ASUMINEN

Tuomme turvaa ja hyvää asumista asukkaillemme

Toimintaympäristöltään poikkeuksellisen vuoden vaikutukset heijastuivat asuntojemme kysyntään. Käyttöasteiden hienoinen lasku jatkui loppuvuoteen ja kuluvallekin vuodelle. Muutoksista huolimatta käyttöasteet ovat edelleen hyvällä tasolla ja pitkäjänteinen työmme asukkaiden kotien hyväksi jatkuu.

Korkojen nousujohteisuus, korkea inflaatio ja geopoliittinen epävarmuus heijastuivat asuntomarkkinaan. Ennustettavuuden puute hidasti omistusasuntokauppaa, ja sen vaikutukset näkyivät myös asumisoikeusasuntojemme ja erityisesti uudiskohteiden kysynnässä. Kun omistusasunnossa asuva ei saa asuntoaan kaupaksi, hän ei pääse vaihtamaan asumismuotoaan esimerkiksi asumisoikeusasuntoon.

Yksiöistä isoihin perheasuntoihin koostuva monipuolinen asuntokantamme sekä runsas uudistuotantomme tarjoavat kotia etsivälle todellisia asumisen vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Asukkaan asumistarpeiden muuttuessa hänelle löytyy usein uusikin koti asuntokannastamme.

Nainen ja lapsi sohvalla

Asumisoikeusasunnot pitävät pintansa, vuokrakin on vaihtoehto

Asumisoikeusasunnossa asukas saa sijoittamansa asumisoikeusmaksun aina takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasunnossa voi asua ilman huolta jälleenmyyntiriskistä. Talouden epävarmoina aikoina myös vuokra-asunto on monelle erinomainen vaihtoehto, sillä vuokra-asuminen nähdään helppona, joustavana ja vaivattomana asumisen muotona. Vuokranantajaa valittaessa asiakkaat arvostavat luotettavuutta, turvallisuutta, asuntojen hintatasoa sekä vuokraamisen helppoutta.

Vaikka korot laskivat jonkin verran loppuvuotta kohden, ne ovat edelleen korkeammalla tasolla verrattuna aikaisempiin vuosiin. Myös inflaatio on hidastunut, mutta se jäi silti edellisten vuosien tasoa korkeammaksi. Jäämme monen asunnonetsijän tavoin odottamaan toiveikkaina asuntomarkkinoiden elpymistä.

Käyttövastikkeissa omakustannusperiaate

Asumisen kustannukset ovat kallistuneet kaikissa asumismuodoissa, niin myös asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet. Laskemme käyttövastikkeemme omakustannusperiaatteella, jolloin ne perustuvat kiinteistöjemme käyttö-, ylläpito- ja rahoituskustannuksiin. Lisäksi käyttövastikkeiden laskelmissa voimme varautua tuleviin korjauksiin ja muihin velvoitteisiin, kuten lainojen takaisinmaksuun. Kiinteistöjen ja lainojen lisääntyneiden hoitomenojemme vuoksi nostimme loppuvuodesta asuntojen käyttövastikkeita vuodelle 2024.

Hyvän asumisen puolesta

Pyrimme hillitsemään kohoavia ylläpitokustannuksia pitkäjänteisellä työllä, järkevillä energiaratkaisuilla, kilpailutuksella ja kiinteistöjen sekä asuntojen oikea-aikaisilla korjaustoimenpiteillä. Isona toimijana voimme taata asukkaillemme laadukkaan ja turvallisen asumisen myös taloudellisesti vaikeina aikoina. Haluamme olla luotettava ja vastuullinen kumppani, jonka puoleen asukkaamme voivat kääntyä kaikissa kotiin liittyvissä asioissa. Tästä haluamme viestiä myös asukaslupauksellamme.

Kehitämme asiakaskokemustamme

Halusimme kiteyttää omien kiinteistöalan ammattilaistemme työn ja tahtotilan asukaslupaukseemme. Eri ammattiryhmistä koostuva työryhmämme tarkasteli asiakaskokemusta sen kaikissa elinkaaren vaiheissa aina asunnon hakemisesta asunnosta luopumiseen saakka.

Työryhmässämme muodostui ajatus siitä, millaisen asiakaslupauksen haluamme antaa ja miten se toteutuisi asiakkaillemme käytännön kohtaamisissa. Luotettavuutemme nousi esiin henkilökuntamme kesken kaikissa eri ammattiryhmissä.

