Kierrätys on tärkeä askel kohti kestävämpää arkea, mutta joskus voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Kokosimme parhaat vinkit ja käytännön ratkaisut, joiden avulla saat kierrätyksen sujuvaksi kotonasi – olipa tilaa vähän tai paljon!

Kierrättäminen on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista, joilla voimme omalta osaltamme vähentää ympäristön kuormitusta. Kierrättäminen ei ole pelkästään ympäristöteko; se vaikuttaa myös arjen sujuvuuteen ja jopa asumiskustannuksiin. Kun taloyhtiössä kierrätetään tehokkaasti, jätemaksut pysyvät kurissa, mikä voi näkyä suoraan vastikkeissa tai vuokrissa.
Toisinaan kierrätys voi tuntua hankalalta, ja oikeaoppisen lajittelun kynnykseksi voi nousta se, ettei jokaiselle lajitteluastialle yksinkertaisesti tunnu löytyvän kodissa tilaa. Onneksi tähän on keksitty erilaisia ratkaisuja, joiden avulla kierrätys helpottuu ja siitä tulee täysin rutiininomaista.
Esittelemme kuusi käytännön vinkkiä, joiden avulla voit tehdä oman kotisi kierrätysjärjestelyistä toimivampia. Lue eteenpäin ja inspiroidu tehokkaista ja helposti toteutettavista ideoista!
1. Tee erillinen seinätila kierrätykselle
Suurissa ja keskikokoisissa keittiöissä voi käyttää integroitavia kierrätysastioita ja roskiksia, joissa on jakajia. Jos keittiössä on vapaa seinätila, siihen voi asentaa kierrätyskorit tai telineet, jotka ovat sekä käytännöllisiä että helppohoitoisia. Tämä voi myös toimia kodin sisustuselementtinä.
Vinkki: Käytännöllinen ratkaisu on hankkia roskikset, jotka avautuvat ilman käsiä, esimerkiksi poljinmekanismilla.
2. Hyödynnä jakajia ja sisälaatikoita
Voit jakaa kaksi roskakoria tehokkaasti esimerkiksi muovin ja metallin tai biojätteen ja paperin erotteluun sisäisillä jakajilla. Tämä vie vain yhden roskakorin tilan, mutta mahdollistaa monivaiheisen kierrätyksen.
Patteriroskat on helppo kerätä samaan astiaan vaikkapa käytettyjen lamppujen kanssa.

3. Paranna lajittelua pienillä tarvikkeilla
Erityisesti pienessä keittiössä tila kannattaa käyttää hyödyksi. Valitse pienet, kompaktit kierrätysastiat, jotka voi piilottaa kaappeihin tai laatikoihin. Myös vertikaalinen tila, kuten yläkaapit, voi toimia kierrätykselle.
Lisäksi pienet korit ja telineet kaapeissa auttavat pitämään kierrätysmateriaalit erillään ilman, että ne vievät liikaa tilaa. Markkinoilta löytyy jopa pieniä kierrätysastioita, jotka mahtuvat kulmakaappeihin tai kaappien alle.
4. Roskaratkaisujen ulkoistaminen
Jos keittiössä on vain kaksi roskakoria, mutta kotona on tilaa muissa huoneissa, voit harkita ettei kaiken tarvitse olla keittiössä. Myös esimerkiksi eteiseen ja varastoon saa näppärästi ulkoistettua osan kierrätyksestä. Tämä auttaa erottamaan suuremmat jätelajit eri huoneisiin säästäen tilaa keittiöstä.
Tässä eteisessä sijaitsevassa laatikossa on kolme eri astiaa sisällä seka-, metalli- ja lasijätteille. Se toimii näppärästi penkkinä perheen pienimmille kenkiä laittaessa.

