Suomalainen tuottaa keskimäärin noin 300 kiloa jätettä vuodessa. Siitä lähes puolet lajitellaan kierrätykseen ja käytetään uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Kuitenkin 90 % käyttämistämme luonnonvaroista kuluu tuotteiden valmistamiseen ja vain 10 prosenttia tulee kulutukseen ja päätyy jätteeksi.
Jätteiden oikea kierrätys on tärkeää sekä ekologiselta että taloudelliselta kannalta, mutta parhaiten vaikutat vähentämällä syntyvän jätteen määrää. Lue vinkkimme jätteen määrän vähentämiseen:
1. Osta vain harkiten
Pastakone, uusi juhlamekko tai uutuuskirja saattavat tuntua houkuttelevalta, mutta mieti tuleeko niille oikeasti käyttöä. Voisiko vanhaa mekkoa uudistaa asusteilla tai saisiko kirjan e-kirjana tai kirjastosta. Monet kirjastot lainaavat nykyisin myös mm. urheilu- ja retkeilyvälineitä.
2. Valitse vähän pakattu tuote
Mikäli jokin haluamasi tuote on ylipakattu, ota yhteyttä valmistajaan ja kerro mielipiteesi pakkauksesta. Kuluttajapalautteen vuoksi monet valmistajatkin ovat alkaneet vähentää pakkausmateriaalin turhaa käyttöä. Huonekaluliikkeistä huonekaluja hakiessa voi pakkaukset purkaa jo liikkeessä.
3. Käytä kestokasseja kauppakasseina
Muovikasseista syntyy valtavasti muovijätettä, jonka maatuminen esimerkiksi mereen päätyneenä kestää jopa 30 vuotta. Suosi siis kangaskasseja tai koreja ostosten kuljettamiseen ja käytä roskapussina mieluummin ohuita kierrätysmuovista tehtyjä roskapusseja.
4. Älä heitä mitään käyttökelpoista tavaraa roskikseen
Hyviä vinkkejä tavaroiden helppoon kierrättämiseen on antanut ammattijärjestäjä Tiina Käyhkö blogissamme. Lue lisää tästä!
5. Vältä turhaa tavaraa
Ei mainoksia -tarra postilaatikossa auttaa turhan postin pysäyttämisessä ja lahjaksi voi antaa esimerkiksi palveluita tai elämyksiä.
6. Suosi yhteiskäyttöä
Lainaa kirjat ja elokuvat kirjastosta tai vuokraamoista, hanki ystävien tai naapureiden kanssa yhteiseksi tavaroita, joita tarvitsette vain harvoin ja hyödynnä myös autojen yhteiskäyttö. Esimerkiksi Vantaan Lauri Korpisen kadulla asumisoikeusasukkaillamme on mahdollista köyttää yhteiskäyttöautoa, lue lisää tästä.
7. Osta laadukasta
Hankkiessasi uutta tavaraa valitse kestävä, pestävä ja korjattava tuote. Suosi tuotteita, joilla on ympäristömerkki.
Lue lisää kuinka oikea kierrätys säästää taloyhtiön kuluja.
Linkkejä:
www.kierratys.info (karttapalvelu, jossa on paikkakuntakohtaiset jätteiden lajittelupisteet)
www.rinkiin.fi (Rinki-ekopisteverkostossa on kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille yli 1 850 keräyspistettä kautta Suomen. Lisäksi muovipakkausten keräystä varten on yli 500 keräyspistettä.)
www.noutopalvelu.fi (Helsingin ja Tampereen seudulla toimiva noutopalvelu kierrätys-/jäteasemille)
www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys (Helsingin seudun ympäristöhuolto)
www.lsjh.fi (Lounais-Suomen jätehuolto)
www.pjhoy.fi (Pirkanmaan jätehuolto)
www.kierratyskeskus.fi (pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus)
www.turunekotori.fi (kierrätyskeskus Turussa, Ekotoreja on myös muilla paikkakunnilla)