Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Kun koira muuttaa: 6 vinkkiä sujuvaan muuttoon

Vaikka muutto uuteen kotiin olisi positiivinen ja odotettu muutos, aiheuttaa se yleensä myös stressiä – niin ihmisille kuin heidän lemmikeilleen. Hyvällä valmistautumisella voit kuitenkin helpottaa koirasi sopeutumista uuteen ympäristöön. Kokosimme muutaman vinkin, joilla koirasi muutto uuteen asuinpaikkaan käy sujuvammin!

1. Tutustukaa alueeseen etukäteen

Mikäli mahdollista, käy kiertelemässä koirasi kanssa uudella asuinalueellanne jo ennen muuttoa. Lenkkeilkää uuden kodin liepeillä ja lähiympäristössä useampia kertoja. Näin uudet lenkkimaastot ovat koirallesi tuttuja jo muuttaessa.

2. Aloittakaa muuttopäivä lenkillä

Koiran kanssa kannattaa tehdä pidempi kävelylenkki muuttopäivän aamuna. Näin koira saa purettua energiaa, ja se on rauhallisempi muuton aikana. Pitkä lenkki auttaa myös vähentämään koiran stressiä ja antaa sille mahdollisuuden tehdä tarpeensa ennen muuttopäivän kiireitä.

3. Vie koira hoitoon

Jos mahdollista, vie koirasi muuttopäivän ajaksi hoitoon esimerkiksi jonkun läheisen luo tai koirahoitolaan. Hoidossa koirasi välttyy muuton aiheuttamalta hälinältä ja stressiltä, ja sinä taas pääset hoitamaan muuttopäivän järjestelyjä vapaammin.

4. Tee muutosta mukava koirallesi

Mikäli et löydä koirallesi hoitopaikkaa, voit pitää sitä muuton aikana suljetussa huoneessa. Anna koiralle huoneeseen sen oma peti, vesikuppi ja jotain ”tekemistä” – kuten puruluu tai aktivointilelu. Näin koirasi saa rauhaa muuttohälinältä ja pääset itse tekemään muuttoa rauhassa. Vie koira tavaroineen uuteen kotiin viimeisenä, kun kaikki muu on jo tuotu sinne.

Jos asunnossasi ei kuitenkaan ole suljettavaa tilaa tai koirasi ahdistuu huoneeseen sulkemisesta, voit kokeilla sitoa koiran vyötäisillesi esimerkiksi juoksuun tarkoitetulla remmillä. Tällä tavoin saat kätesi vapaaksi muuttopuuhiin.

Varaa myös muuttopäivänä sopivasti aikaa koiran lenkeille, ruokailuille ja leikittämiselle. Koira kannattaa lisäksi tutustuttaa muuttoapuna oleviin ihmisiin, mikäli he eivät ole koiralle entuudestaan tuttuja; näin osoitat sille, että vieraat ovat hyvissä aikeissa.

5. Älä pidä koiraa pitkään autossa

Jos koira on mukana muuttoautossa, muista, ettei sitä saa jättää sinne pitkäksi ajaksi yksin. Viileämmälläkin säällä lämpötila voi nousta auton sisällä nopeasti. Lisäksi koirasi voi tuntea olonsa ahdistuneeksi ja turvattomaksi yksin autossa.

Mikäli koiraa on kuitenkin pakko pitää autossa hetken aikaa, pysäköi auto varjoon ja avaa ikkunoita hieman. Jätä myös vettä koiran saataville. Pidä tauot silti mahdollisimman lyhyinä ja tarkkaile koirasi vointia säännöllisesti.

6. Auta koiraasi kotiutumaan

Kun kaikki tavarat on tuotu uuteen asuntoon, varmista, että koiran tavarat – peti, vesikuppi ja lelut – ovat helposti sen saatavilla. Järjestele myös muut koiralle mahdollisesti tärkeät esineet (kuten lempimatto, -viltti tai -nojatuoli) sopiville paikoille. Koirallasi on viihtyisämpi ja turvallisempi olo uudessa kodissa, kun sen ympärillä on tuttuja tavaroita.

Muuton myötä koiralla voi puhjeta eroahdistus – etenkin, jos se jätetään heti yksin asuntoon. Uudessa kodissa on erilainen tuoksu kuin vanhassa ja ympäristön äänet ovat erilaisia, joten koira saattaa tuntea olonsa turvattomaksi. Mikäli siis mahdollista, vietä ensimmäiset päivät uudessa kodissa yhdessä karvakaverin kanssa, ja totutelkaa yksinoloon pikkuhiljaa.

Pyri myös pitämään kiinni vanhoista rutiineista – kuten tietyistä aktiviteeteista tiettyihin aikoihin – muuttopäivänä ja sen jälkeen. Nekin tuovat koirallesi tuttuutta ja turvallisuutta uudessa tilanteessa.

Tsemppiä muuttoon ja onnea uuteen kotiin!

Kirjoitus on julkaistu alun perin 22.9.2021, ja sitä on päivitetty 21.1.2025.

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.