Jätekulut muodostavat ison osan taloyhtiöiden budjetista. Oikeaoppisella jätteiden lajittelulla asukkaat voivat merkittävästi vähentää yhtiönsä jätekuluja ja siten jopa vaikuttaa vastike- tai vuokrahintoihin. Myös ekologisesta näkökulmasta katsoen jätteiden määrän vähentäminen on todella tärkeää.
Mikäli yhtiön roskakatoksessa on useita eri jäteastioita eri jätelajeille, kannattaa niitä hyödyntää. Sekajätteen poiskuljetus on huomattavasti kalliimpaa kuin esim. biojätteen, lasin tai kartongin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kolmen sekajäteastian tyhjennys kahdesti viikossa maksaa vuodessa noin 3500 euroa ja biojätteen vain noin 2400 euroa. – Kierrättämisellä syntyy selvää säästöä taloyhtiöille, isännöitsijä Eija Ahonen toteaa. Jätteiden lajitteluohjeet vaihtelevat hieman paikkakunnittain. Lähes kaikissa kiinteistöissämme on jätteen lajitteluohjeet roskakatoksissa. Myös roskalaatikoissa on ohjeet, mitä sinne saa laittaa.
Jäteastiat kannattaa täyttää tasaisesti. Jäteyhtiöt veloittavat lisähintaa siitä, jos jäteastia on niin täynnä, että kansi ei mene kunnolla kiinni. Puolityhjien jäteastioiden tyhjentämisestä veloitetaan sama hinta kuin täysien tyhjentämisestä. – Kun kannet ovat kiinni, eivät myöskään linnut ja muut eläimet pääse levittämään roskia ja sotkemaan, Ahonen huomauttaa.
Lisäkuluja tulee myös siitä, jos jätteet on lajiteltu väärin. – Jos esimerkiksi paperinkeräysastiaan on laitettu pahvia, tulee siitä aina lisälasku, Ahonen jatkaa.
Miten päästä eroon suurista jätteistä?
Roskikseen ei saa jättää vanhoja huonekaluja tai muita isoja roskia, jotka eivät mahdu jäteastioihin. Roskakatokseen jätetyn yksittäisen huonekalun poiskuljetuksesta syntyy helposti suuret kustannukset. - Roska-autot eivät kuljeta isoja huonekaluja, vaan huolto käy viemässä roskakatoksiin jätetyt huonekalut ja muut isot roskat jäteasemille. Yksittäisen sängyn poiskuljetuksesta huoltoyhtiö voi laskuttaa lähes 100 euroa taloyhtiöltä, kertoo isännöitsijä Eija Ahonen. Summa koostuu jätemaksusta, huoltomiehen työtunneista ja kilometrikorvauksesta.
Taloyhtiön roskikseen saa laittaa vain normaalia kotitalousjätettä. Muuttojätteen poiskuljetus on aina muuttavan asukkaan vastuulla. – Jos roskikseen on jätetty sinne kuulumatonta jätettä ja tiedämme, kuka sen on jättänyt, laskutamme poiskuljetuksesta syntyneet kulut asukkaalta tai vähennämme summan palautettavasta vakuudesta, Ahonen jatkaa. Kuluttajat voivat useilla paikkakunnilla hävittää kierrätyskelpoisia jätteitä kuluitta jäteasemilla. Kierrätyskeskukset myös noutavat käyttö- tai korjauskelpoisia huonekaluja ym. maksutta sekä lainaavat ja vuokraavat peräkärryjä ja konttipyöriä.
Lue lisää siitä, kuinka voi vähentää jätteen määrää: Tee ekoteko ja vähennä jätteen määrää