljaiseksi tai muuten nuhjuisen oloiseksi. Säännöllinen pesu pidentää sen käyttöikää. Tekstiilipohjaisen voi muuten pestä myös koneessa hienopesuohjelmalla – kätevä havainto. Pesin omani hiljattain, ja pesu teki tankeaksi kuivuneesta verhosta taas ihanan pehmeän tuntuisen.
WC-pöntön puhdistus
Likainen ja kulunut vessaharja on sekä iljettävä näky että varsinainen bakteeripesä ja pöntön puhtaanapidon kannalta siis varsin kyseenalainen. Vessaharja olisikin hyvä vaihtaa säännöllisesti, esim. kerran vuodessa. Itsekin havahduin tähän vasta luettuani aiheesta jutun netistä… Mikäli pöntön pohjaan on päässyt kertymään pahoja pinttymiä, voi niitä kokeilla puhdistaa sitruunahapolla tai muulla happamalla pesuaineella.
Lattiakaivon puhdistus
Lattiakaivon puhdistus on kotitöistä ehkä kaikkein vastenmielisin – mutta se kyllä kannattaa tehdä tarpeeksi usein, jotta irtohiusten ja muun töhkän muodostama likaklimppi ei kasva niin suureksi, että kaivo on jo osittain tukossa, jolloin myös vesivahinko on mahdollinen. Tukoksia ehkäisee hyvin lattiakaivosuodatin eli hiussieppari, joka estää niin tukkeiden joutumisen viemäriin kuin niiden toimimisen bakteerien ”siltana” viemärin ja kylpyhuoneen välillä. Erittäin suositeltava apu se on myös lemmikkitaloudessa, kun viemäriin helposti joutuu hiusten lisäksi sekä karvoja että jyrsijähäkin kuivikkeita. Joskus todella tiukasti kiinni olevan lattiaritilän saa irrotettua kätevästi jollakin metallisella työkalulla; itse käytän aina käyriä kynsisaksien kärkiä. Varo kuitenkin, ettet naarmuta kantta! Voit myös hankkia esim. pienen S-koukun ihan vain tätä tarkoitusta varten, se vasta kätevä onkin. Ja sitten vain hanskat kädessä kaivelemaan… Kun kiinteä törky on poistettu, kaivoon suihkutetaan vettä ja pesuainetta, ja harjataan se mahdollisimman tarkkaan. Hyvänä lattiakaivon pesuvälineenä toimii esim. vanha tiskiharja. Pinttyneet liat saa irtoamaan sekoittamalla puoli desilitraa ruokasoodaa desilitraan etikkaa ja kaatamalla seos viemäriin tunnin ajaksi. Ruokasooda myös neutraloi hajuja. Kaikki kaivon irtoavat osat kannattaa pestä erikseen, myös kansi. Pesun lopuksi huuhdellaan kaivo runsaalla kuumalla vedellä.
Saunan pesu
Sauna suositellaan pestäväksi vähintään kahdesti vuodessa. Hyvinä rajapyykkeinä voisi pitää vaikka joulua ja juhannusta, niin saa kumpaankin perinteikkääseen juhlaan puhtaan ja tuoksuvan saunan. Lauteet kastellaan ensin lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeavat. Ämpäriin laitetaan lämmintä vettä ja pesuainetta (saunanpesuaine tai mäntysuopa), ja liuos harjataan puun syiden suuntaisesti juuriharjalla lauteille sekä niiden rakoihin. Myös lauteiden alapinnat kannattaa pestä, sillä sinnekin valuu hikeä. Jos haluaa olla oikein tarkka ja pedantti, voi lauteiden raot hinkata vielä esimerkiksi vanhalla hammasharjalla; tosin tähän on olemassa kyllä ihan virallisiakin laudeharjoja. Lauteet huuhdellaan huolellisesti, ja viimeisenä vielä kylmällä vedellä, jotta puun syyt sulkeutuvat. Liiat vedet kuivataan lauteilta lastalla. Samalla kannattaa pestä myös lattia. Pitkävartinen harja, jos sellaisen vain omistaa, on kätevä lattian pesuun lauteiden alta. Lopuksi saunan annetaan kuivua hyvin, vaikkapa lämmittämällä se pesun jälkeen. Siinäpä oiva syy saunoa!
Ammattilaisvinkit juttua varten antoi TA-Siivous