Kodin pyykkiviidakosta tuntuu olevan yhtä vaikea päästä eroon kuin hiuksiin kiinni jääneestä purkkapallosta. Sitkeällä yrittämisellä voi kuitenkin saada tilannetta merkittävästi parannettua. Pyykkihuollon alkulähde, eli pyykkikori on yleensä yksi toimivimmista elementeistä pienen kodin pyykin käsittelyssä. Vaikka kylpyhuone olisi pieni kooltaan, sinne yleensä mahtuu ihan reilun kokoinen pyykkikori. Mikäli tilaa on kahdelle korille, voi suoraan jo lajitella pyykit omiin koreihinsa. Joissakin asunnoissa kylpyhuoneen kaapissa on jo valmiiksi pyykeille omat kätevät lankakorit, jolloin erillistä pyykkikoria ei tarvita lainkaan. Kun likaiset vaatteet löytävät tiensä pyykkikoriin, ei niitä tarvitse pyykkipäivänä etsiä kissojen ja koirien kanssa.
Pois silmistä – pois mielestä
Kun pyykki on pesty, on ripustuksen aika. Viedäkö tällä kertaa pyykinkuivaustelineet olohuoneeseen, keittiöön vai kenties makuuhuoneeseen, koska erillistä kodinhoitohuonettahan pienessä asunnossa ei yleensä ole. Jotkut pystyvät kesällä onneksi nauttimaan pyykin kuivatuksesta ulkona, mutta talvella sitä tulee harvemmin harrasteltua, vaikka sekin olisi mahdollista.
Kuivatimme aiemmin pyykit yhtenäisessä keittiö-olohuoneessa, mutta näkymästä sisuuntuneena viemme nykyisin pyykinkuivaustelineet yläkerran pienelle parvelle. Näin kodin oleskelutilat pysyvät tilavampina ja yleisilmeeltään siistimpinä, kun kuivaustelineet ovat pois näkyvistä. Yksiöissä tämä on lähes mahdotonta, paitsi jos kylpyhuoneeseen saa laitettua pyykkejä kuivumaan.
Meillä pestään usein kerralla isompi määrä pyykkiä, ja käytössämme on kaksi isoa pyykinkuivaustelinettä sekä renkailla liikkuva rekki. Taitettavat kuivaustelineet menevät pieneen tilaan ja riittävä ripustustila helpottaa huomattavasti pyykin kuivattamista ilmavammin. Pienessä tilassa pyykki kuivuu usein hitaammin, jonka vuoksi pyykit olisi hyvä ripustaa mahdollisimman ilmavasti.
Henkarit avuksi
Paitoja ripustamme suoraan henkareihin, jolloin ne ovat kuivana suoraan käyttövalmiita. Suurin osa vaatteistamme ovat helppohoitoisia eikä niitä tarvitse silittää. Joihinkin vaatteisiin tulee kuitenkin ikävät painaumat kuivattaessa, jolloin henkarissa kuivatus on oiva apu. Henkarit on helppo ripustaa rekkiin tai vaikka ovien päälle laitettaviin pyykkitelineisiin. Huomioithan, ettei telineet vahingoita ovea. Telineitä on erilaisia ja kaikki eivät sovi jokaiselle ovimallille. Käytäthän kuitenkin erillistä telinettä, etkä ripusta kosteita tekstiileitä suoraan ovien päälle.
Lakanapyykit linjaan
Entä sitten ne lakanapyykit, niistä vasta se pyykkiviidakko muodostuukin. Lakanat vaativat paljon tilaa, mutta ne onneksi kuivuvat melko nopeasti. Koimme pitkään lakanoiden kuivatuksen hankalaksi, kunnes ystävämme ja kollegani vinkkasivat tähän hyvät vinkit. Lakanat voi tosiaankin taitella pyykinkuivaustelineeseen, eivätkä ne kuivu sen hitaammin kuin muutkaan paksut tekstiilit. Sen lisäksi lakanat voi taitella henkariin kuivumaan ja nostaa henkarin sinne, missä sille parhaiten on tilaa. Ja mikäli haluaa, voi myös hankkia erillisen pyykinkuivaustelineen lakanapyykkiä ajatellen. Korkeat pystymalliset telineet soveltuvat hyvin lakanapyykille.
Luksusta laitteista
Jos kukkaro ja tila antaa myöten, niin kuivausrumpu tai kuivaava pesukone nopeuttaa pyykkien kuivatusta. Mikäli omaan kotiin ei sellaista voi hankkia, kannattaa hyödyntää taloyhtiön pesutupaa. Useimmissa kerrostaloissa on isot pesukoneet, kuivausrumpu ja jopa tuulettimilla varusteltuja kuivaushuoneita. Vaikka joskus pyykin kiikuttaminen toiseen rappuun voi tuntua nihkeältä, palkitaan urakointi silloin, kun pyykit saa nopeammin kuivana kaappiin.
Pienen kodin pyykkiviidakkoa hillitsee oikeanlaiset kuivatustelineet ja -tavat, jotka sopivat omaan kotiin. Erilaisia kuivaustelineitä ja naruja löytyykin vaikka kuinka paljon. Tämän lisäksi mieli lepää, jos kodissa ei ole jatkuvasti näkyvillä kuivumassa olevaa pyykkiä. Ainakin meillä tämä on toiminut, pesemmekin pyykkiä yleensä useamman koneellisen kerralla. Taltuta pyykkiviidakko kekseliäisyydellä ja oikeilla välineillä!