Jatkossa teemme aktiivisesti toimia, jotta voimme lunastaa asukaslupauksemme entistä konkreettisimmin kaikissa kohtaamispisteissämme. Haluamme olla luotettava ja vastuullinen kumppani, jonka puoleen asukkaamme voivat kääntyä kaikissa kotiin liittyvissä asioissa.

Uuden asiakaslupauksen jalkauttaminen on osa laajempaa asiakaskokemuksen kehittämisprojektiamme. Henkilökuntamme ajatuksista syntyi uusi asiakaslupauksemme:

Uudet TA.fi-verkkosivut ja asukassivut käyttäjien toiveita kuunnellen

Julkaisimme uudet TA.fi-verkkosivut käyttöönottamamme toiminnanohjausjärjestelmän ja uudistuneen asumisoikeuslain myötä. Yhtä aikaa verkkosivujen kanssa olemme suunnitelleet ja kehittäneet myös asukassivujamme, jotka julkaisemme vuoden 2024 aikana. Sivustomme on integroitu uuteen toiminnanohjausjärjestelmäämme, Kennoon.

Toteutamme vuosittain sekä asiakkaillemme että henkilökunnallemme useita kyselyitä saadaksemme arvokasta tietoa onnistumisistamme ja kehityskohteistamme. Kuuntelemme toiveita tarkasti ja pyrimme viemään niitä mahdollisimman paljon käytäntöön. Olemme ottaneet käyttäjäpalautteen kattavasti huomioon myös uudistetulla TA.fi-sivustolla ja asukassivujen suunnittelussa.

TA.fi-sivuston ensimmäisessä vaiheessa vastasimme uudistuneen asumisoikeuslain vaatimuksiin ja kehitimme asuntohakutoimintoa sekä hakemuksen jättämistä käyttäjäystävällisemmäksi.

Vuoden 2024 aikana jatkamme kehitystyötä muun muassa asuntohakuprosessin osalta sekä monipuolistamme sisältöjä sekä teemme uusia päivityksiä sivuston ominaisuuksiin. Uuden sivuston arvioidaan olevan valmis loppuvuodesta.

Uudistuneen asumisoikeuslain vaikutukset

Syksyllä 2023 voimaan astunut uudistunut asumisoikeuslaki toi tullessaan merkittäviä vaikutuksia niin asunnon hakijoille, asukkaille kuin meillekin asuntojen tarjoajana. Uudistunut laki asetti muutostarpeensa myös käyttämillemme toiminnanohjausjärjestelmille ja julkaisualustoille, joiden tuli toiminnoiltaan vastata lain vaatimuksiin 1.9.2023 alkaen.

Henkilökunnallemme toimintavuosi toikin mukanaan suuria muutoksia. Aiemmin kuntien hoitama asukasvalinta siirtyi uudistuksen myötä meidän vastuullemme. Asumisoikeusasuntojen asukasvalinta on julkinen hallintotehtävä,
joten noudatamme asukasvalinnassa hallinnon yleislakeja ja teemme asukasvalintaa virkavastuulla. Samanaikaisesti muuttuneiden toimintamallien kanssa otimme myös käyttöön uusia järjestelmiä. Palvelimme kuitenkin asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla toimintaympäristön muutoksista huolimatta.

Asukasneuvonnasta apua asumisen haasteisiin

Asukashallintovastaavamme auttaa asukkaitamme, kun asumisessa ilmenee haasteita tai jokin asia mietityttää heitä. Useimmiten nämä tilanteet liittyvät asumisviihtyvyyteen, maksuvaikeuksiin tai asunnon kunnosta huolehtimiseen. Asukashallintovastaava tarjoaa haastavissa tilanteissa asukasneuvontaa ja pohtii niihin ratkaisua asukkaan kanssa.

Asukasneuvonta on nimensä mukaisesti neuvontaa, jolla ohjaamme asukkaitamme tarvittaessa esimerkiksi viranomaisavun pariin. Neuvonnan tavoitteena on puuttua asumisen haastaviin tilanteisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta niistä ei pääsisi kehittymään isompia ongelmia.

Kodeissaan viihtyvät asukkaat ovat meille sydämen asia. Pyrimmekin mahdollistamaan mukavat asuinolot kaikille asukkaillemme ja parantamaan heidän viihtyvyyttään sekä naapurisopua asukasneuvontamme keinoin.

Sivu päivitetty viimeksi: 10.5.2024