5. Selkeät värikoodit
Koska tilaa on rajallisesti ja materiaaleja on useita, kannattaa hyödyntää helposti tunnistettavia etikettejä tai värikoodeja, jotka tekevät lajittelusta nopeampaa ja selkeämpää.
- Selkeät etiketit: Merkitse kierrätysastiat selkeästi, jotta ei tule epäselvyyksiä siitä, mihin lajitella eri materiaalit. Etiketit voivat olla myös väreiltään erottuvat, jolloin kierrätys onnistuu vaivattomasti.
- Eri väriset pussit: Käyttämällä värikkäitä roskapusseja voit helpottaa lajittelua kotona, vaikka käytössä on vain kaksi roskakoria. Värikoodaus voi auttaa tunnistamaan nopeasti, mihin eri materiaaleja lajitellaan.

6. Oikeat jätteet oikeaan paikkaan
Toisia roskia tulee päivittäisessä käytössä enemmän kuin toisia. Kun tietää mitä roskia omassa taloudessa tulee paljon, voi jäteastiat suunnitella toimiviksi sen mukaan.
Kodin kierrätys on tärkeä tapa tukea kestävää kehitystä. Kierrätettävät materiaalit vaihtelevat, ja niiden lajittelu on avain tehokkaaseen kierrätykseen.
Tässä yleisimmät kierrätettävät materiaalit:
- Biojäte: Ruokajätteet, kahvinporot, kuoret – kompostoitavat tai energiana hyödynnettävät.
- Muovi: Pakkaukset, pullot, kalvot – puhtaina kierrätettäviksi uusiksi tuotteiksi.
- Kartonki: Maitopakkaukset, elintarvikepakkaukset, pahvilaatikot – kierrätetään uusiokäyttöön.
- Paperi: Sanomalehdet, kirjapaperi, pahvinen pakkaus – kierrätetään paperiteollisuuteen.
- Metalli: Tölkit, purkit, foliot – kierrätettävä metalli uusiin tuotteisiin.
- Lasi: Lasipullot, purkit – kierrätettävissä lähes rajattomasti.
- Sekajäte: Ei-lajiteltavat jätteet, kuten rikkinäiset tavarat ja likaiset pakkaukset.
- Panttipullot ja tölkit: Palautetaan kauppaan panttirahaa vastaan.
- Tekstiilijäte: Vaatteet, kankaat – kierrätetään uusiksi materiaaleiksi tai käytetään uusissa tuotteissa.
- Paristot: Erityinen käsittely vaarallisten aineiden takia.
- Sähkö- ja elektroniikkaromu: Vaativat erityistä kierrätystä haitallisten aineiden takia.
- Vanhat lääkkeet: Palautetaan apteekkiin oikeaa käsittelyä varten.
- Vaarallinen jäte: Kemikaalit, asbesti ja muut vaaralliset aineet – vaativat erityistä käsittelyä.
Oikea lajittelu auttaa vähentämään jätteen määrää ja edistämään kierrätysprosessia tehokkaasti.
Ota roskat hyötykäyttöön!
Voit lisätä joidenkin tuotteiden – kuten tyhjien ruokapakkausten – käyttöikää käyttämällä sitä uudelleen johonkin muuhun tarkoitukseen. Näin maksimoit tuotteen hyödyn ja säästät samalla hieman rahaa. Tässä muutamia esimerkkejä:
- Käytä tyhjät popcornpussit, biohedelmäpussit ja paistopisteen paperipussit biojätepusseina
- Hyödynnä wc-paperipussit ja leipäpussit roskapusseina
- Käytä tyhjät lasipurkit itsetehdyn hillon tai muiden säilykkeiden säilytykseen
- Istuta kasveja tyhjiin peltipurkkeihin – ne sopivat mainiosti vaikkapa yrttiruukuiksi
- Hyödynnä wc-paperihylsyt, pahvit ja paperit askartelussa. Myös rikkinäiset pullot, tölkit, vaatteet ja muu vastaava käyvät luovaan kierrätykseen
- Käytä kauniita lasipulloja maljakkoina tai kynttilänjalkoina. Jos ne eivät sovi sisustukseesi sisällä, käytä niitä terassilla tai parvekkeella.
- Aseta kananmunakenno biojätepussin pohjalle imeytymään kosteutta
- Leikkaa huonokuntoiset vaatteet, lakanat ja muut tekstiilit siivousräteiksi – näin saat niille vielä käyttöä ennen kierrätystä.